Năvodari, „oraşul unde soarele sărută marea“, îşi întâmpină turiştii cu o ruină plătită de primărie cu 1,22 milioane de euro VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruinele unui proiect european foto: Călin Gavrilaş
Ruinele unui proiect european foto: Călin Gavrilaş

Orice turist care ajunge în zona Mamaia Nord-Năvodari este întâmpinat, în ultimii şase ani, de ruina unui proiect eşuat, dar plătit din bani publici.

În 2015, la marginea bulevardului Mamaia, în zona Taberei, Primăria Năvodari anunţa că va face unul dintre cele mai mari proiecte de agrement de pe litoralul românesc: un Centru de Agrement (Aqua Park). Aproximativ 6,5 milioane de euro costa investiţia (jumătate din bani fiind asiguraţi de Uniunea Europeană) care se întindea pe două hectare şi ar fi avut piscine, centre wellness, terenuri de tenis, fotbal şi multe bazine interioare şi exterioare. 

S-a lucrat câteva luni la acest Aqua Park, timp în care s-au ridicat câteva ziduri ce se văd şi acum, apoi constructorul a intrat în insolvenţă. „Proiectul nu a fost finalizat din cauza faptului că investitorul a demarat cu dificultate lucrările, iar, ulterior, pe toată durata de execuţie, nu a asigurat suficiente resurse pe şantier pentru finalizarea lucrărilor în termenul asumat”, explică Primăria Năvodari.

Administraţia locală susţine că, pe parcursul execuţiei, a formulat şi a comunicat către adjudecatarul licitaţiei SC Imoblux Infrastructură SRL o serie de adrese prin care a atras atenţia asupra ritmului scăzut de lucru. În cele din urmă, din cauza neîncadrării în termenul ofertat, primăria a reziliat contractul. Ulterior au organizat două proceduri de licitaţie pentru atribuirea lucrărilor, dar nici un constructor nu s-a înscris.

„Şi, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, în anul 2018 SIND ROMANIA a revendicat pe cale judecătorească dreptul de folosinţă asupra terenului”, explică primăria. Astfel, totul s-a transformat în ruină, iar un proiect ce promitea să facă senzaţie pe litoralul românesc a devenit rapid un eşec.

Milioane de lei pentru nişte ruine

„Adevărul” a încercat să afle de la Primăria Năvodari ce bani publici au fost cheltuiţi pentru ridicarea zidurilor acoperite acum de bălării. Instituţia a comunicat doar că a cofinanţat cu 2% din valoarea lucrărilor de construcţii.

Ruina aqua parc navodari foto calin gavrilas

Ruinele unui proiect eşuat foto: Călin Gavrilaş

Ministerul Dezvoltării, într-un răspuns adresat unui parlamentarului Cristina Rizea, arată că proiectul a fost reziliat în anul 2019 deoarece lucrările nu au fost finalizate, proiectul fiind nefuncţional. 

„În urma rezilierii contractului de finanţate, beneficiarul UAT Năvodari a restituit în anul 2019 sumele decontate prin programul Operaţional Regional 2007-2013 pentru acest proiect în valoare de 2,62 milioane de lei”, precizează Ministerul Dezvoltării.

În plus, într-un document al aceluiaşi minister, în care sunt prezentate proiectele nefuncţionale, despre Centrul de Agrement de la Năvodari se arată că s-ar fi plătit 1,22 de milioane de euro, dintre care 564.900 de euro contribuţia UE (bani pe care Uniunea Europeană i-a recuperat după aceea de la Primăria Năvodari).

Ruina aqua parc navodari foto calin gavrilas

Ruinele se văd de pe bulevardul Mamaia foto: Călin Gavrilaş

Administraţia locală ne asigură, la finalul unui răspuns transmis în scris, că are iintenţia de a finaliza proiectul Centrului de Agrement, „dar numai după lămurirea aspectelor ce ţin de dreptul asupra terenului - dreptul de folosinţă a fost pretins pe cale judecătorească de către SIND ROMANIA SA”. Până atunci vor mai trece ani, iar ruinele şi sorele îi vor întâmpina pe turiştii care aleg litoralul din zona Mamaia Nord-Năvodari.

aqua park navodari macheta

Macheta proiectului (2015) - foto: Primăria Năvodari

Vă recomandăm şi: 

Investitorii imobiliari au transformat plajele din Năvodari în şantiere şi gropi de gunoi FOTO VIDEO

La streaşina casei i-a apărut un bloc! Haosul urbanistic din nordul staţiunii Mamaia. „Legi sunt, dar nu sunt respectate”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite