Oraşul Constanţa, fotografiat din spaţiu de un astronaut britanic: „Cel mai vechi oraş din România locuit şi acum“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul lui Ovidius, văzut din spaţiu FOTO https://www.facebook.com/ESATimPeake
Oraşul lui Ovidius, văzut din spaţiu FOTO https://www.facebook.com/ESATimPeake

Oraşul Constanţa, vechiul Tomis, a fost fotografiat de pe Staţia Spaţială Internaţională de astronautul britanic Tim Peake.

Constanţa, cel mai vechi oraş din România, locuit şi acum", este explicaţia pe care astronautul a dat-o fotografiei.

Prima atestare documentară a aşeării datează din 657 i.Hr. când pe locul actualei peninsule s-a format colonia grecească numită Tomis.  

Naşul Constanţei a fost marele împărat bizantin Constantin cel Mare (306-337). Sub stăpânirea romană, vechea cetate grecească Tomis de la malul mării a primit numele Constantiana (Constanţia), după sora domnitorului.

De altfel, Constantin cel Mare şi-a botezat după el 4 dintre cei 6 copii. Cele două fiice ale sale au fost numite Constantiana şi Helena (după mama împăratului).

tim peake facebook

Tim Peake FOTO Arhivă personală 

Secolul XIII încetăţeneşte denumirea în documentele istorice. Nici turcii n-au mai reuşit să schimbe numele Constanţei, care căpătase sub stăpânirea otomană numele de Köstence (sau Kűstendge – denumire pitorească folosită şi acum pentru a descrie balcanismul oraşului-port).

Când oraşul a devenit reşedinţă de judeţ, importanţa Constanţei - care este cea mai veche aşezare atestată de pe teritoriul României - a dat ca firească denumirea judeţului Constanţa, parte sudică a regiunii Dobrogea.

Dobrogea poartă la rândul său numele unui conducător de origine slavă.

Anul 2013 este considerat de bun augur pentru cetăţenii de la malul mării, deoarece este declarat de Biserica Ortodoxă Română drept Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, la împlinirea a 1.700 de ani de la Edictul de toleranţă religioasă de la Milano (313).

Datorită descendenţei, edilii Constanţei au decis în 2002 să treacă oraşul sub patronajul spiritual al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Sanctificatul împărat Constantin este celebrat la 21 mai împreună cu mama sa Elena, astfel că ziua de 21 mai este considerată ziua oraşului Constanţa.

„Constanţa este cea mai veche aşezare continuă din România, încă din antichitatea grecească. Este cel mai vechi port locuit fără întrerupere de la Marea Neagră. Trecutul oraşului, istoria sa, reprezintă cel mai puternic, cel mai important şi cel mai reprezentativ brand al oraşului“, a spus profesorul constănţean Gemil Tahsin, cadru universitar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi director al Institutului de Turcologie şi Ştiinţe Centrale Asiatice. 

Vă mai recomandăm:

Cât de întinsă era cetatea Tomis pe vremea lui Ovidius. Poetul exilat îi numea pe localnici „barbari de viscol doborâţi“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite