O tânără din Constanţa a dat lovitura în afaceri cu pasiunea bunicii ei de a face în casă creme de corp. Businessul a revoluţionat industria cosmeticelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Adina Oancea FOTO Arhivă personală
Ioana Adina Oancea FOTO Arhivă personală

Ioana Adina Oancea, de 28 de ani, a transformat pasiunea bunicii ei în afacere. Inspirată de cremele pe care bunica ei le făcea în casă şi cu care o oblojea atunci când se rănea, tânăra întreprinzătoare a dezvoltat o adevărată afacere.

În urmă cu jumătate de secol, tanti Nona din satul tulcean Poşta aduna lavandă şi mentă din poieniţe, răşină din pădure, şi ceară de albină de la stupi şi prepara în casă cremele tămăduitoare. Cu astfel de produse naturale au fost oblojiţi genunchii nepoatei atunci când se rănea sau atunci când se ardea. Nu a trecut mult până când majoritatea oamenilor din sat băteau la poarta bătrânei cerând ajutorul. Medicul era mult prea departe şi toţi ştiau că un produs natural este de o mie de ori mai bun decât o alifie din farmacie.

Dealul florilor

„Când am mai crescut, povesteşte Ioana Adina Oancea, bunica mă lua cu ea la cules de plante medicinale. Era o relaxare pentru mine“, îşi aminteşte ea. 
 

Pasiunea bătrânei s-a transmis şi fiicei ei, Elena, care a decis la scurt timp de la Revoluţie, prin anul 1992 că poate dezvolta partea de reţetar. „Era o vreme când la noi în ţară începuseră să pătrundă produsele occidentale, însă ne-am dat seama că nu tot ceea ce aveam pe piaţă este de calitate“, spune Ioana Adina Oancea. Aşa a fost fondat „Careless Beauty by Elena Oancea“, un brand autentic românesc de produse pure şi naturale, fără substanţe chimice de sinteză. 

„Mama l-a convins şi pe tatăl meu şi astfel pe o suprafaţă de 6-8 hectare am început să plantăm de tot ceea ce aveam nevoie pentru prepararea cremelor“. Pe un teren din comuna Topraisar din judeţul Constanţa au plantat lavandă, gălbenele, nalbă, cătină, violete, toporaşi şi iasomie. Sunt plante care nu necesită o îngrijire specială, iar România are potenţial din acest punct de vedere. Cătina este o plantă rezistentă, care creşte şi la munte“, spune ea. De la munte, de la Nehoiu din Buzău au început să aducă răşinoasele necesare la prepararea cremelor şi până la producerea primului produs omologat nu a mai fost decât un pas. Într-un mic laborator au pus la macerat plantele-minune şi au creat produsul-minune. Până şi conservantul este unul natural, folosindu-se ca adjuvant extractele răşinoase. 
 

Între timp, toată familia a fost cooptată în afacere. Tatăl Ioanei se ocupă de culturi, fratele ei, Tiberiu, are grijă de contabilitate. Ioana şi-a desăvârşit studiile absolvind o facultate de Farmacie, un master tot în domeniul chimiei, dar şi un doctorat pe partea de electrochimie. 

Brevet de invenţie

Calitatea produselor a fost recunoscută rapid şi în anul 1996, au obţinut brevet de invenţie. Astăzi, după mai bine de 25 de ani de cercetare ştiinţifică, compania Elenei Oancea este singurul producător din România al unei game complete de dermato-cosmetice organice cu brevet de invenţie. 

În laborator au fost create 22 de produse: creme de zi şi de noapte, demachiant natural, gomaje, creme pentru îngrijirea corporală, loţiuni şi măşti pentru toate tipurile de ten.  

produse cosmetice naturale

Produsul care rece prin toate anotimpurilor

O plantă folosită la o singură cremă trebuie să treacă prin toate anotimpurile. Macerarea extractelor din plante se realizează manual, iar pentru a ajunge la concentraţii maxime de antioxidanţi naturali, acestea sunt atent supravegheate aproape un an până la obţinerea produsului finit. O cremă are termen de valabilitate 24 de luni, acordat de Ministerul Sănătăţii. Tocmai de aceea, produsele sunt făcute la scară mică, nu industrială. 
 

De exemplu, pentru o mască, planta trebuie să stea la macerare 30 de zile. Nu vrem şi nici nu am putea obţine un profit rapid. Dar suntem fericiţi că putem să promovăm material primă românească. Eu mai fost la seminarii în străinătate şi specialiştii de acolo mă întrebau: «ce fel de plantă este asta?» pentru că la ei nu creştea. Nici în nordul Europei şi nici în Asia“, povesteşte ea. 

Produsele se vând pe internet cu preţuri între 63 de lei şi 126 de lei, dar şi la cele trei cabinete din Constanţa (strada Crinului, nr. 42), Bucureşti (strada Viitorului, nr. 14) şi Timişoara (strada ştefa cel Mare, nr. 53). De asemenea, alţi câţiva parteneri folosesc produsele naturale oferite de Careless Beauty. Un tratament cosmetic durează două ore. „La noi, în cabinete nu se foloseşte deloc aparatura, ci se acţionează asupra pielii printr-un masaj lent. Un tratament costă între 180 şi 360 de lei în funcţie de tipul de ten“.

La cabinetele lor, mărturiseşte Ioana, vin pacienţi după ce au încercat în zadar tratamentele medicamentoase. „Tratăm toate tipurile de acnee cu ajutorul gamei pe bază de plante şi fructe româneşti, iar bucuria că putem să le redăm zâmbetul pe faţă este de nepreţuit pentru noi“, spune ea. 

produse cosmetice naturale

„Înainte de a folosi produsele am fost şi la dematolog“, spune Vladimir, unul dintre pacienţi. Iniţial, s-a constatat o ameliorare, apoi acneea a revenit. După câteva căutări pe internet am găsit produsele Careless Beauty. Am făcut o programare la cabinet şi după primul tratament am observat rezultate foarte bune, chiar dacă la început mi-a fost puţin teamă. Tratamentul este foarte uşor de folosit. Folosesc zilnic apa de cătină, esenţa, gomajul, masca şi crema“. 

Vă mai recomandăm:

Afacerile lui Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte: fabrică de îngheţată, carne de pui, livadă de pomi fructiferi

Lecţia unui tânăr din Constanţa, fost angajat la IBM. Cum să porneşti la 27 de ani o afacere de milioane

Cei mai tineri antreprenori din Constanţa. Eduard şi Mihnea au pornit propria afacere: curierat pe bicicletă

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite