FOTO Moscheea Carol I, celebrată de musulmani şi creştini. Preşedintele Marii Adunări Naţionale a Turciei a trebuit să-şi contramandeze prezenţa

FOTO Moscheea Carol I, celebrată de musulmani şi creştini. Preşedintele Marii Adunări Naţionale a Turciei a trebuit să-şi contramandeze prezenţa

Rugăciune la cea mai mare moschee din România FOTO S. Ionescu

Muftii din 7 state au sosit joi, 6 iunie, la Constanţa pentru a celebra un secol de existenţă a celui mai important locaş de cult musulman din ţara noastră. La evenimentul care a cuprins şi o slujbă religioasă au participat musulmani şi creştini deopotrivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Moscheea Carol I, cea mai mare din România, a fost plină de demnitari care au asistat împreună la slujba oficiată joi, 6 iunie, de liderul spiritual al musulmanilor din ţară, muftiul Iusuf Muurat. „Amin“, au rostit toţi la finalul ceremonialului religios, la care au luat parte inclusiv prelaţi creştini, ai Bisericii Ortodoxe şi Catolice.

Oaspeţii au primit din partea Muftiatului Cultului Musulman din România plachete aniversare şi albumul „Moscheea Regală Carol I“, elaborat de istoricii Doina Păuleanu şi Virgil Coman la iniţiativa muftiatului.

Deşi îi era anunţată prezenţa, preşedintele Marii Adunări Naţionale a Turciei a lipsit de la manifestare. Cemil Çiçek s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni, apoi a avut o întrevedere cu muftiul Iusuf Muurat. „A fost nevoit să se întoarcă în Turcia“, l-a scuzat muftiul pe demnitarul a cărui ţară se confruntă de câteva zile cu proteste violente de stradă la adresa autorităţilor. „Noi nu putem decât să ne rugăm pentru toţi, să se liniştească situaţia“, a precizat liderul musulman din România. Absenţa a fost compensată de participarea unor înalţi oficiali din 7 state, care au onorat evenimentul.

Moscheea Carol I a fost construită de Guvernul României între anii 1910 - 1913, pe vremea primului monarh al ţării şi pe locul fostei geamii Mahmudia (din care a mai rămas doar minaretul). Edificiul a fost ridicat în semn de recunoştinţă pentru credinţa şi devotamentul musulmanilor faţă de patrie. La rândul lor, musulmanii şi-au arătat gratitudinea faţă de statul român, dând moscheii numele lui Carol I, întâiul rege al ţării.

Muftiul Iusuf Muurat s-a declarat în repetate rânduri „mândru că este român înainte de toate“, dând Dobrogea drept „exemplu extraordinar de convieţuire“, iar România - „model de toleranţă religioasă“. În ţara noastră trăiesc 56.000 turci şi tătari. Ei sunt aşezaţi în procent de 97% în Dobrogea. Deoarece cuprinde şi alte etnii, numărul credincioşilor musulmani din România este de aproximativ 70.000.

Programul zilei de 6 iunie continuă la ora 18.30, la hotelul Vega din Mamaia, cu simpozionul „Islamul din România - punte de legătură între Balcani şi lumea euroatlantică - convieţuire inter-religioasă în spiritul valorilor sacre ale celor trei mari religii monoteiste“.

Vineri, 7 iunie, încep comunicările ştiinţifice, la hotelul Iaki din Mamaia, unde vor prezenta lucrări profesori universitari din Constanţa, Bucureşti şi Cluj Napoca, reprezentanţii altor etnii şi va fi lansată cartea „Islamul văzut şi trăit“ de Călin Felezeu. Sărbătoarea se mută apoi în judeţul Tulcea, la Babadag, unde oaspeţii vor vizita mormântul lui Sari Saltuk Dede, primul musulman din Dobrogea şi Geamia Gazi Ali Paşa, cea mai veche din Dobrogea.

În aceste zile, o delegaţie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa a efectuat o vizită de lucru în capitala Republicii Turcia, la Ankara, pentru a pune bazele unei cooperări internaţionale. Cu această ocazie, inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu, a semnat protocolul de colaborare cu preşedintele Institutului Cultural Yunus Emre, prof. dr. Hayati Develi. Documentul prevede derularea de proiecte şi activităţi comune între cele două instituţii şi mai ales promovarea studierii limbii turce, disciplină opţională, în unităţile şcolare de nivel liceal.

Vă mai recomandăm

Moscheea Carol I din Constanţa împlineşte un secol de existenţă. Locaşul de cult poartă numele regelui care l-a dăruit „loialei comunităţi musulmane“

Muftiul Yusuf Muurat, liderul musulmanilor din ţara noastră: „Înainte de toate sunt român“

Limba turcă va putea fi studiată opţional în liceele din Constanţa

Musulmanii au intrat în lunile sfinte care preced cea mai importantă sărbătoare islamică - Bayramul

Muftiul, prieten al credincioşilor

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Poză de grup cu înalţii oficiali străini şi români care au participat la eveniment FOTO Sînziana Ionescu

Imagini din aceeasi galerie
 • Poză de grup cu înalţii oficiali străini şi români care au participat la eveniment FOTO Sînziana Ionescu
 • Musulmanii, la celebrarea a 100 ani de la inaugurarea moscheii Carol I FOTO Sînziana Ionescu
 • Asistenţa feminină de la balcon FOTO Sînziana Ionescu
 • Ceremonial FOTO Sînziana Ionescu
 • Muftiul Iusuf Muurat îl premiază pe publicistul Călin Felezeu FOTO Sînziana Ionescu
 • Doi lideri spirituali ai Tomisului: muftiul Iusuf Muurat şi arhiepiscopul Teodosie FOTO Sînziana Ionescu
 • Consulul turc la Constanţa este distins de muftiul din România FOTO Sînziana Ionescu
 • Darurile au fost oferite în pungi inscripţionate cu simboluri naţionale şi etnice FOTO Sînziana Ionescu
 • Placheta aniversară FOTO Sînziana Ionescu
 • Rugăciune FOTO Sînziana Ionescu
 • Credinicioşi musulmani FOTO Sînziana Ionescu
 • Slujbă la moschee oficiată de muftiu FOTO Sînziana Ionescu
 • Rugă pentru pace şi linişte FOTO Sînziana Ionescu
Distribuie imaginea
citeste totul despre: