Moment istoric pentru bricul „Mircea”. După 80 de ani, se întoarce în portul în care a fost construit

Moment istoric pentru bricul „Mircea”. După 80 de ani, se întoarce în portul în care a fost construit

FOTO: Arhiva Adevărul

Nava şcoală „Mircea” este cel mai longeviv ambasador al României pe mările şi oceanele lumii. Anul acesta împlineşte 80 de ani de la data construirii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Forţele Navale Române anunţă că anul acesta, nava şcoală „Mircea”, va împlini, în luna mai, venerabila vârstă de 80 de ani de când a intrat în serviciul Marinei Militare Române.

„Pentru a marca acest eveniment, conducerea Forţelor Navale Române  a planificat marşul anual de instrucţie  de la Constanţa până la Hamburg, portul în care a fost construit şi de unde a plecat falnicul velier în anul 1939”, se arată într-un comunicat de presă.

Timp de 80 de ani, „Mircea” a reprezentat România, cu onoare şi cu cinste, în peste 120 de porturi din Europa, Asia, Africa şi America de Nord, la bordul său pregătindu-se peste 70 de generaţii de marinari militari.

„Cu o istorie de opt decenii în spate, uneori învolburată, alteori înseninată, Mircea îşi croieşte încrezător drum pe valurile timpului şi va destăinui tainele Marinăriei cadeţilor pe care îi va avea la bord, în timpul marşurilor de instrucţie.

Anul acesta, nava va pleca din portul Constanţa la începutul lunii mai şi se va întoarce acasă după trei luni”, spun reprezentanţii Forţelor Navale Române.

Pe aceeaşi temă:

Amintirile contraamiralului Mircea Caragea de la primul marş al bricului Mircea: „Era să mâncăm bătaie de la fascişti“

Celebrul bric Mircea are patru nave surori. În ce ţări se află superbele veliere

Cum a reuşit să întocmească Alexandru Cătuneanu prima hartă a litoralului: „Mergeau în braţe cu instrumentele fragile, hurducăiţi de vreo căruţă“


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: