O vilă de patrimoniu realizată după planurile lui Anghel Saligny, în pericol de a fi demolată. Ce construcţie este în plan în locul ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O clădire simbolică a Constanţei este în pericol de a fi demolată, după ce a stat ani de zile în paragină, la discreţia hoţilor. Vila în stil neoromânesc, construită după planurile lui Anghel Saligny, este situată chiar vizavi de sediul Poliţiei Municipale, unde se află acum birourile SRI.

Constănţenii au iniţiat o petiţie online pentru a împiedica dărâmarea Casei Dalas de pe Bulevardul Ferdinand nr. 78, clădire simbolică a oraşului şi mândrie a comunităţii elene Elpis. Superbul edificiu a fost construit după planurile lui Anghel Saligny (1854-1925), pentru un bogat comerciant grec care botezase iniţial vila „Casa Gia“, după numele soţiei sale.

Fost sediu de consulat libanez, apoi al Alianţei Franceze şi al unei grădiniţe, clădirea a fost retrocedată, iar din 2006 zace părăsită, la cheremul hoţilor. „N-a fost retrocedată unui membru al comunităţii noastre, categoric nu. A fost proiectată într-adevăr de Anghel Saligny, care avea în spatele clădirii un teren. «Casa Dalas» este mai degrabă denumirea sub care este ea cunoscută localnicilor, oficial nu a purtat acest nume“, relatează Anton Traian Antoniadis, liderul comunităţii elene Elpis din Constanţa.

Deşi este situată chiar vizavi de Poliţia Municipală, unde s-au mutat acum birourile SRI, Casa Dalas a fost prădată cu sălbăticie şi distrusă până când a ajuns o ruină. 

Aceasta a intrat în proprietatea lui Viorel Done, un afacerist cunoscut care a făcut închisoare pentru implicare în contrabanda cu ţigări şi alcool. Done ar urma să construiască în locul vilei un imobil cu mai multe etaje. 

Casa Dalas din Constanţa construită de Anghel Saligny Foto Sînziana Ionescu

Casa Dalas din Constanţa construită de Anghel Saligny Foto Sînziana Ionescu

Cu toate că este parte din patrimoniul Constanţei, iar valoarea sa arhitectonică şi de simbol istoric este incontestabilă, Vila Dalas nu este clasată ca monument de patrimoniu. Ea este încadrată în zona centrală a Constanţei, de sit urban şi sit arheologic, ceea ce face ca aprobările să fie supuse unui regim special.

Clădirea mai poate fi salvată, spun specialiştii în patrimoniu, pentru că sunt căi de atac care ar împiedica demolarea ei.

„Am făcut nenumărate sesizări la Poliţie de când a fost lăsată în voia sorţii. A fost vandalizată, jefuită de lemn, acum a rămas zidăria. Clădirea este chiar vizavi de Poliţie şi a fost devastată fără ca nimeni să împiedice acest furt, această distrugere. Când vom primi dosarul de desfiinţare, pentru că trebuie să vină la noi, vom sesiza Comisia zonală a monumentelor istorice, avem căi de atac pentru a opri demolarea ei, dată fiind valoarea clădirii“, arată experţi de la Direcţia de Cultură Constanţa. 

Asociaţia ecologistă Verde Urban a transmis vineri dimineaţă către Ministerul Culturii Şi Identităţii Naţionale - Direcţia Patrimoniu - o cerere de clasare în regim de urgenţă pe lista monumentelor istorice a Vilei (Casei) Dalas.

Primăria Constanţa a promis că va oferi un punct de vedere referitor la demolarea Casei Dalas. 

Sursa Facebook Baricada Verde

Casa Dalas din Constanţa construită de Anghel Saligny Foto Baricada Verde

Iată textul petiţiei lansate în mediul online: 

Către: Comisiile Zonale ale Monumentelor Istorice; Primarul Municipiului Constanta, Decebal Fagadau; Consiliul Local Constanta

Cerem respingerea avizului de demolare a vilei Dalas din Constanta

Cerem respingerea avizului de demolare a vilei Dalas (Bd. Ferdinand nr. 78, Constanta) si clasarea acesteia ca monument istoric.

De ce este important?

Pe 17 aprilie 2019 a fost eliberat certificatul de urbanism pentru demolarea vilei Dalas [1], vila proiectata de Anghel Saligny in stil neoromanesc, construita la inceputul anilor 1900, si reprezentativa pentru arhitectura Constantei.

Vila a fost de multă vreme parte din peisajul urban al Constantei, si multi constanteni i-au trecut pragul, fie ca si-au petrecut parte din copilarie in gradinita ce si-a avut sediul acolo, sau ca au invatat limba franceza in cadrul Aliantei Franceze. In acea vreme, in cladirea intretinuta si ingrijita, o adevarata bijuterie, se tineau cursuri si evenimente, si era gazduita o frumoasa biblioteca.

Dupa retrocedarea din 2006, Alianta Franceza, ce isi avea sediul acolo, a fost somata sa paraseasca imobilul, iar vila a fost lasata in stadiu de degradare pana astazi [2].

Avand in vedere istoria vilei Dalas si reprezentativitatea arhitecturii acesteia pentru Constanta, dar si faptul ca nenumarate alte cladiri istorice ale orasului sunt in stare avansata de degradare, cerem respingerea avizului de demolare si clasarea imobilului ca monument istoric! Altfel, Constanta ar ramane si mai saraca pentru noi si pentru generatiile urmatoare“. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO Cum arăta Cazinoul în urmă cu 10 ani: #10yearschallenge. Emblema litoralului Mării Negre zace în paragină

FOTO Patrimoniu abandonat. La Constanţa, monumentele sunt distruse de nepăsarea autorităţilor

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite