Patriarhul Daniel îşi pune cenuşă-n cap în faţa „sataniştilor“: „Ne cerem iertare. Biserica îi iubeşte pe toţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriarhul Daniel regretă cuvintele adresate tinerilor
Patriarhul Daniel regretă cuvintele adresate tinerilor

REGRETE. Capul BOR cedează în faţa oprobriului public şi îşi cere iertare tinerilor pentru „unele cuvinte“ care „au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite“. El asigură că Biserica îi iubeşte pe toţi, şi pe cei care vin, şi pe cei care nu vin la biserică.

Patriarhul Daniel capitulează în faţa furiei populaţiei care i-au cerut demisia din scaunul Bisericii Ortodoxe Române. El a trimis joi un „Cuvânt părintesc şi prietenesc pentru tineri“, în care îşi retrage vorbele care au revoltat.

„Dragi tineri, 

În aceste momente de mare durere pentru moartea multor tineri nevinovaţi la Clubul Colectiv din Bucureşti, pentru familiile îndoliate care îşi plâng pe cei dragi ai lor, şi pentru cei răniţi care se află în spitale, dar şi în vreme de mare frământare socială, vă adresăm cuvânt părintesc de mângâiere şi de preţuire, de pace şi binecuvântare. Ne cerem iertare dacă unele cuvinte ale noastre au fost insuficient de lămuritoare sau au fost răstălmăcite. Înţelegem că tinerii de azi doresc nu numai socializare şi comuniune între ei, ci şi să fie ascultaţi şi încurajaţi în aspiraţiile lor.

Biserica noastră îi iubeşte pe toţi tinerii, pe cei care vin la biserică şi pe cei care nu vin la biserică, deoarece ei sunt darul lui Dumnezeu pentru familie şi pentru societate.

Până acum, Biserica, împreună cu tinerii din parohii, a organizat multe programe spirituale, culturale şi social-filantropice. Acum însă dorim să exprimăm mai multă afecţiune şi înţelegere pentru toţi tinerii din societate, respectând libertatea, demnitatea şi aspiraţiile lor. Biserica este acum alături de tineri înţelegând dorinţa lor de înnoire spirituală şi morală a societăţii româneşti şi se roagă pentru prezentul şi viitorul poporului român, spre a trăi în pace şi unitate“, a transmis Preafericitul Daniel Ciobotea.

Mesajul de pace al Patriarhului vine după ce protestatarii din Piaţa Universităţii au vrut să ia Mitropolia cu asalt. Deşi aceştia nu ezită să îngenuncheze pe stradă pentru a ţine un moment de reculegere şi să rostească rugăciunea „Tatăl nostru“, când vine vorba despre patriarh, furia Colectivă se dezlănţuie. Oamenii îi reproşează celui care reprezintă Biserica Ortodoxă Română (BOR) că are o atitudine sfidătoare la adresa poporului, afişând lux ostentativ, lipsă de empatie şi aroganţă nepermise unui slujitor al Domnului.
 

„Vrem spitale, nu vrem catedrale / Piedone, Viorel, luaţi-l şi pe Daniel“

Conflictul vine pe fondul nemulţumirii societăţii mai preocupate de starea şcolilor şi a spitalelor decât de construirea Catedralei Mântuirii Neamului, un edificiu religios de dimensiuni fără precedent din centrul Bucureştiului. „Vrem spitale, nu vrem catedrale / Piedone, Viorel, luaţi-l şi pe Daniel“, au scandat demonstranţii. O serie de gesturi insuficient sau deloc explicate ale Patriarhului, cum ar fi folosirea trafaletului pentru sfinţirea pereţilor, opacitatea BOR la comunicare, indisponibilitatea pentru dialog cu mirenii, ieşirile nediplomatice care mai rău au stârnit comentariile în loc să le risipească, izolarea de poporul care l-ar vrea mai apropiat - toate acestea au făcut din Preafericitul Daniel un personaj antipatizat, mai ales în aceste zile.

Ultima alegere, total nefericită, a fost ca preoţii BOR să nu vină la altarul de candele, icoane şi flori făcut de oameni în faţa Clubului Colectiv din Bucureşti, localul făcut scrum în incendiul din seara de vineri, 30 octombrie, când au pierit 32 tineri, iar alţi 150 au fost răniţi. Când, în sfârşit, Patriarhul Daniel a decis să vină în mijlocul oamenilor, oficiind slujba de înmormântare a mamei cu 5 copii, a răspuns la fel de agasat întrebărilor insistente ale presei. Jurnaliştii voiau să ştie de ce Preafericitul Daniel a stat departe de locul tragediei, în timp ce arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu a fost alături de populaţie, aşa cum trebuia. Afectat de tragedie, prelatul se rugase smerit la faţa locului, adresând apoi un mesaj emoţionant şi sincer prin care şi-a cerut iertare, inclusiv în numele Bisericii, pentru moartea celor nevinovaţi.

Dar enervat de postura sa, capul BOR a avut şi de această dată o ieşire nervoasă la adresa presei laice. „Nu învăţaţi dumneavoastră Biserica ce rol are ea. Învăţaţi mai bine ce-i credinţa ortodoxă! Să vină lumea la biserică, nu la club. Noi ne facem datoria după tradiţia şi rânduiala noastră. Nu învaţă Biserica să rupă liniştea şi tăcerea celor care trebuiau să se reculeagă. Ei au avut lozinci potrivnice Bisericii şi atuncea nu dorim să-i supărăm şi mai mult. Este o ostilitate faţă de Biserică, de neînţeles“, a replicat ierarhul, identificându-se cu Biserica. Ostilitatea nu este simţită însă de preoţii care nu s-au ferit să coboare în mulţime, făcându-şi misiunea căreia i s-au hărăzit. Căci România a avut nevoie la fel de multă de doctori de suflete, nu doar de medici, paramedici şi pompieri.

Patriarhul: „Satanism şi psihologie, practici oculte“

Iar neinspiraţia Patriarhului Daniel nu se opreşte aici. În zi de doliu naţional provocat de moartea rockerilor de la Colectiv, ierarhul a transmis peste hotare un mesaj public în care vorbeşte despre satanism şi psihologie ca fiind practici oculte.

„Oferta ocultistă şi cea a practicilor orientale devine deosebit de tentantă pentru omul contemporan. Acestuia i se propun orientări diverse pornind de la astrologie până la satanism. Lozinca tot mai folosită de noile psihologii, cu pretins caracter terapeutic, şi anume «reîntoarcerea spre sine» sau «realizarea sinelui», conduce, din nefericire, la acceptarea experienţelor oculte. Astfel, psihologia a ajuns să fie asociată unor tehnici şi practici oculte orientale, iar magia şi vrăjitoria au ajuns să fie nu doar teme de discuţii academice, ci chiar să fie promovate în mass-media ca fiind soluţii imediate pentru problemele omului contemporan. În realitate, aceste soluţii ocultiste, sincretiste şi confuze, amplifică şi mai mult criza spirituală, nu o rezolvă“, spune Patriarhul în mesajul adresat asistenţei de la Consfătuirea Panortodoxă a Reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe şi ai Sfintelor Eparhii privind ereziile şi para-religiile, ce a avut loc la Corint-Grecia, în zilele de 2-4 noiembrie.
 

Psiholog: „Primitivism şi ipocrizie“

Psihologul Dan Ivănescu, preşedintele Asociaţiei Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieţii, a criticat dur declaraţia Patriarhului Daniel, considerând-o strigătoare la cer.

„Este o dovadă de primitivism să pui pe acelaşi palier psihologia cu magia, vrăjitoria şi satanismul. Domnia sa reprezintă cel mai bun exponat al concepţiei individualist-materialistă despre viaţă, iar acest lucru îl demonstrează la fiecare apariţie publică, prin modul opulent de a se îmbrăca, prin maşina foarte scumpă pe care o conduce şi prin toate beneficiile oferite de statul român. Acestea sunt plătite din banii contribuabililor români, printre care se numără şi psihologii. Consider că este un gest ipocrit să compari o ştiinţă recunoscută peste tot pe planetă cu satanismul, magia şi vrăjitoria, dar în acelaşi timp să te bucuri de banii pe care îi produce această ştiinţă în economia de piaţă“, declară psihologul Ivănescu, care atrage atenţia că declaraţia Patriarhului nu ar trebui extrapolată la nivel de Biserica Ortodoxă Română.

În faţa valului de critici, susţinătorii Preafericitului Daniel au creat o pagină specială de Facebook. Sub motto-ul „Susţinem împreună Patriarhul“ stă chemarea: „Fraţilor, să ne rugăm mai intens în aceste zile tulburi pentru pacea ţării noastre, pentru binele Bisericii noastre şi pentru Părintele nostru Patriarh Daniel!“.

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Mesaj de la Patriarhul Daniel: „Ne cerem iertare“

Preafericitul Daniel îşi cere iertare şi cheamă „fiii” la rugăciune în Catedrala Patriarhală, începând cu ora 18.30

„Corupţia ucide!“. Constanţa a ieşit în stradă, în cea mai mare manifestaţie din ultimii ani. Protestele continuă joi şi vineri, de la ora 18


 


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite