Nicuşor Constantinescu, în picaj. Are un nou dosar DNA, pentru elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Constantinescu, pe treptele CJC Foto Mariana Iancu
Nicuşor Constantinescu, pe treptele CJC Foto Mariana Iancu

Nicuşor Constantinescu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, aflat în arest la domiciliu, este acuzat de abuz în serviciu de procurorii DNA, în cazul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele suspendat (pentru a doua oară) al Consiliului Judeţean Constanţa. El este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Iată ce au constatat procurorii DNA:

„În cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă, din judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria.

La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” şi „Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă şi în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită şi conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă) a elicopterului respectiv.



La data de 1 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus elicopterul achiziţionat din fonduri publice la dispoziţia persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi achiziţionat elicopterul, schimbând astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv.

Epava elicopter prăbuşit lacul Siutghiol Constanţa Mamaia

Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 05.07.2013 – 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Inculpatului Constantinescu Nicuşor Daniel i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.“

În tragicul accident de la 15 decembrie 2014 şi-au pierdut viaţa patru membri ai echipajului: pilotul Petre Cătuneanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, medicul SMURD Laura Vizireanu şi asistenta SMURD Gabriela Camelia Harton.

image

Apărarea lui Nicuşor este acuzaţie la adresa Ministerului Sănătăţii

În faţa tragediei, Nicuşor Constantinescu a lansat o tiradă la adresa secretarului de stat Raed Arafat, care a dorit preluarea elicopterului cumpărat de CJC din fonduri europene, pentru operare transfrontalieră a judeţelor Constanţa şi Dobrici-Bulgaria în caz de urgenţă. „Elicopterul avea flotoare, comandate de mine, avea troliu, adică ham pentru scos victimele din apă, două motoare, zbor pe timp de zi şi de noapte şi câte şi mai câte.

Am refuzat să schimb destinaţia elicopterului, era cumpărat din fonduri europene pentru judeţul Constanţa şi judeţul Dobrici, pentru supraveghere, intervenţie, salvare şi interconectare.

Elicopterul CJC este la standarde mai ridicate decât SMURD, că este luat pentru două ţări, România şi Bulgaria. Să răspundă cine a tăiat flotoarele! Hai să vedem, le găseşte în lacul Siutghiol??“

Raed Arafat: „Destinaţia elicopterului a fost şi a rămas una medicală”
 
„Acuzaţia este nefondată. Destinaţia elicopterului nu putea fi schimbată, asta pentru că el a fost cumpărat cu fonduri europene. Singura modificare a fost trecerea lui de la un operator privat la aviaţia Ministerului Afacerilor Interne. Chiar ieri am avut o delegaţie la Consiliul Judeţean Constanţa în care urma să stabilim în ce condiţii va fi folosit elicopterul. Aparatul de zbor avea destinaţie medicală şi a început să facă misiuni medicale conform unui protocol, urma să realizeze inclusiv misiuni transfrontaliere cu Bulgaria. Nu aveam cum să schimbăm ceva parafat printr-un contract”, a declarat la acea vreme, pentru adevarul.ro, medicul Raed Arafat.
 
Potrivit acestuia, elicopterul nu avea dotările necesare pentru a survola marea, însă el putea zbura peste lacuri. „Facem asta în mod frecvent. Din ce mi-au spus piloţii, acele flotoare sunt folosite pentru ieşirea în largul mării, nu pentru lac, prin urmare ele nu erau necesare. Însă am înţeles de la ei că nici măcar atunci când elicopterul se afla în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa şi l-am preluat de la operatorul privat acele folotoare nu erau montate”, a conchis medicul.
 
Şi reprezentanţii Inspectoratului General de Aviaţie al MAI din care fac parte şi cei care pilotează elicopterele SMURD au explicat că flotoarele se montează pe un aparat de zbor atunci când misiunea în care pleacă echipajul este una care se va desfăşura pe apă sau deasupra apei. „Flotoarele sunt ca şi cauciucurile de iarnă. Le folosim atunci când este nevoie. Nu stau tot timpul pe elicopter pentru că nu ajută”, au explicat experţii.

Vă mai recomandăm

Baronul Nicuşor contra părintele SMURD: „Elicopterul avea flotoare. Hai să vedem, le mai găseşte în Siutghiol??“

Flota SMURD şi-a reluat zborurile. Prima urgenţă, tot la Constanţa. „Elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol nu avea probleme tehnice“, a relevat ancheta

VIDEO Tragedia de la Siutghiol. Procurorul general: Ţipetele după ajutor ale victimelor se puteau auzi de pe mal

EXCLUSIV Gheorghiţă, barcagiul ajuns la epavă înaintea autorităţilor: „Am tras de coada elicopterului şi am găsit doctoriţa sub apă. Pompierii nu aveau nimic la ei“

FOTO VIDEO Doar ei au remuşcări? Tristeţea localnicilor ajunşi la elicopterul prăbuşit înaintea autorităţilor: „Am vrut să facem bine şi uitaţi cât de rău a ieşit“

VIDEO Cum au intervenit cadrele ISU după prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol. Al doilea clip filmat cu o dronă arată neputinţa pompierilor

Apar noi imagini ale tragediei de pe Siutghiol. Filmările de pe dronă au fost recuperate integral. Cel de-al doilea clip va fi difuzat luni, 29 decembrie

FOTO Familiile pilotului şi copilotului elicopterului SMURD prăbuşit, amendate pentru că ar fi declarat prea târziu decesele

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite