Muftiul Iusuf Muurat: „În România există mai multe moschei neautorizate“. Parlamentarii constănţeni vor modificarea legii de organizare a cultelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Muftiatul Cultului Musulman din Constanţa trag un semnal de alarmă şi spun că pe teritoriul României există mai multe moschei neautorizate. Două astfel de lăcaşe de cult sunt numai în Constanţa.

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România şi Muftiatul Cultului Musulman din România au organizat vineri, 16 ianuarie, o dezbatere cu tema „Cum influenţează atentatul de la Charlie Hebdo comunitatea musulmană din România”. La eveniment au fost invitaţi şi parlamentarii constănţeni. Au fost prezenţi doar 11 dintre ei, de pe toată scena politică: Nicolae Moga (PSD), Mircea Dobre (PSD), Mircea Banias (PC), Florin Gheorghe (UNPR), Gigi Chiru, Mihai Lupu, Victor Manea şi Dănuţ Culeţu de la PNL şi Mihai Tararache.

Principala concluzie care a fost trasă a fost aceea că legislaţia care reglementează activitatea cultelor din ţara noastră conţine lacune. Practic, se pot înfiinţa fundaţii culturale şi apoi la adăpostul acestora se desfăşoară şi activitate religioasă.

Spre exemplu, spune muftiul Iusuf Muurat, numai în oraşul Constanţa se ştie de existenţa a două moschei: una în zona Gării, iar cealaltă în zona Delfinariu, unde se ţin slujbe pentru musulmani.

Ei spun că ar trebui ca orice astfel de fundaţie să nu poată să-şi desfăşoare activitatea fără un aviz de legalitate al Muftiatului sau al Secretariatului pentru Culte. Problema este că direcţia din cadrul acestui serviciu s-a desfiinţat în urmă cu mai mulţi ani şi astfel la nivel central nu mai are cine să emită un astfel de aviz.
Însă parlamentarii constănţeni au promis că în următoarea sesiune parlamentară vor face o propunere legislativă în acest sens de modificare a Legii cultelor.

Muftiul Iusuf Muurat

„Nu suntem musulmani de import“

Referindu-se la atentatele sângeroase de a Paris, Gelil Eserghep, preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco - Musulmani din România, a spus că a rămas, la rândul său, profund impresionat de ceea ce au făcut cei care se cred musulmani, şi condamnă ferm astfel de atentate.

„Esenţa Coranului este toleranţa. Cine omoară un om omoară toată omenirea, spune profetul. Ei nu au urmat preceptele profetului atunci când au omorât acei oameni. Religia islamică este o religie a păcii. Ei au interpretat islamul după spusele unor «învăţaţi» ce au interese personale“, spun musulmanii din Constanţa.

„Noi nu suntem musulmani de import, suntem băştinaşi ai acestor locuri, suntem născuţi, nu făcuţi aici, şi de aceea vream să preîntâmpinăm orice probleme care ar putea apărea“, a spus el. Prin urmare, spune el, este necesar să se promoveze legi de control asupra înfiinţării fundaţiilor din România, întrucât la adăpostul lor, unii pot promova propaganda extremistă.

Reprezentanţii comunităţii turcilor şi tătarilor spun că singurul reprezentant al cultului musulman din România este muftiatul. Muftiul nu înţelege cum autoritatea locală a dat autorizaţie de construire pentru astfel de moschei, de vreme ce legea construcţiilor este cât se poate de clară şi este nevoie de multe acte pentru a obţine o autorizaţie de construire, dar şi pentru schimbarea destinaţiei unei construcţii.

Vă mai recomandăm

EXCLUSIV Istoricul de talie mondială Kemal Karpat, fost consultant la Casa Albă: „Islamului îi lipseşte un Vatican“

„Sunt musulman şi sunt mândru că trăiesc în România“. Moment de reculegere ţinut în memoria victimelor atentatului terorist din Franţa

Poruncile lui Mahomed înţelese de un român convertit la Islam. „Am descoperit că orice musulman are obligaţia religioasă de a-l iubi pe Iisus“

Un român convertit la Islam a ridicat o moschee peste drum de casă. „Este pentru toţi musulmanii“


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite