Momentul ascuns din 1923, în care a început cu adevărat lupta împotriva comunismului. Tineretul socialist venit la Constanţa, arestat de Siguranţa Statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din arhivele CNSAS
Imagine din arhivele CNSAS

Pulicaţia „Socialistul“ nota, în anul 1923, fapul că la Constanţa urma să aibă loc conferinţa cercurilor Tineretului socialist din vechiul regat. Numai că membrii revoluţionari au fost arestaţi şi trimişi la Bucureşti.

În două volume, Institutul de Istorie a Partidului de pe lângă CC al PRM a strâns documente din istoria Partidului Cumunist din România începând din anul 1917, de la avântul revoluţionar al mişcării muncitoreşti din ţara noastră în urma victoriei Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie, trecând prin perioada în care „burghezia şi moşierimea trec la contraofensivă şi reuşesc cu ajutorul social-democraţilor să stăvilească avântul revoluţionar al maselor muncitoare“.

Cele două volume au fost digitalizate de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi postate pe site.

Cel de-al doilea volum începe cu publicarea unei publicaţia „Socialistul“ din data de 9 februarie 1923, cu titlul „Conferinţa tineretului a fost interzisă“. La subtitlu sunt enumerate măsurile care s-au luat pentru oprirea mişcării socialiste din România: delegaţii aşteptaţi la gară de agenţi, redacţia „Soclialismului“ spartă şi devastate, 100 muncitori arestaţi, zeci de locuinţe muncitoreşti percheziţionate.

Apoi, este relatat evenimentul petrecut la Constanţa. „În zilele de 5 şi 6 februarie urma să aibă loc la Constanţa conferinţa cercurilor „Tineretului socialist“ din vechiul regat. Ea fusese anunţată din vreme şi Socialismul a reprodus şi ordinea de zi.

Ori, duminică, ziua când trebuia să înceapă conferinţa, Siguranţa din Constanţa a scos la lumină un ordin inventat sau existent – nu ştim – al Siguranţei generale din Bucureşti, conform căruia ţinerea conferinţei este interzisă.

În gara Constanţa, delegaţii din Capitală şi provincie au fost într-adevăr întâmpinaţi, dar… de întregul apparat al brigăzii locale de siguranţă. Mai târziu au fost arestaţi  şi, fără a li se lua măcar un interogatoriu, expediaţi înapoi la ucureşti. E drept însă că în Gara de Nord-Bucureşti au fost puşi în libertate, fapt din care ar rezulta că, în Capitală, întrunirea laolaltă a delegaţilor aduşi pachet de Siguranţa din Constanţa nu este periculoasă“.

Citind mai departe, aflăm că nu avea să fie aşa. „Marţi seara, în timpul şedinţei cismarilor, au năvălit în localul syndical din str. Academiei d-l procurer Niculescu-Bolintin, d-l comisar Apostolescu şi alţi numeroşi agenţi şi soldaţi. Au suspendat şedinţa, au declarant pe toată lumea arestată şi, sigilând biblioteca tineretului, au ridicat register. Apoi au plecat“.

Tot din publicaţie aflăm că la mieul nopţii aceiaşi domni au spart localul unde se afla redacţia au ridicat registrele de aonaţi, dar şi scriptele secţiunii partidului şi registrele ziarului „Tineretul Socialist“.

„Tot în noaptea de marţi spre miercuri, s-au făcut descinderi la numeroşi tovarăşi şi tovarăşe.

Dar lupta împortiva socialismului din România nu avea să fie suficientă. Partidul Comunist Român (PCR), creat în anul 1921 ca rezultat al scindării ramurii bolşevice de extremă stânga de Partidul Socialist din România a cunoscut ascensiunea la putere după anul 1944, iar între anii 1947 şi 1989 PCR a fost singurul partid politic oficial din România.

Primul secretar general a fost Gheorghe Cristescu, de meserie plăpumar.

gheorghe cristescu

Gheorghe Cristescu şi Nicolae Ceauşescu, începutul şi sfârşitul PCR FOTO wikipedia

Vă mai recomandăm:

Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria

EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini

Poveste de dragoste comunistă: idila dintre „prinţesa roşie“, fata lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, şi amantul ei, un medic chirurg care a murit în închisoare
 

Amintiri din lagărul torţionarului Florian Cormoş: „Mi-a spus că trebuie să pierim“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite