Pagube de-a lungul Dunării, provocate de creşterea apelor. Sute de hectare au fost inundate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inundaţii în localităţi riverane Dunării FOTO Mediafax
Inundaţii în localităţi riverane Dunării FOTO Mediafax

Sute de hectare au fost afectate în judeţul Constanţa de inundaţiile provocate de creşterea nivelului fluviului Dunărea. Dobrogea se află sub Cod portocaliu.

Cele mai expuse viiturii sunt localităţile riverane Dunării: Ostrov, Oltina, Aliman, Rasova, Cernavodă, Seimeni, Topalu, Ghindăreşti, Hârşova.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a centralizat pagubele suferite de judeţul Constanţa, în baza datelor furnizate din teritoriu de către Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Au fost afectate 531 hectare teren agricol, 34 ha pădure, 78 ha păşune şi 15 grădini, după cum urmează:

  • Hârşova - 500 ha teren agricol, 30 ha păşune şi fâneţe, 30 ha pădure (puieţi)
  • Dunăreni - 1 ha teren agricol
  • Ostrov – 4 ha pădure
  • Topalu – 24 ha păşune şi 6 grădini
  • Ghindăreşti – 24 ha păşune şi 5 grădini
  • Seimeni – 30 ha teren agricol şi 4 grădini


Pentru limitarea efectelor inundaţiilor au fost luate o serie de măsuri. Digul de apărare Rasova a fost consolidat pe o lungime de 450 metri, fiind înălţat cu 0.60 metri, unde s-au folosit 1.800 saci, 100 kg folie, 30 kg sârmă şi 50 m sfoară legat saci. Localitatea trece duminică, 25 mai, şi prin scrutinul pentru alegerea primarului, în urma demisiei primarului Mihalache Neamţu, aflat la al treilea mandat.

În sectorul Gârliciu - Dăieni, digul este consolidat pe o distanţă de 1,5 km. Aici s-au folosit 1.000 saci, 90 kg folie, 20 kg sârmă. În zona Hârşova – Vadu Oii au fost puse în funcţiune pompele de desecare.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Hârşova a dispus închiderea căiilor de acces către Dunăre în corpul digului din zona Căpităniei. Aici se folosesc următoarele materiale puse la dispoziţie de autorităţile locale: 1.000 saci, 90 kg folie, 20 kg sârmă. În zonă se acţionează cu 3 agenţi de la poliţia locală şi 2 agenţi de la poliţia naţională pentru supravegherea digului de apărare. Alte 12 persoane acţionează cu 3 autoturisme, o basculantă şi un buldoexcavator pentru supraînălţarea digului şi astuparea căilor de acces către Dunăre.

Reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă – Grupul de Suport Tehnic pentru Inundaţii şi Accidente la Construcţii Hidrotehnice monitorizează evoluţia nivelului fluviului Dunărea aferent judeţului Constanţa, de la Ostrov la Gârliciu.

De asemenea, sunt supravegheate în permanenţă lucrările hidrotehnice cu rol de apărare pe raza judeţului Constanţa, de către reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanţa.

Vă mai recomandăm

Codul portocaliu şi cel galben de inundaţii emise pentru Dunăre au fost prelungite până la sfârşitul lunii mai

FOTO Autorităţile din Galaţi se pregătesc să ţină piept Dunării. Au fost refăcute stocurile de saci cu nisip

Apele Dunării, tot mai umflate. Fluviul a crescut cu o jumătate de metru în ultimele 3 zile

La Brăila s-a depăşit cota de atenţie pe Dunăre. Autorităţile pregătesc evacuarea a 100 de persoane din zona portului

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite