Motivele pentru care Radu Mazăre, condamnat la 9 ani de închisoare, nu este pe site-ul Poliţiei Române la capitolul „persoane urmărite”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

După două zile de la sentinţă, un alt condamnat în dosarul retrocedărilor, Dragoş Săvulescu, apărea pe site-ul Poliţiei Române la „persoane urmărite”. În schimb, Radu Mazăre pare să nu fie urmărit de poliţişti.

Dragoş Săvulescu, fost acţionar la Dinamo, a fost condamnat joi, 7 februarie, de Înalta Curte la 5 ani şi 6 luni de închisoare în celebrul dosar al retrocedărilor ilegale din Constanţa. În aceeaşi zi, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti - Secţia II penală, au emis mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 288/2017.

Deoarece nu a fost găsit de poliţişti la domiciuliu, pe site-ul Poliţiei Române, la capitolul „Persoane Urmărite”, apare anunţul că Dragoş Emil Săvulescu, condamnat la cinci ani şi şase luni de închisoare pentru complicitate la savarşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată, este dat în urmărire.

În schimb, Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, cel care a primit cea mai mare condamnare în dosarul retrocedărilor ( 9ani de închisoare), nu apare pe site-ul Poliţiei la „persoane urmărite”.

Pe numele lui Radu Mazăre, există un mandat de arestare preventivă emis în ianuarie 2018 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind dat în urmărire internaţională la data de 11.01.2018.

Răspunzând solicitării reporterilor „Adevărul”, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), prin intermediul subcomisarului de poliţie Olga Menaev, ne-a transmis că „pagina Persoane Urmărite de pe site-ul de internet al Poliţiei Române nu este o bază de date, detaliile persoanelor care apar pe pagină au fost publicate în scopul de a se obţine informaţii în vederea depistării/localizării acestora, iar criteriile în baza cărora sunt selecţionate aceste persoane sunt stabilite prin dispoziţii interne care au caracter confidenţial.”

În plus, susţin reprezentanţii IGPR, fostul primar al Constanţei a fost localizat pe teritoriul statului Madagascar, existând informaţii despre acest lucru, chiar înainte de a fi dat în urmărire. Mazăre a fugit în Madagascar în decembrie 2017, de unde a trimis o scrisoare publică în care spune că nu are încredere în Justiţia din România.

În luna iulie 2018, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit ca mandatul de arestare în lipsă pentru Radu Mazăre să rămână definitiv întrucât, aşa cum se arată în motivare, fuga sa în Madagascar reprezintă o sfidare a ÎCCJ ce a creat un sentiment de slăbiciune a statului, în contextul în care există deja cazuri notorii similare.


                       Dragoş Săvulescu, urmărit -  anunţ postat pe site-ul IGPR
 

Dragoş Săvulescu

Cum ajungi pe lista „Most Wanted”

Procedura pentru ca o persoană să fie declarată urmărit internaţional este prevăzută de Legea 302/2004. „Darea în urmărire internaţională se solicită şi se dispune pentru identificarea şi căutarea unei persoane în scopul localizării şi arestării provizorii în vederea extrădării sau predării în România. În înţelesul prezentului articol, prin dare în urmărire internaţională se înţelege darea în urmărire prin canalele Organizaţiei Internaţionale de Poliţie Criminală - Interpol sau introducerea în Sistemul de Informaţii Schengen a unei semnalări cu privire la o persoană căutată pentru a fi arestată în vederea extrădării”, se arată la articolul 65, alineatul 1.

Acelaşi articol de lege spune că darea în urmărire internaţională se solicită atunci când persoana menţionată în mandatul de arestare preventivă, mandatul de executare a pedepsei detenţiunii pe viaţă sau a închisorii, ori în hotărârea prin care s-a luat măsura privativă de libertate nu a fost găsită şi există presupunerea rezonabilă că a părăsit teritoriul României.

Darea în urmărire internaţională se dispune de către Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române la cererea instanţei care a emis mandatul de arestare preventivă sau a instanţei de executare.

În cazul localizării persoanei urmărite pe teritoriul unui alt stat, atunci când, potrivit legii statului respectiv sau tratatului aplicabil, „notiţa roşie” sau difuziunea nu echivalează cu o cerere de arestare provizorie în vederea extrădării, precum şi atunci când Biroul Naţional Interpol corespondent solicită expres, Ministerul Justiţiei, prin direcţia de specialitate, întocmeşte şi transmite cererea de arestare provizorie în vederea extrădării.

Pe aceeaşi temă:

Al doilea condamnat în dosarul retrocedărilor lui Radu Mazăre care nu s-a prezentat pentru încarcerare. Cine este omul de afaceri căutat de Poliţie

Căderea brutală a baronului care stăpânea odinioară Constanţa. Câţi ani de închisoare are de executat Nicuşor Constantinescu şi câte procese mai sunt pe rol

Lista terenurilor furate de Mazăre şi de complicii săi. Ce trebuie să recupereze ministerul lui Orlando Teodorovici
 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite