Moartea „căpitanului“: cum a sfârşit legionarul care umbla pe un cal alb şi care a avut la nuntă peste 100.000 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corneliu Zelea Codreanu FOTO marturisitorii.ro
Corneliu Zelea Codreanu FOTO marturisitorii.ro

Corneliu Zelea Codreanu, întemeietorul Mişcării Legionare, a fost asasinat în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, împreună cu alţi 13 legionari.

Cel supranumit „căpitanul“ a avut parte de un sfârşit tragic. Documentele istorice consemnează faptul că legionarul, condamnat la zece ani de închisoare pentru trădare, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938, a fost  sugrumat, împreună cu alţi 13 legionari, de către jandarmii care îi transportau pe deţinuţi la închisoarea Jilava. Incidentul a avut loc în pădurea Tâncăbeşti. Motivul oficial invocat a fost încercarea de evadare, dar din mărturiile participanţilor reiese că asasinarea celor 14 legionari a fost executarea. Trupurile neînsufleţite au fost arse cu acid şi înhumate în fortul Jilava.

Arestările şi apoi execuţia au avut loc într-o perioadă în care Germania nazistă susţinea mişcările de extremă dreapta. În acest context, Regele Carol al II-lea, Armand Călinescu şi prefectul Poliţiei, Gavril Marinescu, au decis, în 29 noiembrie 1938, suprimarea liderilor legionari. Crima de la Tâncăbeşti a devenit astfel unul dintre miturile eroice ale Mişcării Legionare.

Corneliu Zelea Codreanu s-a născut la 13 septembrie 1889, cu numele real Corneliu Zielinski Codreanu. A urmat cursurile şcolii primare la Iaşi şi Huşi, absolvind apoi liceul militar de la Mănăstirea Dealu. Între 1917 si 1918 a urmat cursurile Şcolii de Infanterie de la Botoşani. Anticomunsist convins, aderă în 1919 la gruparea anticomunistă Garda Conştiinţei Naţionale, unde se remarcă drept spărgătorul grevei de la Atelierele CFR Nicolina. 

În 1922 fondează la Iaşi Asociaţia Studenţilor Creştini, unde atrage un grup de simpatizanţi cu ajutorul cărora blochează accesul în Universitate, ca urmare a deciziei conducerii de a începe anul universitar fără, pe atunci, traditionalului serviciu religios. În 1923 se alătură mişcării Liga Apărării Naţional Creştine, formaţiune profund antisemită şi antidemocratică. În 1925 se căsătoreşte cu Ileana Ilinoiu, o modestă fiică de lucrător la căile ferate, o nuntă descrisă şi astăzi ca fiind una întâlnită numai în basmele cu Făt-Frumos la care au participat peste 100.000 de persoane.

În 1927 fondează organizaţia fascistă revoluţionară Legiunea Arhanghelul Mihail (mai târziu Garda de Fier sau Totul pentru Ţară), pe care reuşeste să o transforme dintr-o organizaţie de câteva persoane într-o adevărată mişcare de mase atingând se pare chiar un milion de simpatizanţi. 

Poveştile despre campania pe care o face în satele din Moldova călare pe un cal alb, unde îşi creează aura de salvator trimis pe Pământ de divinitate, manifestaţiile, marşurile pe străzile Bucureştiului pe care le organizează, discursurile înflăcărate din Parlamentul României, succesul pe care organizaţia sa Garda de Fier îl are la alegerile din 1937, au făcut din Corneliu Zelea Codreanu cel mai carismatic lider politic din istoria României, scrie Historia

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite