Misterioasa Greta Garbo: faimoasa actriţă fugea de paparazzi, şi-a părăsit iubitul în faţa altarului şi colecţiona pitici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Misterioasa Greta Garbo
Misterioasa Greta Garbo

O fată săracă din Suedia, care a renunţat la şcoală la 13 ani, avea să cucerească inimile unei întregi planete. Diva de la Hollywood avea obiceiuri caudate: colecţiona pitici şi se ascundea de aparatele foto.

După ce s-a retras din lumea filmului, la 36 de ani, Greta Garbo, cea supranumită „Sfinxul suedez“, obişnuia să se plimbe zilnic, pe străzile din New York, deghizată, în vreme ce paparazzii o pândeau la fiecare colţ de stradă, aflăm din cartea „Femei celebre“, semnată de Ellen T. White.

„Povestea vieţii mele este despre furişări prin uşi din spate sau laterale, lifturi secrete şi alte căi de a intra sau a ieşi în şi dintr-un loc fără ca oamenii să mă deranjeze“, spunea ea.

La ceva vreme după ce a ieşit din vizorul publicului, un fost prieten a vizitat-o în apartamentul său din New York. Când Greta Garbo s-a dus să-i aducă un pahar cu băutură, el a zărit sub pat o figură ciudată. „Era un trol“, a descoperit el. „Ştiţi piticii aceia mici din plastic, care au părul zbârlit, vopsit în roşu şi turcoaz? De fapt, o întreagă comunitate de pitici era aşezată în formaţie“, a povestit el.

Gloria Gretei la Hollywood a durat 15 ani. A fost prima doamnă a ecranului, începând cu filmele mute. „Ceea ce vede un bărbat la alte femei atunci când este beat, vede la Garbo fiind treaz“, spunea un critic.

Drumul spre celebritate

Greta Louisa Gustafson s-a născut în Suedia, la Stockholm, pe 18 septembrie 1905. La vârsta de 13 ani, Greta a renunţat la şcoală pentru a avea grijă de tatăl său, grav bolnav. Acesta a murit doi ani mai târziu, iar lipsurile financiare pe care le resimţiseră şi până atunci au împovărat familia şi mai mult.

Greta s-a angajat la un magazin, dar s-a ambiţionat să facă tot posibilul pentru a-şi câştiga singură existenţa. Conform site-ului www.biography.com, pentru a promova hainele pe care le vindea, Greta a pozat pentru o reclamă la pantaloni scurţi. Naturaleţea cu care a pozat i-a adus primul rol în filmul ''Peter the Tramp'', în anul 1922, apoi a câştigat o bursă la prestigiosul Teatru Dramatic Regal (Royal Dramatic Theater).

Ulterior, a fost remarcată de Mauritz Stiller, regizor suedez de renume, care i-a oferit un rol în filmul mut ''The Legend of Gosta Berling'' (1924). Acesta este filmul care i-a adus celebritatea, nu numai în Suedia, ci în întreaga Europă, notează site-ul citat. El a convins-o să-şi schimbe numele de familie în Garbo.

Filmul ''Streets of Sorrow'' (1925) a intrat în atenţia producătorului Louis B. Mayer de la studiourile Metro-Goldwyn-Mayer, care i-a propus lui Stiller să se mute în America. Acesta a acceptat oferta, cu condiţia să fie însoţit de Greta, care nu avea pe atunci decât 19 ani.

Primul film în care a fost distribuită a fost ''The Torrent'' (1926). Următoarele două filme, ''The Temptress'' (1926) şi ''Flesh and the Devil'' (1926), au transformat-o într-o vedetă internaţională.

În anul 1955, însă, a fost distinsă cu Premiul Oscar onorific pentru întreaga carieră. Aristotel Onassis, Cecil Beaton, George Brent au fost fermecaţi de frumoasa femeie. Se spune că Greta Garbo l-a părăsit pe actorul John Gilbert chiar în faţa altarului. A doua oară, a evadat pe fereastra unei băi. Frumoasa divă a părăsit scena vieţii în 1990, pe 15 aprilie, la New York.

Vă mai recomandăm:

Goeleta „Speranţa“, destin ca-n filme. Bătrânul marinar Marin Deboveanu, cel care a construit-o, dezvăluie secretele corabiei din „Toate pânzele sus!“

VIDEO Dobrogea, peisaj de secol XIX. Căutarea sclavului Carfin din „Aferim!“, pe ecranul Festivalului de la Berlin

EXCLUSIV FOTO VIDEO O reclamă pentru o reţea de telefonie din Suedia, cu un buget uriaş, a fost filmată în Portul Constanţa şi la Cheile Dobrogei

Oana Giurgiu, directoarea TIFF: "Constanţa stă foarte rău la cultură. E bine să existe şi care alegorice, şi lucruri mai serioase"

Actorii de la Hollywood, impresionaţi de oraşul-port Constanţa. Noomi Rapace: „Wow, ce SF! E parte din film?“. Willem Dafoe: „Eu am mai fost aici, la Cazino“

VIDEO Dobrogea, peisaj de secol XIX. Căutarea sclavului Carfin din „Aferim!“, pe ecranul Festivalului de la Berlin

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite