Părinţi şi preoţi, despre educaţia sexuală în şcoli: „Cursuri predate de medici, nu de profesori de sport“ versus „Nu încurajăm desfrâul!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Educaţia sexuală în şcoli rămâne un subiect tabu, atât pentru reprezentanţii Bisericii, cât şi pentru unii părinţi, ambele categorii considerând că este un atentat asupra inocenţei elevilor.

Legea 45/3 aprilie 2020, care modifică şi completează Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, prevede obligativitatea organizării în şcoli, cel puţin semestrial, a unor programe pentru viaţă şi sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii. Legislaţia privind educaţia sexuală în şcoli a fost modificată în Comisia de Muncă a Camerei Deputaţilor, după ce un amendament susţinut de parlamentari PSD şi PNL a fost introdus într-un proiect de lege privind drepturile copiilor. Aceştia vor ca materia să nu se mai numească educaţie sexuală, ci sanitară, iar predarea să fie făcută doar cu acordul părinţilor.

Un preot şi părintele unui copil de şcoală au prezentat punctele lor de vedere despre introducerea orelor de educaţie sexuală în şcoli.

Părinte: „Sexualitatea este un subiect greu“

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, spune că subiectul privind educaţia sexuală la şcoală este un subiect greu şi că de mai mult timp asistă la un ping-pong între părinţii care vor ca aceste ore să facă parte din programa şcolară şi alţii care sunt împotrivă.

„Este clar că avem nevoie de educaţie sexuală, dar depinde de vârsta la care se implementează. Inclusiv anul trecut a fost un proiect cu acest subiect care a la comisia de învăţământ şi am atras atenţia: nu sunt de acord cu denumirea de «educaţie sexuală», pentru că această sintagmă va induce o stare de panică la nivel naţional, ci putem folosi expresiile «educaţie pentru sănătate», «educaţie pentru viaţă», care să cuprindă şi module specifice predate de specialişti, nu de profesoara de sport sau cea de limba şi literatura română, ci de medici şi psihologi“, spune Iulian Cristache.

Imagine indisponibilă

El consideră că faptul că s-a cerut acordul părintelui pentru implementarea acestei discipline în funcţie de vârstă este o chestie corectă. „Nu refuz educaţia sexuală, ci consider că ea trebuie să se facă în funcţie de vârstă. Este nevoie, în primul rând, ca prevenţie, pentru că avem un număr record de copile care nasc şi care aruncă aceşti copii în asistenţă socială, mai ales că statul nu este în stare să aibă grijă de aceşti copii la modul în care noi ne-am dori“, consideră Iulian Cristache.

El spune că, aşa cum era de aşteptat, în spaţiul public au apărut şi multe manipulări: că se vor preda ore de educaţie sexuală de la ciclul primar, lucru care nu este posibil. „Temerile părinţilor au apărut după ce în presă s-a spus că de la vârsta de 6 – 7 ani vor primi aceste informaţii şi cu toţii suntem de acord că la o asemenea vârstă să intri într-o disciplină care se numeşte educaţia sexuală nu ar fi potrivit. În primii ani înveţi despre igiena corporală, din ce este format corpul etc“, a mai spus Cristache. 

„Biserica nu încurajează desfrâul“

Mult mai tranşant vizavi de acest subiect este preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, care consideră că întreaga dispută se reduce la o singură întrebare: ce facem cu instinctul sexual: îl educăm sau îl cultivăm. Preotul recunoaşte că sunt minore care nasc, dar consideră că nu rezolvi un efect încurajând cauza. „A încuraja desfrâul spunând că putem apela la mijloace contraceptive nu rezolvă problema. Din punctul de vedere al Bisericii, copilul trebuie să fie educat integrativ, adică să i se explice ce este viaţa sexuală, care sunt problemele, beneficiile şi după aceea să-şi păstreze, cum spune şi Scriptura, «vasul curat», adică echilibrul“.

El spune că educaţia sexuală începe în familie şi, dacă părinţii nu sunt în stare să facă acest lucru, copilul poate lua informaţii de la şcoală şi biserică. 

Eugen Tănăsescu preot FOTO Eduard Enea

Eugen Tănăsescu spune că Biserica este de acord cu educaţia sexuală în şcoli, însă se opune formei în care aceasta se poate face. „Nu putem să fim de acord cu cultura desfrâului. Nu ştim exact ce conţine programa şi ne-am trezit că este o obligativitate, în schimb, la religie, deşi ştim ce conţine programa, este trecută la opţionale“.

Preotul spune că a văzut câteva propuneri, multe dintre ele fireşti, cum ar fi igiena organelor reproductive, ce este reproducerea, dar a citit şi propuneri care încurajează „chestiuni nefireşti şi necreştineşti“. „Nu putem să încurajăm masturbarea ca fenomen firesc. Nu putem să încurajăm desfrâul ca fenomen firesc. Nu putem să încurajăm alte forme de perversiuni sexuale. Sunt tot felul de ONG-uri care vin cu astfel de propuneri. Statul nu a venit să-mi spună ce se va studia“, concluzionează Eugen Tănăsescu.

Din punctul său de vedere, dacă religia, care este un fundament al vieţii, este la opţional, aşa să fie şi educaţia sexuală, el motivând că nu toate minorele nasc, că nu toţi românii au probleme sexuale.

Conform unei statistici din 2019 a organizaţiei „Salvaţi copiii“, 12.906 adolescente sub 19 ani au fost la prima naştere, 3.657 la a doua şi 673 la a treia. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite