Oficial de la DNA: Proiectul de lărgire a plajelor nu este blocat şi nu există vreo intenţie în acest sens

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plajă lărgită în Mamaia foto ABADL
Plajă lărgită în Mamaia foto ABADL

La aproximativ două săptămâni de la solicitarea DNA Constanţa ca nava care se ocupă de dragarea nisipului pentru extinderea plajelor să nu mai aibă acces într-un anumit perimetru, DNA aduce primele lămuriri oficiale.

DNA a transmis marţi, 2 martie, un comunicat de presă referitor la ancheta derulată cu privire la cercetarea arheologică efectuată într-un perimetru al Mării Negre şi modul în care aceasta a fost avizată de autorităţile competente.

DNA arată că „proiectul în valoare de 750 milioane de euro de extindere a plajelor de pe litoralul Mării Negre nu este blocat de vreo anchetă a procurorilor DNA şi nici nu există/a existat vreo intenţie în acest sens.


Această informaţie a apărut în contextul înregistrării, la Serviciul teritorial Constanţa, a unei anchete penale in rem (faţă de suspiciunea comiterii unor fapte de natura penală) în care se verifică legalitatea modului în care autorităţile competente au aprobat pentru exploatare un perimetru aflat în situl arheologic subacvatic „Platforma continentală a litoralului românesc al Mării Negre (judeţul Constanţa), perimetru despre care existau indicii că ar conţine vestigii arheologice”.

Mai departe, procurorii DNA susţin că „este adevărat că în cadrul anchetei penale s-a solicitat Căpităniei Zonale Constanţa să interzică accesul navelor şi/sau exploatarea fundului Mării Negre pe un perimetru restrâns, strict delimitat (din totalul de 4,33 km2 reprezentând perimetrul destinat extragerii nisipului numai o suprafaţă de aproximativ 1,9 km2 a fost supusă interdicţiei), însă activitatea de extragere a nisipului destinat lărgirii plajelor a continuat fără constrângeri în imediata vecinătate a zonei restricţionate (situată la aprox. 7-8 km de malul mării), respectiv în restul perimetrului.”

În zilele de 24 şi 26 februarie 2021, la solicitarea procurorilor, specialiştii din cadrul Centrului de Scafandri Constanţa, ai Poliţiei de Frontieră - Garda de Coastă - Grup Nave Constanţa, precum şi un arheolog scafandru au cercetat perimetrul şi au identificat, cu ocazia scufundărilor, câteva fragmente lemnoase cu potenţial arheologic situate în apropierea zonei în care se realizaseră extrageri de nisip. Fragmentele urmează a fi expertizate pentru a se stabili eventuala lor valoare istorică.

„Ca urmare, la data de 1 martie 2021, s-a solicitat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Constanţa luarea măsurilor prevăzute de lege pentru stabilirea zonei de protecţie şi conservarea in situ a zonei în care au fost identificate fragmentele cu potenţial arheologic. Având în vedere stadiul anchetei, alte detalii nu pot fi oferite în acest moment”, mai spune DNA într-un comunicat de presă.

Proiectul poate fi stopat

În data de 19 februarie, Apele Române, beneficiarul proiectului de extindere a plajelor, anunţa că „Lucrările de înnisipare din zona Mamaia sunt îngreunate. Într-un interval de timp scurt, există riscul ca cel mai mare proiect de infrastructură derulat de România pe litoralul românesc să fie stopat”, spun cei de la Apele Române într-un mesaj postat pe Facebook.

Mai departe, reprezentanţii Apelor Române arată că termenul de finalizare a lucrărilor de înnisipare pentru staţiunea Mamaia poate fi amânat. „Acest lucru  ar atrage costuri suplimentare şi sancţiuni din partea UE. În plus, cei 129 de operatori de plajă pot fi şi ei afectaţi.”

Conform unor surse din cadrul Apelor Române, DNA a interzis accesul pe aproximativ 80% dintr-un perimetru, iar acum activitatea de dragare se desfăşoară pe restul de 20%, însă resursele de acolo sunt limitate.

„Protejarea şi reabilitarea zonelor costiere – Faza a II-a” este un proiect cu o valoare de 841.118.736 de euro, contribuţia Uniunii Europene, prin Fondul de coeziune, fiind de 602.743.199 de euro. Lucrările de lărgire a plajelor în zona Mamaia şi Mamaia Nord au început încă din toamna anului trecut.

Citeşte şi:

Ancheta care ar putea bloca proiectul de lărgire a plajelor româneşti. Descoperirea făcută de procurorii DNA

DNA blochează unul dintre cele mai mari proiecte ale României. Descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, în atenţia procurorilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite