Opt lucrări de Corneliu Baba, aduse în România în premieră. Tablourile compun cea mai mare colecţie particulară de Baba

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt lucrări nemaivăzute ale pictorului Corneliu Baba au fost aduse la Muzeul de Artă Constanţa. Acestea fac parte din colecţia particulară a unui iubitor de artă de peste hotare, care s-a lăsat convins ca achiziţiile sale să fie admirate de publicul larg.

De joi, 28 iulie, până în ianuarie 2017, tablourile lui Baba vor sta pe simezele de la etajul I al instituţiei.

Este vorba despre o expoziţie care reuneşte lucrări din patrimoniul muzeului constănţean şi lucrările particulare expuse în premieră, intitulată „Camera colecţionarului“. Cea mai impresionantă lucrare, prin dimensiuni şi expresivitate, este „Tripticul“ care înfăţişează răscoala ţăranilor de la 1907. Aceasta ocupă un perete întreg al sălii de expoziţie.

Colecţia particulară este completată de tablouri de peisagistică a Veneţiei - cu o cromatică puternică şi intensă. Adăugând „Autoportret“ sau „Maternitate“ ale lui Corneliu Baba, pe care vizitatorii Muzeului de Artă Constanţa au avut ocazia să le cunoască deja, expoziţia prezentată în premieră pe ţară este un reper cultural în oraşul de la malul mării.

Adina Renţea, fost director al Muzeului de la Cotroceni şi director al Pavilionului Muzeal, explică de ce a fost aleasă Constanţa pentru acest proiect-pilot desfăşurat de casa de licitaţii Artmark: „După Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă din Constanţa este cel mai mare din ţară. Are un patrimoniu de 8.000 lucrări, care cuprinde toţi marii artişti“.

Demn de reţinut este că Muzeul de Artă din Constanţa deţine întreaga colecţie a pictorului Nicolae Tonitza, ceea ce înseamnă peste 70 lucrări. Iar Tonitza a fost mentorul lui Baba - după cum precizează Doina Păuleanu, directoarea Muzeului de Artă din Constanţa, care l-a cunoscut în studenţie pe maestru.

„Era de o cultură fenomenală, asculta muzică clasică atunci când picta, scria extraordinar de frumos. Studenţii de la Arte Plastice erau împărţiţi în două tabere opuse: «băbişti» - ucenici ai lui Corneliu Baba şi «ciucurencişti» - învăţăcei ai lui Alexandru Ciucurencu, doi mari pictori care se apreciau reciproc. Permitea studenţilor să intre în atelierul lor în timp ce lucra şi uneori închega discuţii cu ei. Am avut privilegiul de a-l cunoaşte pe maestrul Baba, care în anii `70-`80 a venit şi la noi la muzeu. Văzând o lucrare a sa, a exclamat: «Pot s-o repictez?». Evident că ştia că odată intrată în patrimoniul muzeal, orice lucrare trebuie să rămână nemodificată, nici chiar de autor. Nu ştiu cât de tare i-a convenit refuzul meu, dar a trebuit să accepte“, povesteşte Doina Păuleanu.

Născut la Craiova, la 18 noiembrie 1906, Corneliu Baba s-a stins din viaţă la 28 decembrie 1997, în Bucureşti. Operele sale din colecţia particulară a proprietarului care a dorit să-şi păstreze anonimatul vor merge la anul la Muzeul de Artă din Chişinău. Până atunci, alte lucrări ale altor colecţionari vor poposi la Cluj-Napoca, în septembrie şi la Timişoara, în noiembrie. Aici se află, de altfel, cea mai mare colecţie publică a lui Corneliu Baba, donată de soţia maestrului după moartea lui. Cea mai mare colecţie privată de Baba este actualmente la Muzeul de Artă din Constanţa, la dispoziţia publicului amator de frumos.

Veneţia - tablou de Corneliu Baba, aflat în colecţia particulară Sursa foto Artmark

image

Cea mai mare colecţie particulară de Corneliu Baba, adusă la Constanţa Foto Sînziana Ionescu

image

Pe aceeaşi temă:

Artiştii plastici cu o unică muză: Marea Neagră. Picturile care redau peisaje marine de vis sau bătălii navale celebre

Cele mai frumoase peisaje cu Marea Negră au fost imortalizate pe pânză de un artist rus. Lucrările unice ale lui Ivan K. Aivazovsky

Pictorul evreu fascinat de figurile exotice ale musulmanilor din Dobrogea

Cel mai bun pictor român al Mării Negre. Comandorul cu alură de actor de cinema i-a fost aghiotant regelui Carol al II-lea

Prietenia de la malul Mării Negre care a intrat în tezaurul BNR. Picturile superbe ale ucenicului român al unui mare artist

Salvador Dali şi Rembrandt, în premieră la Constanţa. Lucrările celor doi celebri artişti, expuse la muzeele de la mare

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite