Nenorocită de un şef de post băut, pasată între anchetatori şi instituţii: „Sunt mutilată pe viaţă, mai ies din casă doar când merg la medic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie a rămas mutilată pe viaţă după ce a fost victima unui accident rutier grav provocat de şeful de post din comuna constănţeană Peştera. Tânăra acuză autorităţile de tergiversarea dosarului penal.

În seara de 28 decembrie 2018, la ieşirea din localitatea Medgidia, înspre comuna Peştera, a avut loc un accident rutier soldat cu cinci victime. Pe un drum drept şi uscat, o maşină a ieşit pe contrasens şi a lovit frontal o altă maşină în care se aflau patru adulţi şi doi copii. Maşina lovită s-a răsturnat de trei ori.

Şoferul vinovat de producerea accidentului este Viorel Tudoran, şef de post la vremea respectivă la Poliţia Comunei Peştera. Tudoran conducea în acea seară având o alcoolemie de 0,26 mg/l alcool pur în aerul expirat. În comunicatul de presă al Poliţiei referitor la accident nu se menţionează nici măcar iniţialele şoferului vinovat şi nici faptul că se afla sub influenţa alcoolului.

„Sunt mutilată pe viaţă“

Cea mai afectată victimă a accidentului este Ana Maria Bivolaru (27 de ani), domiciliată în municipiul Constanţa. Tânăra aflată în maşina care s-a răsturnat a suferit un traumatism ocular sever, multiple plăgi nazale şi frontale, necesitând operaţii de reconstrucţie facială. „Sunt mutilată pe viaţă, de atunci nu mai ies în public, ies doar când merg la medic“, spune femeia. Celelalte victime au suferit traume mai uşoare: ruptură de ligament, traumatism cranio-cerebral, zgârieturi minore.

Tânăra spune că, până acum, a cheltuit peste 10.000 de lei cu tratamentul şi intervenţiile chirurgicale. De la oftalmologie i s-a spus că trebuie să treacă printr-o operaţie de reconstrucţie a pleoapei, neurochirurgii au constatat că nervul feţei este pierdut pentru totdeauna, iar de la chirurgie plastică i s-a spus că poate face şedinţe cu laser pentru diminuarea cicatricilor, dar ele nu vor dispărea niciodată.

„Atunci când merg la medic toată lumea se uită insistent la mine, mă întreabă ce s-a întâmplat. Lucram ca manichiuristă, iar deocamdată nu pot să mă întorc la muncă deoarece vederea îmi este afectată“, mai spune tânăra.

Imagine indisponibilă

Agentul principal Viorel Tudoran, autorul accidentului  FOTO Facebook/ Şcoala Gimnazială Peştera
          

Toate uşile - închise

Victimele accidentului din 28 decembrie 2018 spun că, din acel moment şi până acum, nimeni de la parchet sau poliţie n-a luat legătura cu ei pentru a-i chema la audieri. Au mers ei la parchet pentru a depune plângere împotriva şoferului vinovat. Acolo au aflat că procurorul desemnat să se ocupe de caz este plecat până pe la mijlocul lunii februarie la cursuri la Bucureşti şi că de aceea dosarul stă pe loc.

„Toate uşile ne-au fost închise, nimeni nu ne dă nici un răspuns, nimeni nu ne bagă în seamă. La o săptămână după accident, am depus o plângere penală la parchet. Ni s-a spus că vom fi căutaţi, dar nu s-a întâmplat nimic. Am impresia că s-a uitat de acest dosar“, adaugă Ana Maria Bivolaru.

Oficialii de la Judecătorie spun că procurorul de caz se va întoarce în câteva săptămâni. „În momentul în care va veni domnul procuror, va soluţiona cu celeritate cauza, având în vedere că este implicat şeful de post de la Peştera. În momentul în care s-a produs accidentul domnul procuror era prezent la serviciu şi i s-a repartizat dânsului dosarul. Ulterior a plecat la cursuri“, spune Daniel Harlambie, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia.

Şi pentru şoferul maşinii lovite au fost 30 de zile în care n-a putut obţine niciun document pentru a putea solicita constituirea unui dosar de daună. „Am fost plimbat de poliţie când mergeam să cer copia asigurării: să vin mâine, n-au dat de Tudoran (şoferul vinovat - n.red.), să merg la parchet“. Zilele trecute, omul a reuşit să obţină copia poliţiei RCA a celeilalte maşini.

Imagine indisponibilă

                            Maşina în care se aflau victimele FOTO: IPJ Constanţa

Şeful de post se va pensiona

Agentul şef principal Viorel Tudoran, nu a oferit nici un răspuns cu privire la accidentul pe care l-a provocat fiind sub influenţa băuturilor alcoolice. În schimb, şefii săi de la IPJ Constanţa ne-au transmis că au început o verificare, pe linie disciplinară, în ceea ce-l priveşte.

„La data de 23.01.2019, agentul în cauză a solicitat eliberarea din funcţia de conducere şi mutarea într-o funcţie de execuţie vacantă. Acesta a fost mutat la Poliţia municipiului Medgidia. Începând cu data de 20.02.2019, agentul în cauza va înceta raporturile de muncă cu instituţia noastră, prin pensionare“, transmite IPJ Constanţa.

Conform regulamentelor, dacă împotriva unui poliţist se pune în mişcare acţiunea penală, este pus la dispoziţia organelor de cercetare, iar dacă este condamnat pentru o faptă săvârşită cu intenţie este demis. Împotriva poliţistului Tudoran n-a început nicio cercetare penală deoarece dosarul nu este în lucru deocamdată.

Ce trebuie să ştie victimele unui accident rutier

Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC), atrage atenţia victimelor unui accident rutier că au la dispoziţie 90 de zile de la data producerii incidentului să depună plângere penală la dosarul de cercetare penală care se deschide automat în cazurile accidentelor cu persoane vătămate.
În acea plângere, se va menţiona că se constituie şi parte civilă, urmând a se stabili ulterior suma. „Este primul lucru care trebuie făcut. Dacă nu se depune această plângere, după 90 de zile dosarul se va clasa pe penal şi victimelor le rămâne doar opţiunea civilă“, spune specialistul.

Şoferul maşinii afectate de accident trebuie să solicite în scris poliţiei o copie după poliţa de asigurare a celui vinovat. De asemenea, preşedintele AVAC declară că lipsa audierii părţilor vătămate timp de o lună şi jumătate „nu este un lucru firesc, dar este o practică. Nu ar trebui să-şi facă probleme că nu au fost audiaţi până acum. Din păcate, se cam întâmplă“.

Pe aceeaşi temă:

Paza şcolilor, la discreţia primăriilor. Mulţi părinţi, obligaţi să plătească pentru siguranţa copiilor

Infractor în România, preot în Statele Unite. „Îi dădeam 3.000 de dolari salariu în fiecare lună de la parohie”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite