Părintele Viorel Dădârlad, care a deschis două cantine sociale: „Sunt părinţi care nu îşi merită copiii. Pentru ei sunt mai importante ţigările şi alcoolul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părintele Viorel Dădârlad a deschis două cantine sociale
Părintele Viorel Dădârlad a deschis două cantine sociale

Un preot din Amzacea a reuşit să îşi ajute comunitatea dincolo de uşa bisericii şi să ofere o masă caldă în timpul săptămânii copiilor nevoiaşi din două localităţi.

Viorel Dădârlad este preot de aproape două decenii. Dragostea pentru biserică i-a fost insuflată de bunica sa, Tiţa, care îl ducea în Casa Domnului de mic copil. „Niciodată nu am vrut să fiu altceva“, mărturiseşte părintele. 

După ce a considerat că misiunea unui preot nu se opreşte în altar, s-a gândit să vină în mijlocul comunităţii şi să îi ajute pe copiii sărmani. În 2008 era profesor de religie la şcoala din Amzacea.

În postul Paştelui, l-a întrebat pe un băieţel ce-şi doreşte cel mai mult de ziua lui şi acesta i-a răspuns simplu: "Vreau să mănânc". Preotul nu a înţeles ce vrea să spună copilul, aşa că a întrebat şi alţi micuţi. Toţi i-au răspuns că nu vor jucării, ci vor de mâncare.

Preot care hraneste copiii din Amzacea

Prima cantină

Aşa că în urmă cu şapte ani a deschis prima cantină socială, în Amzacea. „Era o clădire abandonată pe care un om de afaceri italian dorea să o doneze primăriei pentru a se amenaja aici un centru de joacă. Eu am vorbit cu proprietarul şi I-am zis să o doneze bisericii“. Aşa începe povestea părintele Dădârlad. „Mi s-a cerut să nu schimb destinaţia construcţiei şi să nu le cer nimic altceva. Am acceptat. Dar când oamneii au văzut că eu chiar mă ţin de treabă au făcut o listă cu materialele necesare şi eu am adus forţa de muncă“. 

Aşa s-a născut primul proiect. Nu a fost uşor. Dar a reuşit. Nu cu ajutorul oamenilor înstăriţi, care doar au făcut promisiuni, ci primind de la mulţi câte puţin.  Mare parte din investiţie a fost suportată din propriul buzunar. Aşa se face că în Amzacea, în prezent, de luni până vineri 40 – 50 de copii primesc o masă caldă la prânz. „Niciodată nu am rămas descoperiţi.  Întotdeauna avem alimente pentru o lună. Un domn din Constanţa îmi plăteşte bucătarul, altul din Piteşti vine din când în când şi îmi cumpără tot ce am pe lista de necesităţi. Primăria şi Consiliul Local au dat şi ei cât au putut“, spune preotul.

Preot care hraneste copiii din Amzacea

A doua cantină

Faima i s-a dus până deprate şi oamenii au început să vină la el să îl întrebe cum îl pot ajuta. Văzând asta, a decis să mai facă un pas şi să deschisă o cantină şi la General Scărişoreanu, chiar în curtea bisericii. Amenajată în fosta cancelarie parohială, de serviciile cantinei beneficiază aproximativ 16-17 persoane, copii, persoane cu dizabilităţi ori cu venituri mici sau fără venituri. În total, sunt disponibile 24 de locuri. Cel mai mic copil care mănâncă aici are 3 ani, iar cel mai mare 16 ani. 

Părintele Dădârlad nu ţine cont de religia celor care îi cer de mâncare. Jumătate din ei sunt creştini şi jumătate musulmani, dar toţi au parte de o bucată de pâine şi de un sfat de la părintele Viorel Dădârlad. "Singurul criteriu de selcţie a celor care pot să beneficieze de ajutor este acela ca ei să vină la cantină", mărturiseşte preotul din Amzacea. 

Pentru a doua cantină a primit un ajutor nesperat de ROMATSA, care au utilat bucătăria cu tot ceea ce este necesar. „Directorul Marius Bucur şi contabila ROMATSA au venit persona şi au făcut un necesar şi apoi au utilat totul“, ţine să le mulţumească preotul. 

De serviciile cantinei nu beneficiază numai copiii, ci şi vârstnici cu diverse probleme de sănătate, care nu se pot deplasa. Ei primesc acasă pachetele cu alimente atât de necesare.

Preot care hraneste copiii din Amzacea

Dar misiunea preotului nu se opreşte aici şi ori de câte ori primeşte sprijin ajută copiii cu daruri. „La un Crăciun am vorbit cu cei care voiau să vină să le aducă dulciuri să strângem bani şi să le cumpărăm cizme şi haine de iarnă, care e erau mult mai de trebuinţă. Şi aşa am strâns 10.000 de lei. Jumătate din sumă a dat-o Victor Onofrei şi restu prieteni de -ai mei. Şi aşa copiii au primit pe lângă dulciuri şi lucruri pe care nu le aveau“ mărturiseşte părintele.

Este mulţumit dar nu poate să nu remarce indiferenţa comunităţii. Regretă faptul că nimeni din sat nu s-a oferit voluntar la amenajarea cantinei, iar punga bogaţilor a rămas întotdeauna închisă. „Sunt părinţi care nu îşi merită copiii“, este concluzia amară pe care a tras-o după această experienţă. Pentru mulţi, sunt mai importante ţigările şi alcoolul şi nu alimentaţia pruncilor cărora le-a dat viaţă. 

Astfel de cantine sociale mai funcţionează în judeţul Constanţa în Mangalia şi Cumpăna.

Vă mai recomandăm:

Apostolul copiilor. Un preot din Mangalia a deschis în Casa Domnului un centru pentru cei mai sărmani micuţi: „Pe un băieţel l-am luat din staţia de taxi”

O poveste despre Dumnezeu şi comunişti. Cum au reuşit credincioşii să apere biserica din Năvodari de buldozerele trimise de Ceauşescu să o doboare
 

Triunghiul sacru din colţul Dobrogei. Bisericuţele din nuiele de la Izvoarele, Satu Nou şi Strunga

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite