Patru ani de la prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol. Dosarul în care este judecat Nicuşor Constantinescu a ajuns la al 44-lea termen

Patru ani de la prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol. 
Dosarul în care este judecat Nicuşor Constantinescu a ajuns la al 44-lea termen

FOTO Arhiva Adevărul

Pe 15 decembrie 2014, un elicopter SMURD s-a prăbuşit în apele Lacului Siutghiol. Patru salvatori şi-au pierdut viaţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astăzi se împlinesc patru ani de la tragedia în care medicul Laura Vizireanu (39 ani), asistenta medicală Gabriela Camelia Harton (38 ani), pilotul comandor Petre Cătuneanu (47 ani) şi copilotul căpitan Ginel Claudiu Crăcănel (42 ani), au murit înghiţiţi de apele reci ale lacului Siutghiol.

La un an de la producerea accidentului, Parchetul General descria stadiul anchetei:

„Au fost audiate, pe parcursul a 875 ore de anchetă, 111 persoane, din care 8 părţi civile şi 103 martori din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Autorităţii Navale Române, Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe  Mare, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, precum şi cetăţeni care au sesizat SNUAU 112, în legătură cu producerea catastrofei aviatice, sau care au putut oferi date referitoare la circumstanţele producerii acestui eveniment aviatic, respectiv cu privire la activităţile efectuate de către forţele de intervenţie pentru salvarea victimelor; s-au solicitat relaţii de la peste 15 instituţii ale statului şi persoane juridice; la data de 14 decembrie 2015, s-a dispus efectuarea, de către Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” Bucureşti, a unei noi expertize medico-legale privind victima C.G.C.”Dosarul privind elicopterul SMURD, 44 de termene

În iunie 2015, Nicuşor Constantinescu, preşedintele de la acea vreme al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul prăbuşirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol. El este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată. Judecata, aflată pe rolul Tribunalului Constanţa, a ajuns la al 44-lea termen, următoarea înfăţişare fiind fixată pe 11 ianuarie 2019.

„În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria).

La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv.

La data de 01 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv.
 
Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, notează procurorii în rechizitoriul de trimitere în judecată.

Pe aceeaşi temă:

Tragedia aviatică care a dus la prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol: cine îi mai putea salva pe cei patru membri ai echipajului, morţi în accident

Patru întrebări fără răspuns, la un an de la tragedia de pe lacul Siutghiol. Anchetatorii deţin un filmuleţ video ce arată prăbuşirea elicopterului SMURD


  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: