Musulman din Dobrogea, scrisoare către Băsescu: „Cu ce am greşit de ne beşteliţi atâta? Istoria e de partea noastră, dovediţi-ne cu acte că suntem terorişti!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Musulman din Dobrogea: imamul Selcin Ali de la Independenţa, judeţul Constanţa, i-a scris o scrisoare fostului preşedinte Traian Băsescu
Musulman din Dobrogea: imamul Selcin Ali de la Independenţa, judeţul Constanţa, i-a scris o scrisoare fostului preşedinte Traian Băsescu

Un musulman din Dobrogea i-a adresat o scrisoare publică fostului preşedinte Traian Băsescu, care a lansat un atac la adresa comunităţii şi a liderului ei spiritual. Declarându-se mândru că este român, imamul Selcin Ali îl întreabă pe Băsescu: „Cu ce am greşit noi, de ne băşcăliţi atâta? Niciodată nu am cerut nimic, suntem loiali României“.

Folosind expresii precum „Muftiule, ciocul mic!“, Băsescu spusese, în postarea sa de joi seara de pe Facebook, de ce n-ar avea voie comunitatea musulmană să construiască o mare moschee la Bucureşti.

Vorbele aruncate de fostul şef de stat l-au revoltat pe unul dintre musulmanii care trăiesc în România. Selcin Ali este unul dintre cei mai apreciaţi imami din Dobrogea, fiind preotul comunităţii musulmane din comuna constănţeană Independenţa. De această aşezare aparţine satul Fântâna Mare (fost Başpunar), singura localitate cu populaţie musulmană în totalitate.

Indignat de vorbele fostului preşedinte, imamul a răspuns tot pe Facebook dojenindu-l pentru lipsa de respect arătată întregii comunităţi de musulmani. Iată reacţia imamului Selcin Ali, în vârstă de 37 ani, din aşezarea dobrogeană Independenţa:

„Domnule fost presedinte sau domnule Traian Basescu, cu tot respectul pe care vi-l port, sunteti dobrogean, ca mine, ca marea majoritate a turcilor si tatarilor din Dobrogea. Este o expresie in materie de drept - prezumtia de nevinovatie. Dvs stiti foarte bine ce inseamna acest lucru. Iarasi, mai exista o expresie: «Da-i Cezarului ce este al Cezarului». Noi, comunitatea turco-tatara din Romania, sau din Dobrogea, suntem de sute de ani pe aceste meleaguri, in aceasta tara frumoasa, Romania. Aceasta tara care ne-a acordat toate drepturile si facilitatile de care am avut nevoie si pt asta multumim statului si poporului roman.

Noi intotdeauna ne-am considerat si suntem cetateni romani, care, inainte de toate, ne ghidam si respectam Constitutia Romaniei. Puteti sa va uitati in toate documentele statului, sau deja dv stiti asta, noi, turco-tatarii, niciodata nu am fost elemente negative in societatea romaneasca, niciodata nu am sabotat statul roman, niciodata nu am atentat la siguranta nationala. NICIODATA! Daca gresesc, daca gresim, va rog frumos, dovediti-ne contrariul! Am platit darile si taxele catre stat, ca orice cetatean. NICIODATA nu ne-am ridicat cu pretentii. NICIODATA nu am cerut provincie, regiune, autonomie ca alte minoritati. NICIODATA! Si n-o vom face NICIODATA!

Este Romania, este tara mea, a noastra, sunt, suntem romani si cu asta ne mandrim. Intotdeauna ne-am stiut lungul nasului, intotdeauna am fost «ciocu' mic» (expresie folosita de dv, dar in alt context; eu am folosit contextul corect, pe cand la dumneavoastra lasa de dorit; dar vom ajunge si acolo).

Noi, prin conducatorii nostri sau prin personalitatile noastre, am incercat sa ajutam statul roman si pe fratii nostri crestini. Exemple elocvente: primarul Medgidiei, Kemal Agi Amet s-a luptat din rasputeri, cand cei de la Ministerul Culturii din Romania nu doreau sa aloce bani, sa termine biserica crestin-ortodoxa din localitate. Si a reusit. Adica, scuzati expresia, il durea pe un tatar musulman de biserica, mai mult decat un roman, crestin. Bulgarii au dorit sa detoneze podul de la Cernavoda, iar un musulman, Talip Talip, a informat autoritatile si planul lor a fost dejucat. Drept rasplata, pentru loialitate, Regele Carol, prin ordonanta, l-a improprietarit cu 50 ha de pamant. Si exemplele pot continua.

Intrebare: cu ce am gresit noi, de ne bascaliti atata, cu acei 11000 metri patrati de pamant? Nu meritam chiar nimic? Nimic, nimic? Referitor la faptul ca va atenta la siguranta nationala... sa zicem, sa zicem ca aveti dreptate. Dar fara argumente este egal cu zero! Istoria este de partea noastra. Dovediti-ne cu acte ca noi suntem sau am fost elemente negative, ca sa nu spun teroristi, sabotatori, si eu va voi spune, noi va vom spune «jos palaria, aveti dreptate». Dar stim cu totii ca nu aveti dreptate referitor la siguranta nationala. Dati-mi, in numele lui Dumnezeu, Allah, un exemplu, un mic exemplu de turc sau tatar din Romania care a atentat la siguranta nationala! Pe cand despre unii romani (dintr-aceia care fumează trabuc şi dau lecţii aroganţi) nu putem spune acelasi lucru.

Si referitor la expresia «MUFTIULE, CIOCU' MIC», nu ma asteptam din partea dv... Totusi se presupune ca aveti niste studii, ati fost presedintele nostru. Sa coborati la un asemenea nivel, nu ma asteptam! V-ati intalnit de atatea ori cu el, la Iftar (cina de Ramadan) sau cu alte ocazii, daca nu va placea de fata lui sau de el, puteati sa-l refuzati... Aaaaa, o sa spuneti protocoale, complezenta, oficialitate, chestii din astea politice, de te doare capu'. N-are nici o relevanta. Daca doreati, nu ati fi participat si cu asta basta.

Intrebare: ce sa intelegem noi prin comportamentul dv? Fatarnicie, ipocrizie, jocul la «n» capete? Sau ce? Nici noi nu mai intelegem nimic. Muftiul, asa cum il vedeti dv sau cum il priviti dvs, cu ajutorul ambasadelor, in special ambasada turca, cu ajutorul oamenilor de afaceri turci, a reabilitat moschei in Romania, a ridicat lacase noi de cult, a construit minarete aproape la toate geamiile. Va mentionez faptul ca avem 70 lacase de cult si peste 50 au fost reabilitate.

Dumneavoastra, avand toate parghiile necesare, pt Romania ce ati facut? Ati fost nr 1 in tara, ati avut totul in mana, cum se spune, ce ati facut? O sa spuneti birocratie, parlamentari, ca de obicei, dar va spun, daca doreati cu adevarat, daca doreati din tot sufletul, si prin furtuna ati fi trecut, asta sa folosesc o expresie de marinar, caci doar ati fost comandant de vas, sunteti familiarizat cu aceasta expresie. Ati fost la primarul Pesterei, Valentin Vrabie, l-ati laudat. Ati fost martor la ce a facut el acolo. Pai el, asa mic cum este, la figurat, are sange in instalatie (scuzati-mi expresia), si presedintele nu are?

Referitor la d-nul Erdogan, presedintele Turciei, despre care ati spus sa propage Islamul in Turcia. V-ati intalnit de atatea ori cu el. Daca aveati sange in instalatie, de ce nu ati spus in fata? De ce, dupa razboi, multi viteji se arata? Proiectul cu cei 11000 metri patrati de pamant este de pe vremea mandatului dv. De ce nu ati spus pe sleau, atunci? O sa spuneti iar oficialitate, protocol, dar nu e adevarat. La ce tupeu aveti, de ati bestelit si parlamentarii, sau alti presedinti, sau oficialitati...

Nu uitati ca datorita, sau si datorita oamenilor de afaceri turci din Turcia care au afaceri in Romania, vin niste bani la bugetul statului sau la huzurul oamenilor statului, daca imi este permisa expresia. Iar dumneavoastra ce faceti? Ce ati facut atatia ani de zile: cearta, scandal, galceava, tactica de dat la gioale, tensiune. Nu uitati, culmea, ca aveti fini tatari... Narciz si Ferodin Amza, pe care ii apreciem mult, mult de tot. Macar nu-i puneti intr-o situatie ingrata.

Si in sfarsit, referitor la siguranta nationala, stati linistit. Stiti si dv., din punct de vedere neoficial, avem printre cele mai tari Servicii si sunt sigur ca ei vor face tot posibilul pentru bunul mers al Romaniei.

In incheiere, domnule fost presedinte, va dorim sa aveti o pensie linistita alaturi de sotia dvs, alaturi de fiicele dvs si alaturi de nepotii sau nepoatele dvs. Dumnezeu, Allah sa va binecuvanteze! Si sa va calauzeasca pasii catre toleranta, catre iubirea aproapelui... Amin.“

Imamul Selcin Ali rugându-se la cina de Iftar Foto Sînziana Ionescu

Imamul Selcin Ali din Independenţa Constanţa Dobrogea Foto Sînziana Ionescu

„Muftiule, ciocul mic!“

Joi seara, Traian Băsescu a atacat violent, cu un limbaj de cartier, proiectul centrului spiritual de la Bucureşti, adresându-i cuvinte jignitoare liderului comunităţii musulmane din România.

„Doi nesăbuiţi din fruntea statului român vor ca, la Bucureşti, să se construiască cea mai mare moschee din Europa, pe lîngă care să funcţioneze o universitate cu 6.000 de studenţi selectaţi de prin toată lumea arabă. Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajută să vă imaginaţi tineri romîni (sublinierea noastră) eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic.

Muftiule, am o sugestie si pentru tine: ciocul mic, pentru că aici nu este vorba despre minorităţi. Ştii cumva de visul teroriştilor de la Statul Islamic de a se extinde în Balcani si Europa Centrală? Erdogan să propovăduiască islamismul în Turcia, nu într-o ţară creştin-ortodoxă. Ponta, sigur te-ai operat la picior şi nu la cap?“, scrie Băsescu în postarea de pe Facebook din seara de joi, 9 iulie.

Muftiatul Cultului Musulman nu a dorit să aibă vreun comentariu la adresa atacului verbal la care a recurs tocmai un fost preşedinte al României. „Nu am ce să comentez la asemenea vorbe. Îi transmit doar condoleanţe pentru pierderea socrului său“, a declarat muftiul. Tatăl Mariei Băsescu, Gheorghe Andruşcă, a încetat din viaţă joi seară.

Băsescu, prietenul declarat al musulmanilor pe vremea când era preşedinte

Traian Băsescu s-a transformat într-un adversar al comunităţii autohtone de musulmani, care intenţionează, prin Muftiatul Cultului Musulman din România, să ridice la Bucureşti un centru spiritual care să cuprindă o mare moschee, o bibliotecă, două săli de curs pentru şcoala de weekend a copiilor musulmanilor şi o cantină socială pentru nevoiaşi indiferent de religie.

Pe vremea când deţinea funcţii în statul român, Băsescu era însă un prieten declarat al musulmanilor, cu care îşi găsise puncte în comun. El era la curent cu planurile comunităţii de a construi o mare moschee la Bucureşti şi convenise acordul cu preşedintele Turciei privind reciprocitatea unor edificii pentru minorităţi în ţările în care trăiesc.

„Nu ne-am fi aşteptat niciodată la o asemenea declaraţie din partea unui fost şef de stat. Cu atât mai mult cu cât era la curent cu planurile moscheii de la Bucureşti încă de pe vremea când era primar general al Capitalei. Au existat apoi contactele de la nivel înalt, între statele român şi turc, un parteneriat în care să fie acordate terenuri pentru comunitatea musulmană din România pentru moschee la Bucureşti şi cimitir la Valu lui Traian, iar pentru comunitatea română din Turcia - pentru o biserică şi un cimitir la Istanbul. Am primit terenul pentru cimitir, la fel şi comunitatea din Istanbul şi-a primit terenul. Acum am primit terenul pentru moschee. Apoi auzim în presă declaraţiile fostului preşedinte. Nu înţelegem de unde au ieşit aceste afirmaţii cu 6.000 studenţi, dar nu vrem să fim prinşi în conflicte politice, se denaturează scopul demersului nostru“, atrage atenţia muftiul Iusuf Murat, liderul comunităţii musulmane din România.

Iată ce declaraţii le făcea Traian Băsescu musulmanilor, pe vremea când era preşedinte:

Cina de Iftar, 4 septembrie 2009 - „Ca în fiecare an răspund cu plăcere invitaţiei muftiului din România de a participa la Cina de Iftar. Este pentru mine o onoare şi, în acelaşi timp, o bucurie, bucuria de a putea arăta că, cel puţin în România, ortodocşi, musulmani, greco-catolici şi orice alt cult, trăim în bună înţelegere, în respectul legii, dar mai ales în respectul unuia faţă de celălalt. Sunt unul dintre politicienii care şi la discuţiile cu oameni politici şi la discuţiile cu reprezentanţi ai cultelor, am susţinut ideea că uneori capacitatea noastră, a politicienilor de a rezolva probleme care ţin de conflicte bazate pe credinţa unuia faţă de credinţa celuilalt este depăşită şi că avem nevoie să susţinem un dialog între culturi. Probabil că încă nu am înţeles toţi că libertatea fiecăruia dintre noi poate să meargă până acolo unde încalci credinţa şi valorile altora. Sunt incidentele din ultimii ani care arată că în numele libertăţii unii şi-au permis să încalce valorile celorlalţi. Mi se pare că trebuie să venim la respectul între oameni şi pentru a respecta omul trebuie să respecţi întâi valorile. Sunt convins că marile dispute din lumea arabă sau marile dispute cu lumea arabă vor putea fi rezolvate atunci când credinţa fiecăruia va fi respectată.

muftiu
Cred că orice om politic are obligaţia să cunoască valorile lumii musulmane. Acest lucru ne va duce la o mai bună înţelegere a problemelor acestor mari naţiuni din lumea arabă şi ne va face capabili să găsim formulele de conciliere. Nu războaiele, nu avioanele de vânătoare, lucruri bune vor aduce pacea în lume şi înţelegerea de la unii către ceilalţi, înţelegerea valorilor fiecăruia şi respectarea valorilor fiecăruia. Din punctul meu de vedere, sunt mulţumit că în România musulmanii trăiesc în pace cu majoritatea populaţiei, cu românii ortodocşi, sunt mulţumit că există respectul românilor pentru minoritatea musulmană, o minoritate concentrată în primul rând în Dobrogea, de acolo de unde eu vin, şi aş putea spune că în familia mea există exemplul înţelegerii între oameni cu credinţe diferite. Suntem naşi unei perechi de musulmani, avem cumătru un armân şi când eram primar am botezat un ţigan.

Deci, în România asemenea exemple sunt frecvente şi ele nu arată nimic altceva decât capacitatea românilor de a trăi în bună înţelegere şi respect pentru valorile celorlalţi. Mă bucură faptul că în România sunt astăzi reprezentanţii musulmanilor din toate ţările balcanice şi nu numai. Faptul că la Cina de Iftar am avut onoarea, privilegiul de a fi alături de personalităţile comunităţii musulmane din Balcani, din regiunea noastră, mă bucură şi mă onorează. Vă mulţumesc mult pentru onoarea pe care aţi făcut-o României, de a vă afla zilele acestea la Bucureşti. Vă mulţumesc!“

Cina de Iftar, 5 octombrie 2007, discursul de atunci al lui Traian Băsescu - „Sunt sute de ani de cand comunitatea musulmana traieste pe pamant romanesc, parte a natiunii romane, parte a culturii romane, parte a respectului pe care romanii l-au avut fata de musulmani si musulmanii fata de romani. România a fost supusa unei monitorizari in ceea ce priveste respectarea drepturilor minoritatilor a carei concluzie a fost ca România este un model pentru modul in care minoritatile sunt protejate, pentru modul in care minoritatile pot evolua in Romania, un model de buna intelegere intre oameni avand cetatenie romana, dar nationalitati diferite. Credem ca cetatenii de origine musulmana ai altor state, care vin in Romania, dezvolta afaceri si chiar ajung sa se stabileasca aici, apreciaza felul in care romanii si musulmanii convietuiesc.

Credem, in conditiile in care Romania este deschisa accesului cetatenilor din state musulmane, ca exemplul pe care il gasesc aici va fi respectat, va fi acceptat si toti vom reusi sa ne respectam reciproc, sa ne respectam cultura, sa ne respectam obiceiurile si, cel mai mult, sa ne respectam pacea pentru ca dorinta de liniste, de pace, de securitate a musulmanilor stabiliti in Romania de multa vreme si a romanilor a fost, pana la urma, cheia succesului convietuirii noastre.

Toleranta si respectul reciproc au constituit coordonate de baza ale convietuirii armonioase intre romani si minoritatile care traiesc in tara noastra. Romania va ramane o tara care isi respecta toti cetatenii si care stimuleaza pastrarea traditiilor si obiceiurile minoritatilor, pentru simplu motiv ca a crea conditii unei minoritati sa-si pastreze si sa-si consolideze obiceiurile, traditia, cultura nu inseamna decat un castig pentru noi romanii. Multumim membrilor minoritatii musulmane pentru respectul pe care l-au aratat, de-a lungul timpului, romanilor, si asigur comunitatea musulmana de respectul meu si al tuturor romanilor“.

Centrul musulman, locaş de învăţătură, nu de propagandă fundamentalistă

Prezentat în premieră de „Adevărul“, centrul social-religios al Muftiatului Cultului Musulman din România va fi ridicat în termen de 3 ani pe un teren de 11.000 metri pătraţi, situat lângă Romexpo, atribuit de Guvern la finele lunii mai. Prin hotărâre de Guvern, Executivul dădea astfel comunităţii musulmane terenul ce fusese în folosinţa RAAPPS, pe care regia intenţionase să-l înstrăineze către companii imobiliare.

Pe terenul aflat pe Bulevardul Expoziţiei din Bucureşti, cu o valoare de inventar de 17,2 milioane lei, Muftiatul va ridica un centru spiritual grandios, care să cuprindă o mare moschee, o bibliotecă, săli de curs pentru două clase de copii şi o cantină socială pentru nevoiaşi de orice religie. Moscheea de la Bucureşti va avea o capacitate de 1500 persoane, aproape dublu faţă de moscheea Carol I din Constanţa.

Sălile de curs vor găzdui şcoala de weekend a copiilor musulmani, care să înveţe ABC-ul religiei de la un „duhovnic“ adus de Muftiat. La bibliotecă vor fi volume ştiinţifice şi religioase autorizate, de unde tineretul să îşi ia cunoştinţele corecte despre Islam. Muftiatul doreşte astfel să contracareze existenţa moscheilor ilegale care se înfiinţează în Capitală. La construirea centrului va contribui substanţial statul turc, care va oferi suma de 3 milioane euro.

„Am spus că dorim să construim cea mai mare moschee dintr-o capitală europeană, cu excepţia Istanbulului, tocmai pentru a ne arăta preţuirea faţă de România. România este ţara noastră, acesta este poporul nostru, românii sunt fraţii noştri. Nu am vrut să ne construim moscheea pe banii contribuabilului român, aşa că am apelat la statul turc pe care ne puteam baza, ca de fiecare dată, cu încredere“, explică muftiul.
Cea mai mare moschee din Europa va fi ridicată la Bucureşti Desen de Vali Ivan

Liderul comunităţii musulmane respinge ideea că aici se va face propagandă fundamentalistă, spunând că tocmai acesta a fost scopul acestui locaş, de combatere a prozelitismului religios dat de interpretarea greşită a Coranului. „Nu va fi nicio universitate teologică, nu înţelegem de unde a ieşit acest număr de 6.000 studenţi, nu sunt în toate centrele universitare din Balcani atâţia studenţi. Este vorba doar despre cele două clase de sâmbătă şi duminică, pentru copii“, precizează muftiul.

Suspiciuni tocmai din partea naşului ortodox cu fini musulmani

În Bucureşti trăiesc 10.000 musulmani, care au la dispoziţie 4 moschei. Numărul musulmanilor s-a dublat în ultimii ani în Capitală, prin venirea unor investitori, oameni de afaceri, tineri la studii sau prin mariaj. Dar pentru musulmanii români, suspiciunile exprimate public de Traian Băsescu sunt de natură a-i ofensa. „Strămoşii noştri au luptat pentru România în cele două Războaie, au fost eroi ai acestui popor. Unchiul meu este martir din cel de-al Doilea Război Mondial, a murit pe front. Noi ne plătim taxele, ca orice cetăţean de rând, avem dreptul la lăcaşuri de cult. Cum să spună aşa ceva tocmai fostul preşedinte? Mai are şi fini tătari!“, şi-a arătat revolta muftiul Murat.

Traian şi Maria Băsescu au acasă la Constanţa fini de cununie un cuplu de tătari, cu care sunt prieteni de familie de ani buni: Perodin şi Narciz Amza. La prima campanie electorală pentru prezidenţiale din toamna lui 2004, Băsescu a ţinut să-i mulţumească public de pe scena de la Constanţa lui Amza, pe care l-a numit „cel mai bun prieten“ al său. Perodin Amza este comandant de vas ca Traian Băsescu, iar soţia sa Narciz, profesoară de matematică, a fost inspector şcolar general.

Muftiul Iusuf Murat este teribil de mâhnit: „Băsescu are nevoie de cunoştinţe istorice, nu doar tehnice. Strămoşii noştri sunt aici de secole şi noi, musulmanii, suntem loiali ţării noastre România. Un fost preşedinte să facă asemenea afirmaţii despre comunitatea musulmană şi tocmai în postul Ramazanului...“

Semnificaţia unei seri cu Klaus Iohannis

Un eveniment îndelung planificat a avut loc în seara de 8 iulie în comunitatea musulmană, aflată în postul Ramadanului. Preşedintele Klaus Iohannis a participat la cina festivă de Iftar, ce s-a desfăşurat la hotel Marriott din Bucureşti. Coincidenţă, sărbătorirea a avut loc chiar în sala Constanţa, denumită după oraşul de la malul mării în care îşi are sediul Muftiatul Cultului Musulman din România.

Cina de Iftar este masa de seară a musulmanilor din luna Ramadanului, sfântă pentru ei. Are loc la asfinţit, după o zi în care credincioşii nu au voie să mănânce sau să bea nici apă, decât dacă este absolut necesar.

Prin tradiţie, Muftiatul organizează o dată pe an o cină festivă la Bucureşti, la care invită demnitari de rang înalt din România şi de la ambasade.

Anul acesta, Iftarul a nimerit într-o perioadă tulburată de proiectul marii moschei de la Bucureşti, prezentat în premieră de „Adevărul“. Teama de a nu atrage extremişti ai Islamului a generat dispute în spaţiul public, inclusiv declaraţii riscante făcute de fostul preşedinte Traian Băsescu.

„Nu înţelegem de unde au ieşit aceste afirmaţii cu 6.000 studenţi care vor veni să studieze la o universitate teologică. Nu este vorba de aşa ceva, centrul nostru spiritual va avea o moschee, o bibliotecă, săli de curs pentru copiii care vor învăţa ABC-ul Coranului de la imamii noştri şi o cantină pentru nevoiaşi indiferent de religie. În felul acesta vom contracara moscheile neautorizate care s-au înfiinţat la Bucureşti, unde există pericolul prozelitismului religios“, a declarat muftiul Iusuf Murat, liderul comunităţii musulmane din România.

Îngrijorarea opiniei publice, venită de la planul ca moscheea să fie cea mai mare din Europa creştină, este temperată de reacţia muftiului. „Dacă autorităţile competente, respectiv Ministerul Administraţiei şi Internelor, va constata că acest proiect reprezintă un minim risc la adresa siguranţei cetăţeanului român, personal voi propune retragerea acestui proiect“, a declarat liderul musulman.

Semnalul aşteptat

În tot acest context, întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis a fost semnalul de care comunitatea musulmană avea nevoie. „Comunitatea musulmană autohtonă va continua politica de protejare a valorilor religioase islamice faţă de eventuale influenţe extremiste ce pot proveni din exterior, în actualul context internaţional. Rolul statului este vital în sprijinirea cultelor, având în vedere particularităţile fiecărui cult în parte, cât şi specificitatea regiunii noastre, configuraţie care nu se regăseşte în comunităţile islamice din statele puternic dezvoltate. Vă asigurăm de corectitudinea şi loialitatea comunităţii musulmane faţă de interesele ţării noastre“, s-a angajat faţă de conducerea ţării muftiul Iusuf Murat.

Klaus Iohannis a venit neînsoţit de prima-doamnă la cina de Iftar. A ţinut mâna la inimă, precum alţi români musulmani din sală, în timpul intonării imnului naţional. Preşedintele a mulţumit protocolar pentru invitaţia de a fi împreună cu comunitatea musulmană în acest moment important.

„Privesc participarea la Cina de Iftar ca un gest normal şi necesar, prin care statul român îşi manifestă respectul pentru comunitatea dumneavoastră şi pentru cultul musulman. Dobrogea ca regiune şi România ca ţară vă sunt dumneavoastră «acasă». Comunitatea musulmană se bucură, şi nu doar prin declaraţii, ci prin fapte concrete, de toate drepturile prevăzute de Constituţie şi de sprijinul statului“, a declarat şeful statului.

Klaus Iohannis şi muftiul Iusuf Murat la cina de Iftar Foto Sînziana Ionescu

Vorbind despre minorităţile din România, preşedintele de etnie germană Klaus Iohannis l-a citat chiar pe muftiul tătar: „Relaţia dumneavoastră cu ceilalţi cetăţeni ai României, indiferent de limba lor maternă ori de felul cum se roagă este – mă bucur să citez aici o declaraţie a muftiului cultului musulman din România - una de frăţietate şi corectitudine. Cetăţenii comunităţii musulmane din România împart cu naţiunea din care fac parte preocupări şi aspiraţii comune, printre care proiectul european şi angajamentul nord-atlantic. Proiectele naţionale sunt indisolubil legate de rezultatele aplicării în politică, în mod concret, a respectului pentru valorile şi drepturile umane fundamentale, pentru principiile statului de drept“.

Mesajul-cheie: „A valoriza identităţile într-un proiect naţional amplu înseamnă o Românie puternică“

Iohannis s-a referit şi la rolul minorităţilor în societate, menţionând un „proiect naţional amplu“ care înseamnă „o Românie puternică“.

„În această ecuaţie, diversitatea culturală, minorităţile etnice şi religioase ale României îşi găsesc un rol propriu, prin fundamentele morale ale existenţei lor sociale, prin punţile pe care pot să le creeze între oameni, comunităţi şi ţări. A valoriza identităţile locale, culturale ori religioase într-un proiect naţional amplu înseamnă o Românie puternică. O Românie puternică este ţara care poate aduce fiecărui român - cetăţean european – o viaţă cu mai multe oportunităţi şi drepturi mai bine respectate de autorităţi. În această Românie este locul dumneavoastră, în acest proiect vă regăsiţi cu majoritatea, cu celelalte minorităţi şi culte“, a specificat preşedintele Klaus Iohannis, dând astfel răspunsul la întrebarea de pe buzele tuturor privind sprijinul proiectelor comunităţii musulmane în România.

El şi-a încheiat alocuţiunea amintind de valorile care contează. „La începutul lunii postului m-am adresat comunităţii dumneavoastră cu urarea de a primi în această perioadă binecuvântarea lui Dumnezeu şi de a regăsi în Ramazan forţa credinţei, căldura familiei, puterea iertării şi sentimentul solidarităţii cu cei din jur. Repet: valorile şi tradiţia dumneavoastră sunt o contribuţie de neînlocuit la bogăţia etnică şi religioasă a României, precum şi la clădirea unei societăţi a înţelegerii, toleranţei, dialogului şi păcii“, a mai spus Iohannis, aplaudat de asistenţă cu un sentiment de uşurare.

„Avem sprijin în continuare“

Sentimentul a dominat până la finalul serii. Spre surprinderea suitei sale, preşedintele Iohannis şi-a prelungit şederea, stând la cină până la sfârşit, timp în care a vorbit aproape non-stop cu muftiul Iusuf Murat. Liderul musulmanilor i-a vorbit cu însufleţire despre intenţiile comunităţii, iar preşedintele românilor l-a aprobat vizibil pe toată perioada discuţiei.

Întrebat despre rezultatul discuţiilor cu preşedintele, muftiul a răspuns diplomatic. „Aşa cum am fost sprijiniţi de statul român, am solicitat şi am constatat că acest sprijin va continua, ceea ce ne face pe noi mult mai responsabili faţă de ţara noastră şi să slujim interesele naţionale ale României“, a declarat pentru „Adevărul“ muftiul comunităţii musulmane din România.

La cina de Iftar au mai participat Sevil Shhaideh - ministrul Dezvoltării Regionale, Dean Thompson - însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, prelaţi şi diplomaţi de la ambasadele ţărilor islamice.

Momentul rugăciunii de seară de la cina de Iftar

image

Vă mai recomandăm

Extremistul Băsescu. De ce şi-a schimbat radical discursul de la „Mulţumim musulmanilor pentru respectul arătat românilor!“ la „Muftiule, ciocul mic!“

Klaus Iohannis, cină cu musulmanii. Muftiul Iusuf Murat: „Dacă marea moschee reprezintă un minim risc la adresa siguranţei, eu retrag proiectul“

Război total între musulmani şi Băsescu, de la marea moschee din Bucureşti: „Strămoşii noştri au luptat în războaie pentru România, nu suntem talibani“

Cea mai mare moschee din Europa creştină se ridică la Bucureşti. Detaliile unui proiect uriaş, fără „propagandă fundamentalistă“

Fascinanta istorie a turcilor şi tătarilor din România: de la stăpânii Dobrogei otomane la supuşii unei ţări ortodoxe

Muftiul Iusuf Murat, liderul musulmanilor din ţara noastră: „Înainte de toate sunt român“

Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România: „Sunt fiu de cioban din Poarta Albă şi păstor al comunităţii mele. Şi profeţii noştri au fost păstori“

Muftiul Iusuf Murat: „În România există mai multe moschei neautorizate“. Parlamentarii constănţeni vor modificarea legii de organizare a cultelor

EXCLUSIV Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, fost consultant la Casa Albă: „Islamului îi lipseşte un Vatican al lui“

FOTO VIDEO Tătarul din Carpaţi. Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, consultant pentru Reagan şi Carter la Washington

„Sunt musulman şi sunt mândru că trăiesc în România“. Moment de reculegere ţinut în memoria victimelor atentatului terorist din Franţa

Biblia versus Coranul. Ce au în comun şi ce le separă pe cele mai filosofice dintre cărţile lumii

Istoricul Tasin Gemil, primul ambasador musulman al României: „Atentatele vor continua. Mii de tineri din fostul bloc comunist au devenit jihadişti“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite