Musulmanii au intrat în Postul Lunii Ramazan. Reguli stricte pentru credincioşi: „Abstinenţă de la mâncare, băutură, fumat şi sex“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Musulmani la Moscheea Carol I din Constanţa Foto Adevărul Constanţa
Musulmani la Moscheea Carol I din Constanţa Foto Adevărul Constanţa

Comunitatea musulmană din România începe joi, 18 iunie, Postul din Luna Ramazan, considerat cel de-al treilea stâlp al credinţei islamice.

Islamul învaţă că Luna Ramazan comemorează în fiecare an începutul revelării Coranului Cel Sfânt, Cartea Sfântă a Islamului, de către Allah către Profetul Muhammed (Pbuh). „Acest eveniment fiind consemnat a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir a Lunii Ramazan, în peştera Hira din muntele Nur de lângă oraşul Mecca, în anul 610. Revelaţia a durat 23 de ani, 12 ani în Mecca şi 11 ani în Medina, până în anul 632“, spun musulmanii.

Învăţăturile islamice impun ca timp de 29 de zile anul acesta, credincioşii musulmani să parcurgă un ciclu spiritual profund, distinct normelor cotidiene de pe parcursul anului, cele patru săptămâni fiind petrecute în post şi rugăciune, pentru primenirea corporală şi spirituală.

Postul negru şi efectuarea celor cinci rugăciuni zilnice, de preferinţă  în cadrul unei geamii, sunt urmate în perioada nocturnă de cel puţin două cine colective - Iftar, pe care musulmanii înstăriţi le împart cu prietenii, persoanele defavorizate material, rudele, cunoscuţii sau pelerinii. În aceaaşi perioadă, masa rituală de dinaintea zorilor - Sahur, este luată în familie.

Pentru a marca Luna Sfântă, slujbele din moschee, mukabele, încep dimineaţa cu citirea Coranului Cel Sfânt, urmate de predici speciale ale imamilor, la care participă femeile. Seara se săvârşesc alte slujbele, teraavih, cu participarea bărbaţilor, cât şi a femeilor din comunitate.

„Ramazanul înseamnă abstinenţa de la mâncare, băutură, fumat şi relaţii sexuale, în intervalul menţionat. Călătorii, femeile gravide, femeile care alăptează şi bolnavii pot amâna postul, urmând a-l ţine ulterior. În această lună, considerată a iertării şi a milei, musulmanii nu trebuie să mintă, să jignească sau să blesteme. Religia islamică stabileşte postul ca un mijloc de purificare, un exerciţiu de autocontrol şi o dovadă de credinţă. Conform religiei islamice, Postul Ramazanului este un act de pietate şi recunoştinţă faţă de Allah, Cel care i-a revelat Profetului Muhammed (Pbuh) Cartea Sfântă, Coranul“, arată Muftiatul Cultului Musulman din România.

Tradiţia islamică spune că tot în această perioadă porţile Paradisului sunt deschise, cele ale iadului se închid, iar diavolii sunt încătuşaţi. Un moment important pentru credincioşii musulmani în perioada Lunii Ramazan este Noaptea de Kadîr (Kadîr Gecesi–Noaptea Atotputernică), celebrată anul acesta în noaptea de 13/14 iulie. În această noapte se consideră că Allah Atotputenicul i-a revelat Cartea Sfântă, Coranul – Profetului Muhammed (Pbuh). Tradiţia spune, de asemenea, că tot în această noapte rugăciunile sunt îndeplinite.

Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, transmite tradiţionala urare. „Ramazan Fericit! Ramazan Ayiniz Qayirli Bolsin! Ramazan Ayi Hayirli Ve Mübarek Olsun!“.

Vă mai recomandăm

Ponta, din Turcia, la începutul Ramadanului: De comunitatea musulmană ne leagă o relaţie puternică de prietenie

Cea mai mare moschee din Europa creştină se ridică la Bucureşti. Detaliile unui proiect uriaş, fără „propagandă fundamentalistă“

Fascinanta istorie a turcilor şi tătarilor din România: de la stăpânii Dobrogei otomane la supuşii unei ţări ortodoxe

Muftiul Iusuf Murat, liderul musulmanilor din ţara noastră: „Înainte de toate sunt român“

Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România: „Sunt fiu de cioban din Poarta Albă şi păstor al comunităţii mele. Şi profeţii noştri au fost păstori“

Muftiul Iusuf Murat: „În România există mai multe moschei neautorizate“. Parlamentarii constănţeni vor modificarea legii de organizare a cultelor

EXCLUSIV Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, fost consultant la Casa Albă: „Islamului îi lipseşte un Vatican al lui“

FOTO VIDEO Tătarul din Carpaţi. Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, consultant pentru Reagan şi Carter la Washington

„Sunt musulman şi sunt mândru că trăiesc în România“. Moment de reculegere ţinut în memoria victimelor atentatului terorist din Franţa

Biblia versus Coranul. Ce au în comun şi ce le separă pe cele mai filosofice dintre cărţile lumii

Istoricul Tasin Gemil, primul ambasador musulman al României: „Atentatele vor continua. Mii de tineri din fostul bloc comunist au devenit jihadişti“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite