Noaptea în care venea Moş Gerilă, un personaj legendar inventat de comunişti

Noaptea în care venea Moş Gerilă, un personaj legendar inventat de comunişti

Moş Gerilă

În comunism, copiii primeau daruri de la Moş Gerilă, inventat de noul regim ateu, care era aşteptat în noaptea de Anul Nou.

Ştiri pe aceeaşi temă

După instaurarea comunismului în România, Moş Crăciun a dispărut treptat din sărbătorile iernii, fiind înlocuit cu Moş Gerilă, un moş îmbrăcat în roşu. Sărbătoarea Crăciunului dispăruse cu totul din calendar, zilele de 25 şi 26 decembrie fiind lucrătoare. Moş Gerilă era aşteptat în noaptea de Anul Nou. 
 
Ded Maroz, aşa cum este el cunoscut în Rusia, a fost, spune legenda, un zeu bătrân, care purta un toiag fermecat cu care transforma apele în gheaţă şi care aducea gerul. 
 
De la Moş Gerilă, copiii nu îşi doreau mare lucru: poate vreo jucărie, obţinută pe sub mână de la librărie, bomboane învelite în staniol, cu care se orna şi bradul, mere şi, foarte rar, portocale şi banane, fructe care se găseau foarte rar în alimentare. Ciocolata era şi ea un dulce foarte căutat şi de sărbători, ca şi în restul anului. 
Poeţii i-au închinat versuri lui Moş Gerilă. Iată cum suna o poezie scrisă de Otilia Cazimir
 
„Moş Gerilă toţi îmi spun
Că eşti darnic şi eşti bun
Dar să stii mai din’ainte 
C-am fost băieţel cuminte,
Şi mai spun aşa să ştii
Ca eu nu-ţi cer jucării
Cum ţi-ar cere şi alţi copii.
Însă nu m-aş supăra
Dacă tot mi-ai da ceva”
 
 
 
 
 
 
 
COLECŢIE COPILĂRIA ANILOR 80-90
 
 
Vă mai recomandăm:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările