Oraşul Ovidiu intră în carantină. Incidenţa infectării cu SARS-CoV-2 este mai mare de 6/1.000 de locuitori

Oraşul Ovidiu intră în carantină. Incidenţa infectării cu SARS-CoV-2 este mai mare de 6/1.000 de locuitori

În cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis carantinarea oraşului Ovidiu, în urma unei analize de risc realizate de DSP Constanţa, analiză avizată pozitiv şi de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Măsura va fi luată ca urmare a depăşirii ratei de incidenţă cumulată, peste pragul de 3/1.000 locuitori. În acest moment, indicele, în localitatea din judeţul Constanţa, a ajuns la 6.28/1.000 locuitori. Mai precis, din populaţia totală de 16.237 de locuitori, până în acest moment au fost confirmate, în ultimele două săptămâni, 102 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
 
Măsura se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în baza hotărârii CJSU. 
 
Tot în ultima şedinţă CJSU Constanţa, s-a constatat creşterea incidenţei cumulate în ultimele 14 zile, peste pragul de 3/1.000 locuitori, în localităţile Agigea şi Valu lui Traian.
 
Astfel, Primăriile Agigea şi Valu lui Traian vor întreprinde demersuri pentru respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, conform anexelor prevăzute în Hotărârea CJSU nr. 63 din 03.11.2020, după cum urmează:
 
1. Se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie în toate spaţiile publice, astfel încât să acopere nasul şi gura. Este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât şi pentru desfăşurarea activităţilor sportive individuale sau altor asemenea activităţi, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal şi la minimum 2 metri faţă de alte persoane;
2. Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este interzisă;
3. Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă;
4. Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă;
5. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă;
6. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, se desfăşoară  doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi;
7. În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct. 5 şi 6 este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective;
8. Operatorii economici prevăzuţi la pct. 5 şi 6 vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri nr. 1493/2788/149/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor, precum şi în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor;
9. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.
 
Măsurile prevăzute în anexele hotărârii au intrat în vigoare începând cu data de 06 noiembrie a.c., ora 14:00 şi sunt valabile pentru următoarele 14 zile, urmând a fi reevaluate.
 
În unităţile de învăţământ din localităţile Agigea şi Valu lui Traian, cursurile se vor desfăşura după scenariul 3 de funcţionare, ca urmare a analizei epidemiologice realizate de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Constanţa. 
 
În Agigea, rata de incidenţă este de 3,20 cazuri la mia de locuitori, ca urmare a infectării a 29 de persoane, din totalul de 9.057 care compun populaţia localităţii, iar în Valu lui Traian, rata de incidenţă este de 3,15 cazuri la mia de locuitori, ca urmare a infectării a 54 de persoane, din totalul de 17.155 care compun populaţia localităţii.
 
Totodată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a votat în unanimitate şi modificarea scenariilor de funcţionare în 18 unităţi de învăţământ din judeţ. Astfel, patru vor trece din scenariul 1, în scenariul 3: Liceul Teoretic Băneasa (până pe 18 noiembrie, pentru o clasă a IX-a şi două clase a XI-a, un cadru didactic confirmat), Grădiniţa cu Program Normal Siminoc (până pe 14 noiembrie, pentru grupa mică, un cadru didactic confirmat), Şcoala Gimnazială nr. 1 Dumbrăveni (rata incidenţei cumulate este peste 3/1.000 locuitori) şi Grădiniţa cu Program Normal Dumbrăveni (rata incidenţei cumulate este peste 3/1.000 locuitori). 
 
De asemenea, alte trei unităţi de învăţământ vor trece din scenariul 2, în scenariul 3, ca urmare a ratei incidenţei cumulate peste 3/1.000 locuitori: Grădiniţa cu Program Normal Lazu, Grădiniţa cu Program Prelungit „Riţa Gărgăriţa” Agigea şi Şcoala Gimnazială „Ion Borcea” Agigea. 
 
Alte 11 unităţi de învăţământ vor trece din scenariul 1, în scenariul 2, ca urmare a ratei incidenţei între 1-3/1.000 locuitori: Grădiniţa cu Program Normal „Prichindel” Hârşova, Grădiniţa cu Program Normal Vadu Oii, Liceul Tehnologic „Carsium” Hârşova, Clubul Copiilor Hârşova, Şcoala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu” Murfatlar, Şcoala Gimnazială nr. 1 Siminoc, Grădiniţa cu Program Normal Siminoc (toată unitatea, cu excepţia grupei mici menţionate mai sus), Grădiniţa cu Program Normal nr. 2 Murfatlar, Grădiniţa cu Program Normal Arsa, Grădiniţa cu Program Normal Vârtop, Şcoala Gimnazială nr. 1 Cotu Văii. 
 
În acelaşi timp, Şcoala Gimnazială „George Enescu” Năvodari (o clasă pregătitoare), va trece din scenariul 3, în scenariul 2, ca urmare a finalizării perioadei în care a fost aprobat prin CJSU scenariul 3. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările