Mircea Băsescu, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru corupţie. Traian Băsescu: „Este o hotărâre definitivă, indiferent ce cred eu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Băsescu FOTO Inquam Photos
Mircea Băsescu FOTO Inquam Photos

Mircea Băsescu a fost condamnat definitiv, joi, la patru ani de închisoare pentru trafic de influenţă, în dosarul în care a fost judecat pentru că a primit 250.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţi, pentru soluţionarea unui proces care îl viza pe Sandu Anghel.

UPDATE ORA 19.55 Instanţa a afişat soluţia pe scurt pronunţată în dosarul lui Mircea Băsescu:

„Solutia pe scurt: Dec.- În baza art.421 pct.1 lit. b Cod procedură penală, respinge apelurile declarate de apelantul inculpat CĂPĂŢÂNĂ MARIAN ADRIAN şi apelantul ANGHEL FLORIN împotriva sentinţei penale nr.5/08.01.2016 pronunţată de către Tribunalul Constanţa în dosarul penal nr.5412/118/2014, ca nefondate. În baza art.421 pct.2 lit. a Cod procedură penală, admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa şi apelantul inculpat BĂSESCU MIRCEA împotriva aceleiaşi sentinţe penale. Desfiinţează în parte sentinţa penală atacată şi, rejudecând, în baza art.291 alin.2 Cod penal, în referire la art.112 alin.1 lit. d Cod penal, dispune confiscarea specială de la inculpatul CĂPĂŢÂNĂ MARIAN ADRIAN a sumei de 265.000 euro, în echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data efectuării plăţii. În baza art.422 raportat la art.393 alin.3 Cod procedură penală, ridică măsura sechestrului asigurator instituit prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de Combatere a Corupţiei nr.227/P/2014 din 08.07.2014 asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatului BĂSESCU MIRCEA Înlătură din cuprinsul sentinţei penale apelate dispoziţiile privind confiscarea specială a sumei de265.000 euro, în echivalentul în lei la cursul B.N.R. de la data efectuării plăţii, de la inculpatul BĂSESCU MIRCEA. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate. În baza art.275 alin.2 Cod procedură penală, obligă apelanţii CĂPĂŢÂNĂ MARIAN ADRIAN şi ANGHEL FLORIN la plata a câte 800 lei cheltuieli judiciare către stat. În baza art.275 alin.3 Cod procedură penală, restul cheltuielilor judiciare avansate în faza apelului rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi 16.06.2016.“

UPDATE ORA 15.20 Elena Udrea şi-a exprimat părerea pe pagina sa de Facebook: „Inca o parere la cald. Mircea Basescu a fost condamnat definitiv, sentinta de la fond ramanand valabila si in apel. La ce presiune mediatica a fost plus faptul ca omul a petrecut mai bine de un an in arest preventiv si la domiciliu, ceea ce trebuia cumva justificat conform practicii din Romania, nu cred ca cineva astepta vreo achitare!!!

Deocamdata, fac un singur comentariu: pentru Traian Basescu, faptul ca exista o decizie definitiva a unei instante judecatoresti, il determina sa nu mai spuna nimic despre vinovatia ori nevinovatia fratelui sau, despre cum au fost avute in vedere sau nu probele indicate in cauza, despre declaratia complet diferita a unui coinculpat, de la parchet, unde spunea ca nu i-a dat niciun ban lui Mircea Basescu si pana la cea de la instanta unde declara contrariul, fara ca parchetul sa se sesizeze pentru vreo declaratie mincinoasa ori etc.

Intr-o situatie similara, tot in urma unei decizii definitive a unei instante, Klaus Johannis nu are incredere in ce spun judecatorii si, face o contestatie pe o cale extraordinara de atac. Nu doar ca nu crede intr-o decizie definitiva care nu ii convine, nu doar ca ataca in justitie aceasta decizie, dar mai si cere ca rejudecarea cauzei sa se faca la o alta instanta, deoarece are suspiciuni cu privire la impartialitatea judecatorilor care au hotarat definitiv ca si-a dobandit casele prin acte false!!! Si ce sa vezi, i se admite si calea extraordinara de atac si stramutarea rejudecarii cauzei...

Concluzia este ca:
1. Johannis este un fariseu care crede in justitie doar cand ii da lui dreptate, in timp ce Traian Basescu, cu toate atacurile tonomatelor securiste din presa care ii reproseaza subminarea luptei anticoruptie prin discursul anti abuzuri pe care il are, dovedeste un respect principial fata de justitie, tacand si cand ar avea argumente sa vorbeasca
2. Si judecatorii pot gresi, din moment ce sentintele difera de la o instanta la alta si, chiar ICCJ admite in cazul Johannis ca o sentinta definitiva poate fi revizuita...“

UPDATE ORA 14.05 Mircea Băsescu a plecat de la IPJ Constanţa, fiind dus cu o maşină a Poliţiei spre Penitenciarul Poarta Albă, pentru a fi încarcerat. O perioadă de două săptămâni noul deţinut va sta în carantină, timp în care i se vor face teste medicale, pentru a nu introduce eventuale boli în comunitatea privată de libertate. 

UPDATE ORA 13.20 Mircea Băsescu a ajuns la sediul IPJ Constanţa, unde era aşteptat la intrare de şeful Biroului de Urmăriri Penale, care l-a preluat şi l-a condus înăuntru. Fratele fostului preşedinte Traian Băsescu nu a dorit să facă niciun comentariu. Totuşi, întrebat dacă se aştepta la asemenea decizie şi dacă aceasta este neîntemeiată a răspuns: „Nu, nu mă aşteptam. Eu cred că da“. Avocatul Nelu Taşcă i-a luat bagajul din portbagajul maşinii şi l-a urmat. Maşina a fost parcată în faţa sediului IPJ de pe Bdul Mamaia.

UPDATE ORA 13.05 Avocatul familiei Anghel, Pavel Abraham, a avut o primă reacţie, declarând pentru Adevărul: „Este o decizie justă, una normală. Probabil vom avea unele obiecţii legate de restituirea banilor, dar deocamdată nu am văzut minuta şedinţei, nu ştim despre ce e vorba, doar din ce a apărut în presă. Dacă vor fi aspecte de acest gen vom folosi o cale de atac“, a spus Abraham, adăugând că sentinţa pronunţată dovedeşte că „probele sunt valide“ şi că „există imparţialitate“.

Pe de altă parte, cu privire la celălalt proces, în care membrii familiei Anghel au fost condamnaţi, în toamna trecută, la ani grei de închisoare, Abraham a menţionat că s-a obţinut deja o mică victorie prin strămutarea procesului de la Constanţa la Bucureşti şi că speră că lucrurile vor decurge bine în continuare, procesul fiind în faza de apel.

UPDATE ORA 13 Mircea Băsescu a plecat de la domiciliu spre IPJ Constanţa, pentru a se preda. „Să vedem motivarea, apoi vom căuta căi extraordinare de atac. Sunt nişte contradicţii. Acum mergem la Poliţie“, a declarat avocatul său Nelu Taşcă, care conducea maşina CT 05 GJM, cu care Băsescu a venit acasă imediat după pronunţarea sentinţei. Mircea Băsescu se afla pe scaunul din dreapta faţă şi nu a făcut niciun comentariu.

UPDATE ORA 12.30 Biroul Urmăriri Penale din cadrul IPJ Constanţa îl va ridica pe Mircea Băsescu de la domiciliul său din strada Hatman Arbore nr. 15 bis, din cartierul Km 4-5 din Constanţa. Acesta va fi dus direct la Penitenciarul Poarta Albă, unde va fi încarcerat. Există posibilitatea ca Băsescu să se prezinte singur la sediul IPJ Constanţa.

UPDATE ORA 12.10 Traian Băsescu a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: „In privinţa condamnării fratelui meu nu am de făcut nici un comentariu, fiind o hotărâre definitivă a instanţei, indiferent ce cred eu. Este o hotărîre definitivă prin care a fost condamnat la patru ani de închisoare, dar măcar Curtea de Apel Constanţa nu a mai reţinut obligaţii de plată din cîte înţeleg“.

UPDATE ORA 11.45 Mircea Băsescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă. Marian Căpăţână a fost condamnat la 3 ani de închisoare, plus confiscarea sumei de 265.000 euro. Prin durata pedepselor, Curtea de Apel Constanţa a păstrat, astfel, decizia Tribunalului Constanţa. Practic, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu poate efectua mai puţină detenţie, dată fiind perioada îndelungată (peste 1 an) în care a stat în arest preventiv şi la domiciliu şi dată fiind vârsta sa - 63 ani. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.

Mircea si Traian Basescu FOTO Adevarul

Pe 8 ianuarie MIrcea Băsescu a fost condamnat la patru ani de închisoare. El este acuzat că a primit suma de 250.000 de euro de la un denunţător (Florin Anghel), prin intermediul lui Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de tatăl acestuia (Sandu Anghel, zis Bercea Mondial), precum şi a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obţine o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Procurorii DNA au cerut ca Mircea Băsescu să primească o pedeapsă de şapte ani de închisoare.

În octombrie 2015, membrii familiei interlopului Bercea Mondial au primit pedepse grele cu închisoarea pentru şantajarea lui Mircea Băsescu.

Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, a primit cea mai mare pedeapsă, de 12 ani, 11 luni şi 20 de zile de închisoare. Marius Constantin, ginerele lui Bercea Mondial va avea de executat 4 ani şi 6 luni de închisoare. 

Cu pedeapsă privativă de libertate s-au ales şi soţia lui Bercea Mondial, Fănica Anghel, condamnată la 3 ani şi 9 luni închisoare. Izaura Anghel, soţia lui Marius Constantin, a fost condamnată la 4 ani, 5 luni şi 10 zile închisoare. Grinică Ion Anghel (fratele Izaurei Anghel), care este minor, a fost condamnat la o măsură educativă sub supraveghere pe o perioadă de 6 luni. Ei au fost trimişi în judecată în iunie 2014 de către procurorii DNA Constanţa.

În acelaşi dosar, Mircea Băsescu a cerut daune de un milion de euro de la familia lui Bercea Mondial pentru că i-a fost afectată imaginea. Magistraţii au decis că va primi doar 7.000 de euro: de la Florin Anghel 3.000 de euro, de la Izaura Anghel -2.500 de euro, de la Marius Constantin -1.000 euro, iar de la Grinică Anghel 500 de euro. Hotărârea nu este definitivă.

Vă mai recomandăm:

Ce spune Traian Băsescu despre condamnarea fratelui său la închisoare

Afacerile lui Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte: fabrică de îngheţată, carne de pui, livadă de pomi fructiferi

Misterele dispariţiei Petrolierului Unirea. Mircea Băsescu, ofiţerul 2: „Ruşii ne-au salvat. Mi-am luat banii din cabină şi alţii ascunşi în cutie şi am plecat“

Mircea Băsescu, condamnat la patru ani de închisoare, iar Marian Căpăţână - la trei ani. Avocatul lui Bercea Mondial: „Este o decizie justă, normală“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite