Nicuşor Constantinescu îi scrie ambasadorului SUA, reclamând „tratamentul nedemn şi brutal” la care a fost supus de magistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, reclamă, într-o scrisoare deschisă adresată ambasadorului SUA la Bucureşti, "tratamentul nedemn şi brutal" la care a fost supus de DNA şi de judecătorii de la Curtea de Apel Constanţa în dosarul Centrului Militar Zonal.

Nicuşor Constantinescu a transmis, marţi, prin intermediul avocaţilor săi, o scrisoare deschisă către Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucureşti, precizând că i s-a adresat acestuia având în vedere importanţa pe care SUA o acordă drepturilor şi libertăţilor omului, dar şi datorită interesului pe care îl manifestă faţă de înfăptuirea justiţiei în România.

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa îi solicită ambasadorului SUA să îşi exprime punctul de vedere referitor la modul în care se încalcă prezumţia de nevinovăţie şi drepturile celor cercetaţi şi judecaţi.

El susţine că lupta împotriva corupţiei "îmbracă forme inchiziţionale", scopul fiind condamnarea în orice condiţii, încălcându-se dreptul la apărare.

"Vă aduc la cunoştinţă pe această cale tratamentul nedemn şi brutal caracterizat de o cruzime care mi-a afectat grav sănătatea, fiindu-mi chiar viaţa pusă în pericol pe parcursul anchetei, pe care procurorul DNA - Andrei Bodean a întreprins-o în ceea ce mă priveşte, tratament urmat întocmai de acesta şi de domnii magistraţi Dan Iulian Năstase şi Andreea Ianca, judecători investiţi de Curtea de Apel Constanţa cu soluţionarea cazului meu. Şi nu cred că sunt eu caz singular în care lupta pe care chiar Domnia Voastră o sprijină împotriva corupţiei din România, îmbracă forme inchiziţionale şi este supusă scopului unic de a obţine condamnarea în orice condiţii, încălcând brutal dreptul la apărare, punând inculpaţii în situaţii umilitoare şi degradante şi uzând de metode de anchetă şi cercetare care le pun sănătatea şi chiar viaţa în pericol", afirmă Nicuşor Constantinescu prin intermediul scrisorii deschise.

El susţine că toate solicitările aduse în apărarea sa au fost respinse de instanţă, considerând că această decizie a fost luată fără bază legală şi că i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil.

"Totul a culminat cu derularea ultimelor evenimente, în sensul acordării unor termene de judecată în mod precipitat, cu o celeritate nemaiîntâlnită, audierea mea în condiţiile în care chiar medicii prezenţi au susţinut existenţa unui risc de accident vascular cerebral sau infarct miocardic, dispunând pe răspunderea lor internarea mea în spital. Această măsură cu caracter medical a determinat totuşi DNA, în speţă acelaşi procuror Andrei Bodean, să facă presiuni în vederea externării mele şi chiar a dispus începerea urmăririi penale împotriva medicilor pentru infracţiunea de favorizare a infractorului", adaugă Constantinescu.

El spune că legislaţia este neclară şi nu prevede sancţiuni în domeniul răspunderii magistraţilor, făcând posibile abuzurile la care susţine că a fost supus.

"Aceste carenţe au făcut posibil comportamentul discreţionar şi inuman al procurorului Andrei Bodean şi al judecătorilor Dan Iulian Năstase şi Andreea Ianca, audierea mea ore în şir, în condiţiile în care tensiunea mea era foarte mare (25/11 confirmată de medici prin măsurare chiar în faţa judecătorilor, tensiune oscilantă, judecătorii insistau că de ce beau Coca-Cola în instanţă, situaţie în care protocoalele medicale impun internarea de urgenţă) şi expunerea mea în şedinţă publică, conectat la aparatură medicală. În aceste condiţii am fost supus unei modalităţi agresive de audiere, fiind supus unor presiuni psihice cărora un inculpat sănătos le-ar fi putut face faţă cu greu", afirmă Nicuşor Constantinescu.

El mai spune că lipsa acestui cadru de sancţionare a abuzurilor a făcut posibil să fie scos din spital fără efectuarea unor formalităţi de externare, să fie dus la penitenciar, iar a doua zi prezentat din nou la instanţă. 

"Lipsa unui cadru sancţionator concret şi eficient al abuzurilor organelor de aplicare a legii a făcut posibil ca eu să fiu scos din spital fără act medical şi vreo formalitate de externare şi să fiu transportat în data de 8-9 iunie direct în penitenciar şi apoi, de dimineaţă, din nou la instanţă, spre a continua audierea, deşi nimic din circumstanţele cazului nu impunea urgenţa, în afară de obstinaţia magistraţilor implicaţi, de a mă condamna definitiv mai înainte de a se pronunţa soluţia privitoare la excepţia de neconstituţionalitate a textului care incriminează abuzul în serviciu, excepţie pe care şi eu o invocasem", susţine preşedintele suspendat al CJ Constanţa.

În finalul documentului, Nicuşor Constantinescu îşi exprimă încrederea că această scrisoare se va bucura de atenţia ambasadorului şi că acesta va întreprinde cele considerate oportune din perspectiva demnităţii pe care o exercită.

Săptămâna trecută, Nicuşor Constantinescu a fost dus de mai multe ori cu ambulanţa la Curtea de Apel Constanţa, unde era programat ultimul termen în dosarul Centrului Militar Zonal. Şedinţele de judecată s-au întins pe mai multe zile, el beneficiind de asistenţă medicală în timpul procesului. De altfel, şedinţele au fost întrerupte de mai multe ori pentru ca Nicuşor Constantinescu să primească îngrijiri medicale sau să fie transportat la spital.

Pronunţarea în dosarul Centrului Militar Zonal a fost stabilită pentru 29 iunie.

Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au decis, marţi, să menţină măsura arestului preventiv pentru Nicuşor Constantinescu, respingând ca nefondate cererile acestuia de înlocuire a acestei măsuri preventive cu arestul la domiciliu sau cu controlul judiciar. Decizia instanţei este definitivă.

Nicuşor Constantinescu a fost încarcerat la Spitalul Penitenciar Poarta Albă, iar în prezent se află la Penitenciarul Rahova, pentru că va avea mai multe termene la instanţe din Bucureşti.

La termenul din 9 iunie din dosarul Centrul Militar Zonal, Curtea de Apel Constanţa a pus în discuţie şi măsura arestului preventiv în cazul lui Constantinescu. DNA a cerut ca Nicuşor Constantinescu să rămână în arest preventiv, iar avocatul acestuia, Nicolae Mihălică, a solicitat să fie pus sub control judiciar, susţinând că nu se impune să mai rămână arestat preventiv deoarece a lipsit de la termenele de la acest proces doar atunci când s-a aflat în imposibilitatea de a fi prezent, fiind internat la Spitalul Judeţean Constanţa sau la Sanatoriul Techirghiol. Atunci, instanţa a amânat pronunţarea pe măsură preventivă pentru 14 iunie.

În 20 mai, Curtea de Apel Constanţa a admis solicitarea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestul preventiv pentru Nicuşor Constantinescu în dosarul Centrului Militar Zonal, întrucât acesta a lipsit de la toate termenele de judecată, motivând că este nedeplasabil din cauza unei operaţii.

În 2 iunie, Nicuşor Constantinescu a fost suspendat din funcţie pentru a treia oară.

În toamna anului trecut, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat în dosarul Centrului Militar Zonal la trei ani şi jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu. El a fost judecat pentru că în calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean a iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 - 2013.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite