Neamţul din Rasova, revoltat că primăria investeşte o avere în podoabe de Crăciun, în loc să angajeze un învăţător: „Nu vă ruşinaţi când vă uitaţi în ochii săracilor?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bernhard Rolf Kahlert, neamţul din Rasova Foto Sînziana Ionescu
Bernhard Rolf Kahlert, neamţul din Rasova Foto Sînziana Ionescu

Bernhard Rolf Kahlert, cetăţeanul german stabilit în Rasova, o comună dunăreană din judeţul Constanţa, se declară stupefiat şi revoltat de mersul societăţii româneşti. El spune că nu înţelege cum românii mai acceptă toate neajunsurile, abuzurile, corupţia care sufocă ţara.

Bernhard Rolf Kahlert (60 ani) s-a stabilit din 2015 în România, în comuna Rasova, fascinat de locurile frumoase de pe malul Dunării. A intuit potenţialul turistic al zonei şi a cumpărat aici o proprietate dorind să facă o pensiune agroturistică. Planurile lui s-au năruit rapid când a văzut birocraţia şi frânele care se pun celor care doresc să facă mai mult deât să stea cu mâna întinsă la banii primăriei.

Neamţul, fost inginer de sistem la Hewlett Packard în Stuttgart, s-a arătat indignat de ultima decizie a administraţiei locale, care vrea să împodobească Rasova de Sărbători.

„Nu pot să cred, vor să cheltuiască 25.000 de lei pentru luminile de Crăciun ale Primăriei! Nu numai că este o risipă imensă de energie, dar banii ar putea fi folosiţi pentru a finanţa materialele pentru educaţia digitală la şcoală sau pentru a angaja un învăţător suplimentar pentru a-i învăţa pe copii să citească şi să scrie, copiii care până în prezent nu au fost la şcoală. Ce se întâmplă cu voi încât închideţi ochii în legătură cu acest lucru? Nu vă ruşinaţi când vă uitaţi în ochii celor săraci? Sunt 25.000 de lei pentru luminile de Crăciun, când ar putea fi folosiţi în altă parte? În cele din urmă, trebuie să se întâmple ceva ce va opri aceşti oameni corupţi care nu au nici inimă, nici minte“, a spus neamţul.

El îndeamnă populaţia să semneze petiţiile pentru investigarea primarilor care s-au aflat la conducerea comunei după Revoluţie, timp în care Rasova nu s-a dezvoltat, ci dimpotrivă a sărăcit.

Bernhard Rolf Kahlert este extrem de supărat că educaţia copiilor de la ţară este un domeniu lăsat de izbelişte, fără soluţii reale. „E ca un coşmar din care nu mă pot trezi. Aşa simt în fiecare zi în comuna noastră. Cazul unei familii oarecare din Rasova: tatăl alcoolic, în fiecare zi beat, mama abuzată şi bătută zilnic, 4 copii care nu merg la şcoală. Uneori, copiii sunt lăsaţi în grija bărbatului, că femeia îşi ia lumea-n cap. <În grija lui> e un fel de a spune... Nu este un caz unic faptul că copiii nu sunt trimişi la şcoală şi trăiesc în condiţii neacceptabile cu familiile lor. Sunt obligaţi să lucreze la vârsta de 13 ani, astfel încât familia să poată supravieţui financiar. Primarul ştie aceste cazuri, dar nu face nimic pentru a schimba această situaţie. Potrivit informaţiilor mele, organizaţia pentru protecţia copilului nu are nici o putere de a lua copiii în grija lor, deoarece necesită consimţământul părinţilor. Cine, în numele lui Dumnezeu, a adoptat o astfel de lege, astfel încât copiii neajutoraţi la mila părinţilor lor nu pot să îşi revendice propriile drepturi?“, s-a întrebat neamţul.

Bernard Rolf Kahlert a pornit deja să iniţieze un ONG pentru a lupta împotriva corupţiei şi a neregulilor. Oamenii care i s-au alăturat în grupul de Facebook Comune fără Penali îl susţin şi promit acţiuni concrete, deşi neamţul ar vrea ca lucrurile să se mişte mai repede şi nu o dată se gândeşte să renunţe la tot şi să se întoarcă la viaţa lui tihnită. 

„Nu poţi pune un cap nou pe un corp bolnav. Vreau să vă învăţ o nouă mentalitate. Ce împiedică poporul să construiască grupuri şi să acţioneze, numai românii cu mentalitate românească, fără ideile unui străin? De ce nu caută o confruntare directă cu cei responsabili? Nu doar oamenii din Rasova sunt problema. Este şi România în sine. Nu puteţi arăta nimănui o cale de ieşire din mizeria care nu doreşte să accepte altceva decât ceea ce ştie. Lumea comentează, este nemulţumită profund, dar nu trece la acţiune. Deci, ce să fac dacă nu daţi o şansă într-un alt mod ca cel precedent? Nu pot schimba oamenii, doar împreună putem schimba sistemul. Trebuie să înveţi să ai încredere, inclusiv în alţii care vin dintr-o altă cultură şi a văzut modalităţi de a reuşi. Dar nimic nu poate funcţiona fără a încerca. Exact din acest motiv, românii nu reuşesc să se elibereze de pe urma corupţiei. Ei caută motivul pentru care lucrurile nu pot funcţiona, deoarece nu înţeleg, în loc să încerce ceva nou“, arată Kahlert.

Neamţului din Rasova i se pare de neimaginat că românii stau încă pasivi, fără să ia poziţie: „Sunteţi responsabili pentru propriul destin, pentru că prin acţiunile voastre sunteţi destinaţi să faceţi o diferenţă. Eu sunt doar o roată mică într-o cutie de viteze mare. Am în fiecare zi pretenţia faţă de mine că vreau să fiu mândru de ceea ce fac. Fără voi, sunt un german într-un sat din România“. 

Pe aceeaşi temă: 

Neamţul revoluţionar de la ţară a creat grupul Comune Fără Penali: „Dacă eu, ca străin, lucrez pentru poporul român, şi românii trebuie să o facă“

Neamţul care s-a mutat în România şi s-a luat la trântă cu incompetenţa şi lipsa de transparenţă dintr-un sat. Primăriţa: „Să meargă în Germania, dacă nu-i convine“

VIDEO Războiul neamţului cu românii: „Sunteţi o ţară coruptă, totul este corupt aici”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite