Momentul decisiv care l-a transformat pe Denis Alibec din puştiul care bătea mingea pe plaja din Mangalia în vedeta din Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Denis Alibec, puştiul care bătea mingea pe plaja din Mangalia, a ajuns să fie fotbalistul care a contribuit decisiv la primul titlu de campioană a României la fotbal obţinut de echipa Astra Giurgiu, după ce a dat gol după gol în poarta adversă, demonstrând că este cel mai bun atacant din Liga I.

Constănţeanul Denis Alibec (25 de ani) este omul momentului în fotbalul românesc după ce a înscris 16 goluri şi a dat şapte pase decisive pentru formaţia Astra Giurgiu, noua campioană a României, în sezonul competiţional 2015-2016.
 

Fotbalistul are o carieră presărată cu greutăţi, dar şi cu victorii de colecţie. Denis provine dintr-o familie mixtă, fiind crescut mai mult de mama sa, Emilia Stroe. De la tatăl său, Geofrei, a moştenit talentul, bărbatul jucând în tinereţe în Divizia C. 

Bunicul din partea mamei, Gheorghe Stroe, a apărat cândva poarta echipei de fotbal Stuful Tulcea şi apoi cea a Deltei Tulcea. Cei doi bărbaţi din familia lui Denis Alibec n-au ţintit în sportul de performanţă, fotbalul fiind o pasiune trecătoare. 
 

A locuit într-o casă simplă 
 

Denis Alibec a încins prima miuţă pe plaja de la Mangalia, oraş în care s-a născut. Copilăria nu i-a fost uşoară. A locuit împreună cu mama şi cu bunica sa, cu chirie, într-o casă simplă. Pentru a putea să se întreţină, mama sa muncea ca şofer de taxi în oraşul sudic al litoralului românesc.
 

 „Numai mingea vedea în faţa lui“, ne mărturiseşte mama lui Denis. A vrut mai mult pentru băiat. „Fostul meu soţ şi tata s-au plafonat. Eu am vrut mai mult pentru Denis. Când avea 10 ani, l-am luat pe Denis şi am discutat serios cu el. L-am întrebat «Ce vrei să faci? Ori te apuci serios de fotbal, ori de şcoală. Dacă nu, o să joci fotbal numai de plăcere, pe plaj㻓, i-a spus mama. Denis i-a răspuns că vrea să facă fotbal.

image

Primul antrenor: „Avea piciorul stâng foarte bun“

Aşa că s-a decis să-l dea pe la Clubul Pescăruş din Mangalia şi apoi la Callatis Mangalia. Puştiul a ajuns pe mâna antrenorului Ion Căciularu. „De la început, a jucat pe postul de atacant. E un golgheter înnăscut. Are piciorul stâng foarte bun“, îşi aminteşte de el fostul antrenor. 
 

Cât timp a jucat la gruparea de fotbal din Mangalia, micuţul Denis a purtat tricoul cu numărul 9. Fostul antrenor mai povesteşte cum Alibec s-a ales cu un cartonaş roşu în meciul împotriva celor de la Portul pentru că a fost indisciplinat şi s-a certat cu arbitrul, susţinând că el are dreptate.
 

Denis avea 16 când a plecat să cucerească lumea. A ajuns la FC Farul Constanţa, dar nu părea să fie pasul decisiv spre marea performanţă. Asta până într-o zi când, într-un turneu de la Mogoşoaia, a fost remarcat de scouterii marelui club Internationale Milano. Contractul pe patru ani cu echipa italiană a fost semnat în vara anului 2009.
 

În acea perioadă, echipa era condusă de faimosul José Mourinho. Portughezul a discutat cu Alibec personal şi i-a transmis să aibă încredere în el. „Momentul în care am debutat cu Lazio, pe Olimpico, a fost foarte frumos. Mourinho este cel mai bun, fiecare are părerea lui, dar nu e deloc un tip dur“, a spus ulterior Alibec. Cu banii câştigaţi la Inter şi-a construit casă mare, pentru toată familia, la Mangalia.
 

Drumul de la Inter la Astra 
 

Doi ani mai târziu, Alibec a fost împrumutat la echipa belgiană KV Mechelen, grupare la care a reuşit să dea un gol. Înţelegerea a fost reziliată însă pe motive disciplinare, aşa încât Denis Alibec a revenit în România, la Viitorul lui Gheorghe Hagi. A urmat pentru Alibec o nouă tentativă de a evolua peste hotare, la Bologna, experienţă care s-a încheiat la Astra Giurgiu, unde a ajuns în 2014. 
 

În sezonul 2015 – 2016, atacantul constănţean a dat 16 goluri şi şapte pase de gol. A primit 11 cartonaşe galbene şi unul roşu. Cu ajutorul lui, Astra a câştigat primul campionat din istorie, la capătul unui sezon pe care l-a dominat de la un capăt la celălalt. „E cel mai frumos sentiment din viaţa mea, nici nu vă daţi seama prin ce trecem“, a spus atacantul Denis Alibec, când a aflat că titlul va merge la ei.  

image

    

Mama, cel mai înfocat suporter 
 

În toată această perioadă, alături i-a stat mama, Emilia Stroe. „A fost o mare bucurie pentru mine, o mare fericire, mai ales că ultimii ani au fost foarte grei pentru Denis“, ne-a mărturisit Emilia Stroe. A fost în tribune, de unde l-a încurajat la toate meciurile, iar la ultimul a venit chiar şi bunica. 

Denis Alibec nu se gândeşte încă la o vacanţă, deşi campionatul este pe sfârşite. „Trebuie să se opereze întâi, pentru că are o fractură la o mână, şi apoi o să vedem ce va face. Dar este foarte fericit şi se simpte împlinit“, a spus mama sa. 
 

Ea spune că Denis a primit mai multe oferte atât din ţară, cât şi din străinătate, dar deocamdată n-a luat în calcul niciuna. Ar refuza un transfer în Italia pentru a putea juca în grupele Ligii Campionilor cu Astra. „Dacă aş juca finala Campionatul European de Fotbal cu naţionala României, sunt în stare să îmi tatuez chiar şi limba. Dacă trecem de faza grupelor, îmi voi tatua data în care am reuşit această performanţă. Mi-aş dori să fiu titular cu Franţa şi să joc alături de Budescu. Visez să dau un gol cu francezii, iar pasa să vină de la el“, a spus Denis Alibec într-un interviu acordat recent site-ului eusunt12.ro.

Muzeul tricourilor în casa lui Alibec
 

Când se va întoarce acasă, prima oprire a lui Denis Alibec va fi la casa pe care a ridicat-o cu banii câştigaţi la Inter Milano şi pe care a transformat-o într-un muzeu al fotbalului. Zeci de tricouri originale, pe care le-a purtat Alibec la diverse meciuri stau alături de tricouri purtate de Adrian Mutu, Paul Codrea şi Mirea Rădoi, în timpul turneelor finale sau în amicalurile reprezentativei României.  Alături sunt cupe şi medalii. „Mai nou, aici vom avea şi tricoul de campion“, spune, mândră, mama lui Denis Alibec.

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite