Ministrul Educaţiei ar fi semnat un angajament cu Securitatea. Mircea Dumitru: „Nu am avut nici un contact cu fosta Securitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei Foto arhivă
Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei Foto arhivă

Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei, ar fi semnat un angajament cu Securitatea, pe când era student la Filosofie, în anul 1980, primind numele de cod „Negulescu“.

UPDATE ORA 15.00 În anul 2007, Mircea Dumitru a fost verificat de CNSAS pe vechea lege, iar verdictul a fost că nu a făcut poliţie politică, ceea ce este cu totul altceva faţă de calitatea de informator. 

Deşi, conform legii, el nu a făcut poliţie politică, la dosarul lui de reţea R 79832, pe care îl aveau toţi românii care semnau angajament de colaborare cu Securitatea, există un document semnat de actualul ministru cu numele de cod „Negulescu“.

dosar retea

Iată ce reprezintă dosarul de reţea conform explicaţiilor postate pe site-ul CNSAS: „Dosar Personal sau de Reţea. Cuprinde totalitatea materialelor privitoare la o persoană inclusă în reţeaua informativă, indiferent de calitatea în care aceasta a fost recrutată (colaborator, informator, rezident, gazdă casă de întâlniri). Materialele furnizate de sursă (notele informative) se arhivau în original în mapa anexă (vezi M.A.), iar copiile acestora se exploatau, de regulă, în dosarele persoanelor care constituiau subiectul informării. În primii ani de funcţionare a Securităţii, denumirea „dosar personal” desemna dosarul de urmărire, în vechea accepţiune folosită de Siguranţa Statului înainte de 1945. Arhivarea acestui tip de dosare se făcea în FONDUL DE REŢEA“


Într-o declaratie pentru Revista 22, Mircea Dumitru a declarat că, în 2007, la Colegiul CNSAS, i-a fost arătat un document, "un fel de cerere-adeziune, care nu era semnată de mâna mea. S-a făcut o expertiza grafologica pentru a se vedea dacă scrisul din acel document era al meu şi rezultatul a fost că nu era. După aceea, am primit decizia de necolaborare. Nu a încercat nimeni să mă racoleze atunci, nu m-am intâlnit cu nicio persoană care să se fi recomandat drept ofiţer de Securitate".

Potrivit art. 2 lit b din Ordonanţa de Urgenţă nr. 24/ 2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin legea nr. 293/ 2008, calitatea de colaborator al Securităţii nu poate fi reţinută decât în privinţa persoanelor care au furnizat informaţii „prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice sistemului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului“. 

UPDATE 14:20 - Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei a declarat că Mircea Dumitru are adeverinţă de la CNSAS din 2007, din care reiese că nu a făcut poliţie politică şi nu a fost colaborator al Securităţii:

„Domnul ministru nu a avut nicio colaborare cu Securitatea. Domnia sa are din 2007 o adeverinţă de la CNSAS, prin care se adevereşte acest lucru. Mai mult, s-a făcut o analiză a situaţiei domniei sale la momentul în care a existat solicitare de verificare, dar şi la momentul la care avea nevoie de această adeverinţă de necolaborator pentru a se înscrie la candidatura pentru funcţia de prorector”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului, Mirabela Amarandei.

Angajamentul cu Securitatea a fost semnat la 23 octombrie 1980, pe când Mircea Dumitru era student la Facultatea de Filosofie şi Istorie din Universitatea Bucureşti. Conform unor surse CNSAS, sub numele de cod „Negulescu“, Mircea Dumitru „dădea relaţii despre studenţii români şi străini“. Născut la 14 iulie 1960, Mircea Dumitru a fost rector al Universităţii Bucureşti şi ocupă fotoliul de ministru al Educaţiei din iulie 2016.

Jurnaliştii cotidianului „Adevărul“ au încercat marţi, 4 octombrie, să ia legătura cu Mircea Dumitru înainte de publicarea articolului, însă ministrul nu a răspuns pe niciun număr de telefon. Nici purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, nu a transmis un punct de vedere cu privire la acuzaţiile care i se aduc ministrului tehnocrat până la ora publicării acestei ştiri.

Colaboratori care nu au făcut poliţie politică

Nu este prima situaţie în care personaje care au angajamente de colaborare cu Securitatea au primit decizii de necolaborare cu fosta poliţie politică. Unul dintre ei este IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Pe vremea când era asistent teolog la Institutul Teologic Ortodox din Bucureşti, ÎPS Teodosie a fost chemat la sediul Miliţiei, unde a fost convins să semneze, în septembrie 1987, un acord de colaborare cu fosta Securitate, având numele de cod „Mache“. În apărarea sa, ÎPS Teodosie spune că „am fost obligat să semnez acel angajament“. Ulterior, CNSAS i-a eliberat două decizii de necolaborare cu Securitatea.

Un alt verdict de necolaborare cu Securitatea l-a dat CNSAS în cazul Miron Cozma, liderul minerilor. Miron Cozma a fost, pentru mai bine de 6 ani, sursa „Paul” a Securităţii, scriind mai multe note informative. CNSAS, sesizat de organizaţia Forţa Civică, a studiat dosarul lui Cozma, eliberând o adeverinţă în care se arată că fostul lider al minerilor a „furnizat informaţii Securităţii”, în calitate de sursa „Paul”, fără a i se putea atribui calitatea de colaborator.

Cine este Mircea Dumitru

Prof.univ.dr. Mircea Dumitru a fost rector al Universităţii din Bucureşti în anii 2011-2016, preşedinte al Comisiei de filosofie din CNATDCU, iar din iulie a fost desemnat la conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice din Cabinetul Cioloş. Este membru al Academiei Române din 2014. În perioada 2011 – 2014 a fost Preşedintele Societăţii Europene de Filosofie Analitică.

Mircea Dumitru este doctor în filosofie al Tulane University (New Orleans, Louisiana) din anul 1998 cu o teză despre modalitate şi incompletitudine. Este, de asemenea, doctor în filosofie al Universităţii din Bucureşti, cu o teză despre neo-fregeanism şi neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe. Este specializat în logică filosofică, filosofia limbajului şi metafizica analitică a modalităţii.

CURRICULUM VITAE

Date personale

Nume: Mircea Dumitru

Data şi locul naşterii: 14 iulie 1960, Bucureşti

Naţionalitate: român

Stare civilă: căsătorit, doi copii

Loc de muncă: Universitatea Bucureşti

Profesia: profesor universitar

Funcţia: Prorector, Universitatea din Bucureşti

mircea dumitru

Experienţa academică ştiinţifică

  • 2014 – prezent: membru corespondent al Academiei Române
  • 2011 – 2014: Preşedinte al Societăţii Europene de Filosofie Analitică
  • 2013, iunie: profesor invitat, Universitatea din Helsinki
  • 2012, mai: profesor invitat, curs PhD, Universitatea din Helsinki
  • 2011, mai: profesor invitat, curs PhD, Universitatea din Helsinki
  • 2010, mai: profesor invitat, curs PhD, Universitatea din Helsinki
  • 2009, februarie – martie: profesor invitat, curs MA, Universitatea “Jean Moulin”, Lyon 3, Franţa
  • 2005 – prezent : conducător de doctorat, domeniul Ştiinţe Umaniste, Filosofie
  • 2004 - prezent : profesor universitar, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filosofie, Departamentul de Filosofie Teoretică şi Logică
  • 1999 – 2004: conferenţiar universitar, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filosofie, Catedra de Filosofie Teoretică şi Logică
  • 2001, ianuarie – mai: Adjunct Assistant Professor şi Visiting Scholar, Department
  • of Philosophy, New York University
  • 1998 – 2001: Fellow, New Europe College, Bucureşti
  • 1996 - 1999: lector universitar, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filosofie,
  • Catedra de Filosofie Teoretică şi Logică
  • 1999, septembrie: Visiting Scholar, The Graduate School and University Center of The City University of New York
  • 1999, martie: Visiting Scholar, Department of Philosophy and Religion, The University of Tulsa, Tulsa, Oklahoma, U. S. A.
  • 1994 – 1998: Teaching Assistant, Department of Philosophy, Tulane University, New Orleans, Louisiana, S. U. A.
  • 1993-1994: Fulbright Junior Scholar, Department of Philosophy, Tulane University, New Orleans, Louisiana, S. U. A.
  • 1990 - 1996: asistent universitar, Universitatea Bucureşti, Facultatea de Filosofie, Catedra de Filosofie Teoretică şi Logică
  • 1990: redactor principal II, Editura “Humanitas”, Bucureşti
  • 1988 - 1990: asistent universitar suplinitor, Institutul Politehnic Bucureşti, Catedra de Filosofie
  • 1987 – 1988: profesor – instructor, Casa Pionierilor, Buftea, sectorul agricol Ilfov
  • 1985 – 1987: profesor stagiar, Şcoala generală nr. 241, Lipia – Gruiu, sectorul agricol Ilfov.

Experienţă academică administrativă

  • 2016, iulie: Ministru, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice
  • 2016 – 2016, iulie suspendat : Preşedinte al Comisiei de Filosofie a CNATDCU; membru al CNATDCU
  • 2015, decembrie – 2016, iulie suspendat : Rector, Universitatea din Bucureşti
  • 2011, decembrie – 2015, decembrie : Rector, Universitatea din Bucureşti
  • 2012 - 2016 : membru CNATDCU
  • 2010 - 2012: Preşedinte, Panelul nr. 5, Ştiinţe umaniste şi Arte, CNATDCU
  • 2008 - 2011: prorector, Universitatea din Bucureşti
  • 2008: şef de catedră, Catedra de Filosofie Teoretică şi Logică, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti
  • 2005 - 2011 : membru în Comisia de Filosofie pentru concursuri didactice a CNATDCU
  • 2004 – 2008: decan, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti
  • 2000 – 2004: decan, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti
  • 1999 – 2000: prodecan, Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti
image

Studii

1998, mai: Ph.D. Tulane University, New Orleans, Louisiana, S. U. A. Titlul dizertaţiei doctorale – On Incompleteness in Modal Logic. An Account Through Second-Order Logic, conducător ştiinţific Profesor Dr. Graeme Forbes

1998, iulie: Doctor în Filosofie, Universitatea Bucureşti. Titlul tezei de doctorat – Lois crede că … . Neo-fregeanism şi neo-russellianism în semantica atribuirii de atitudini propoziţionale şi a referinţei directe, conducător ştiinţific Prof. Dr. Ştefan Georgescu

1994 - 1998: doctorand, Tulane University, New Orleans, Louisiana, S. U. A.

1989 – 1998: doctorand, Universitatea din Bucureşti

1985, iulie: Lucrare de Diplomă, Facultatea de Filosofie, Universitatea Bucureşti Titlul tezei de licenţă – Dinamica cunoaşterii ştiinţifice. O abordare metaepistemologică, conducător ştiinţific Prof. Dr. Mircea Flonta, membru corespondent al Academiei Române

1980 – 1985: student, Facultatea de Istorie-Filosofie, secţia Filosofie-Istorie, Universitatea din Bucureşti

1979, iulie: Diploma de Bacalaureat, Liceul de muzică nr. 1, Bucureşti

1972 – 1979: elev, Liceul de Muzică nr. 1, Bucureşti

1967 – 1972: elev, Liceul de Muzică şi Arte Plastice, Craiova

Granturi şi burse

2010 – 2011: manager de proiect, Grant post-doctoral, “Ştiinţe socio-politice”

2008 – 2011: Grant POS-DRU – Şcoli doctorale în România. Coordonator pentru domeniul ştiinţelor sociale şi umaniste

2007 – 2010, membru în echipa de cercetare a grantului Idei II – Raţionalitate în spaţiul public, director de grant Profesor Dr. Romulus Brâncoveanu

2006, membru în echipa de cercetare a IHPST-CNRS, Franţa – Logique et langage, Modelisation logique, director de grant Profesor Dr. Gabriel Sandu

2003-2005, director de Grant CNCSIS, “Concepte, reprezentare, conţinut mental. Teme în fundamentele filosofice ale ştiinţelor cognitive”

2004, februarie - iulie: NECLINK fellowship, New Europe College, Institute for Advanced Study, Bucureşti

2003, februarie - iulie: NECLINK fellowship, New Europe College, Institute for Advanced Study, Bucureşti

2001, ianuarie – mai: grant al Băncii Mondiale

1998 – 2001: RELINK fellowship, New Europe College, Institute for Advanced Study, Bucureşti

1994 - 1998: bursă doctorală, Tulane University, New Orleans, Louisiana, S.U.A.

1993 - 1994: bursă Fulbright, Tulane University, New Orleans, Louisiana, S.U.A.

1991: bursă Institutul Goethe, Düsseldorf, Germany

Premii, distincţii, medalii

Premiul “Mircea Florian” al Academiei Române, 2001, pentru lucrarea Modalitate şi incompletitudine. Logica modală ca logică de ordin superior, cu un cuvânt înainte de Profesor Dr. Graeme Forbes, Tulane University, New Orleans, S. U. A. şi o postfaţă de Profesor Dr. Melvin Fitting, City University of New York, Editura ‘Paideia’, Bucuresti, 2001

Ordinul Bernardo O’Higgins, în grad de Mare Ofiţer, conferit de Preşedintele Republicii Chile, iulie 2005

Limbi străine cunoscute

Engleză: citit – foarte bine; vorbit – foarte bine; scris – foarte bine.

Franceză: citit – bine; vorbit – mediu; scris – mediu.

Germană: citit – mediu.

Afilieri profesionale

Membru corespondent al Academiei Române, din 26 sept. 2014

Preşedinte al European Society for Analytic Philosophy, 2011-2014

Membru în comitetul de organizare (de program) al The 8th European Congress of Analytic Philosophy, Universitatea din Bucureşti, 28 august – 2 septembrie 2014

Membru în comitetul de organizare (de program) al The 7th European Congress of Analytic Philosophy, Universitatea din Milano, septembrie 2011

Membru în comitetul de organizare (de program) al The 22nd World Congress for Philosophy, Universitatea Naţională Seul, Seul, Coreea de Sud, 30 iulie – 5 august, 2008; moderator al secţiunii Filosofia ştiinţelor cognitive

Membru în comitetul de organizare (de program) al The 6th European Congress of Analytic Philosophy, Jagellonian University, Institute of Philosophy, 21 – 26 august, 2008, Cracovia, Polonia; moderator al unei conferinţe a profesorului Gabriel Sandu

Preşedinte al Asociaţiei Române de Filosofie Analitică, 2011 - prezent

Membru al Advanced Reasoning Forum, 1999 - prezent

Membru in Institute International de Philosophie, Paris, 2009 - prezent

Membru în board-ul ştiinţific al New Europe College, 2002 – 2008

image

Pe aceeaşi temă:

Ministrul Educaţiei: Dacă se dovedeşte că Tobă a plagiat şi nu este demis, „eu mă retrag din Guvern“

Ministrul Educaţiei: „Şcoala trebuie depolitizată”

Mircea Dumitru: Este foarte important să refacem structura şcolilor profesionale. Nu trebuie să devină toţi savanţi

Ministrul Educaţiei acuză presiuni asupra profesorilor care vor să se înscrie la concursul de director


 


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite