Muftiul Muurat Iusuf: „Este ultimul avertisment pe care îl dăm privind pericolul care poate apărea în lumea musulmană din România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muftiul Muurat Iusuf FOTO Adevărul
Muftiul Muurat Iusuf FOTO Adevărul

Muftiul Muurat Iusuf, reprezentantul cultului musulman din România, transmite un ultim avertisment statului român, care are obligaţia să verifice lăcaşurile de cult musulman care nu au avizul Muftiatului.

Într-un comunicat de presă al Muftiatul Cultului Musulman din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani  şi Uniunea Democrată Turcă, reprezentanţii cultului musulman din România atrag atenţia asupra existenţei unor lăcaşuri de cult musulman care nu au avizul Muftiatului şi unde se propagă „idei religioase necunoscute” şi solicită autorităţilor să le închidă şi să acorde o atenţie mai mare problemelor comunităţii musulmane, mai ales în această perioadă „tensionată la nivel internaţional”.
 

„Eu nu vreau ca noi să fim arătaţi cu degetul în cazul în care apar pe teritoriul României acţiuni fundamentaliste. Este ultimul avertisment pe care îl dăm“, a spus muftiul.
 

Nu ştie câte lăcaşuri de cult musulmane funcţionează fără autorizaţie şi spune că problema ar putea fi rezolvată dacă în cadrul Secretariatului pentru Culte ar fi reînfiinţată comisia care să se ocupe de autorizarea acestora.
 

S-au întâlnit degeaba
 

De altfel, la începutul anului, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România şi Muftiatul Cultului Musulman din România au organizat o dezbatere cu tema „Cum influenţează atentatul de la Charlie Hebdo comunitatea musulmană din România”.

La eveniment au fost invitaţi şi parlamentarii constănţeni. Au fost prezenţi doar 11 dintre ei. Principala concluzie care a fost trasă a fost aceea că legislaţia care reglementează activitatea cultelor din ţara noastră conţine lacune. Practic, se pot înfiinţa fundaţii culturale şi apoi la adăpostul acestora se desfăşoară şi activitate religioasă.
 

Spre exemplu, spunea atunci muftiul Iusuf Muurat, numai în oraşul Constanţa se ştie de existenţa a două moschei: una în zona Gării, iar cealaltă în zona Delfinariu, unde se ţin slujbe pentru musulmani.

Însă parlamentarii constănţeni au promis că în următoarea sesiune parlamentară vor face o propunere legislativă în acest sens de modificare a Legii cultelor. Numai că nu s-a schimbat nimic. Mihai Tararache, unul dintre parlamentarii prezenţi la întâlnire, a spus că a fost vorba doar de o discuţie informală şi nu s-a creat un calendar de punere în practică a celor discutate la întâlnire.  
 

Modelul britanic 
 

„Muftiatul Cultului Musulman din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani şi Uniunea Democrată Turcă solicită autorităţilor române ca în această perioadă tensionată la nivel internaţional să acorde o mai mare atenţie problemelor cu care se confruntă şi comunitatea musulmană din România şi care odată scăpate de sub control ar putea avea repercusiuni asupra întregii societăţi“,  se arată în comunicat.

Reprezentanţii comunităţii musulmane consideră că trebuie urmat modelul din Marea Britanie unde lăcaşurile care propagă fundamentalismul sunt închise.
 

„Solicităm din nou public reglementarea legislativă a înfiinţării şi funcţionării lăcaşurilor de cult cu precădere a celor islamice. Considerăm că orice lăcaş de cult, indiferent de confesiune, trebuie să fie avizat de cultul căruia îi aparţine şi de alte instituţii abilitate ale statului”, se mai precizează în comunicat.

În România trăiesc peste 70.000 de musulmani. 

Vă mai recomandăm:

EXCLUSIV Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, fost consultant la Casa Albă: „Islamului îi lipseşte un Vatican“

„Sunt musulman şi sunt mândru că trăiesc în România“. Moment de reculegere ţinut în memoria victimelor atentatului terorist din Franţa

Poruncile lui Mahomed înţelese de un român convertit la Islam. „Am descoperit că orice musulman are obligaţia religioasă de a-l iubi pe Iisus“

Un român convertit la Islam a ridicat o moschee peste drum de casă. „Este pentru toţi musulmanii“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite