Nelu Tătaru, vizită la Constanţa: „Nu vreau să mai avem ce am avut la Suceava, un focar pierdut de sub control“

Nelu Tătaru, vizită la Constanţa: „Nu vreau să mai
avem ce am avut la Suceava, un focar pierdut de sub control“

Ministrul Nelu Tătaru la Constanţa FOTO Prefectura Constanţa

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, duminică, la Constanţa, că vizitele pe care le va face în teritoriu vor fi din ce în ce mai dese şi că realitatea este alta faţă de cea văzută la nivel de minister până acum două - trei săptămâni. El a spus că va vizita toate judeţele care au peste 100 de cazuri de coronavirus pentru că nu doreşte să se mai întâmple ce s-a întâmplat la Suceava.

UPDATE „Plecările în teritoriu vor fi din ce în ce mai dese. Realitatea este alta decât cea pe care o vedeam noi în urmă cu două-trei săptămâni la nivel de minister şi la nivel central. Am fost la Spitalul de Boli Infecţioase, la centrul de carantină de la Techirghiol, la Spitalul Judeţean, la spitalul de pe Stadionul Portul.
 
La Boli Infecţioase am vorbit cu personalul medical care mi-a relatat o activitate destul de intensă, dar rutina de zi cu zi a făcut ca patologia să le fie la îndemână, iar tratamentul pe care îl folosesc în acest moment este unul cu rezultate destul de bune“, a precizat ministrul Sănătăţii la sfârşitul vizitei.„Vizitele mele vor merge peste tot unde avem 100 de cazuri confirmate“. La  Constanţa sunt 114 de cazuri confirmate şi două decese. 
 
„Avem peste 800 de carantinaţi în contextul în care am avut şi un aflux de cetăţeni străini în zona Constanţei“. 
Ministrul a spus că la Constanţa există un singur pacient la Terapie Intensivă în stare critică. Este vorba de un medic de familie din teritoriu. La Constanţa trebuie să avem foarte mare grijă la izolare şi distanţare socială. Sunt 77 de cadre izolate la nivelul judeţului Constanţa şi 3 medici şi 5 asistenţi infectaţi”, a mai spus Nelu Tătaru.
 
„Am ales un posibil focar pentru că nu vreau să mai avem ce am avut la Suceava. Suceava este un focar pierdut de sub control, pe care încercăm să îl rezolvăm. La nivel de Constanţa am avut un aflux mare de cetăţeni din exterior. Avem un aflux care poate la un moment dat să deraieze tocmai lucrul bine făcut în unităţile sanitare“, a spus Nelu Tătaru. 
 
Nelu Tătaru verifică rrespectarea circuitelor, stocul de echipamente şi medicamente, realizându-se o analiză a nevoilor pentru a se putea interveni operativ pentru limitarea oricăror riscuri.
 
Ministrul discută cu echipele medicale şi cele de management despre proceduri şi respectarea lor. 
 
Până duminică la prânz, în judeţul Constanţa au fost confirmate 114 cazuri de infectare cu coronavirus. Pe teritoriul României, au fost confirmate 3.864 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 374 au fost declarate vindecate şi externate. Numărul de cazuri confirmate, pe judeţe, potrivit raportării Institutului Naţional de Sănătate Publică:
 
De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 251 de noi cazuri de îmbolnăvire. La ATI, în acest moment, sunt internaţi 141 de pacienţi. 
 
Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt  15.980 de persoane. Alte 108.810 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 38.623 de teste. 
 
Nelu Tătaru a declarat, sâmbătă seară, la Antena 3, că există focare care afectează personalul medical din Constanţa şi Braşov.
 
”În măsura evoluţiei accelerate a transmiterii locale, cu afectarea în marea majoritate a personalului medical, ne gândim la alte măsuri pentru a proteja personalul medical, dar şi pentru a limita acele focare care sunt în dezvoltare. (...) Având în vedere afluxul de persoane care vor veni, ne aşteptăm la o accelerare a acestui focar. Cele două focare sunt, în general, în zonele medicale, dar există o foarte mare probabilitate de extindere şi la populaţie”, a declarat Nelu Tătaru.
 
Potrivit acestuia, ”căderea personalului medical înseamnă efectiv o activitate limitată în acele zone” şi se impun noi măsuri.
 
Ultima raportare a Institutului Naţional de Sănătate Publică în ceea ce priveşte infectarea cadrelor medicale menţionează doar un caz în judeţul Constanţa.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările