Ministrul Educaţiei sprijină demersul elevilor din Constanţa care îşi cer dreptul la bursele şcolare din partea municipalităţii

Ministrul Educaţiei sprijină demersul elevilor din Constanţa care îşi cer dreptul la bursele şcolare din partea municipalităţii

Ministrul Educaţiei Sorin Câmpeanu, cu liderii AEC George Fărăoanu şi Alexandru Manda Foto AEC

Ministrul Educaţiei Sorin Câmpeanu s-a întâlnit luni, 9 martie, la Bucureşti cu reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa, care au început demersurile pentru ca elevii să-şi primească bursele şcolare la care au dreptul din fondurile municipalităţii.

Sorin Câmpeanu, care a făcut vineri o vizită de lucru la Constanţa, s-a declarat de acord cu acţiunile asociaţiei, cea care a reuşit - după un denunţ la DNA la adresa primarului Radu Mazăre - să obţină subvenţii pentru transportul în comun al elevilor. Blocajul dura de mai bine de 10 ani.

„Eu mă bucur că există iniţiative din partea elevilor şi voi discuta cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cu administraţia locală pentru situaţia burselor şcolare. Acestea sunt binevenite pentru că reprezintă un stimulent şi un ajutor acordat elevilor merituoşi, indiferent de starea lor materială“, a precizat ministrul. 

Sorin Câmpeanu şi-a reiterat disponibilitatea de a sta la dialog cu asociaţiile de elevi, altele decât Consiliul Judeţean al Elevilor, structura recunoscută oficial şi înfiinţată de Ministerul Educaţiei, pentru rolul de consultant al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Asociaţia Elevilor din Constanţa a fost înfiinţată de foşti lideri ai Consiliului Judeţean al Elevilor Constanţa. Activiştii, toţi sub vârsta majoratului, doresc printre altele pentru elevi recăpătarea statutului de membri în consiliile de administraţie a şcolilor. Lupta pentru bursele şcolare reprezintă noul lor obiectiv.

„Legea Educaţiei Naţionale prevede la art. 82 dreptul elevilor de a primi burse de performanţă, merit, studiu sau sociale, prin grija autorităţilor locale, din sumele defalcate de la bugetul de stat. Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis Primăriei Municipiului Constanţa o cerere prin care solicită, în temeiul Legii nr. 544/2001, punerea la dispoziţie a informaţiilor referitoare la acordarea burselor la nivelul municipiului Constanţa“, au anunţat reprezentanţii AEC.

Ce spune Legea Educaţiei despre burse

Art. 82. — (1) Elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse de performanţă, de burse de merit, de burse de studiu şi de burse de ajutor social.

(2) Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului judeţean/consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

(3) Criteriile generale de acordare a burselor se stabilesc de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. Criteriile specifice de acordare a burselor de performanţă, de merit, a burselor de studiu şi a celor de ajutor social se stabilesc anual în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, în
limitele fondurilor repartizate şi în raport cu integralitatea efectuării de către elevi a activităţilor şcolare.

(4) Elevii pot beneficia şi de burse pe bază de contract încheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice, precum şi de credite pentru studiu acordate de bănci, în condiţiile legii.

(5) Elevii şi cursanţii străini din învăţământul preuniversitar pot beneficia de burse, potrivit prevederilor legale.

(6) Elevii etnici români cu domiciliul stabil în străinătate beneficiază de burse, potrivit prevederilor prezentei legi.

Ce va face Asociaţia Elevilor

În cazul în care la nivelul municipiului Constanţa şi a celorlalte unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Constanţa nu se acordă burse şcolare, conform prevederilor Legii Educaţiei şi a OMECTS 5576/2011, Asociaţia Elevilor din Constanţa va demara demersurile necesare în vederea respectării prevederilor legale.

„Este foarte important ca elevii să beneficieze de aceste burse. Conform Ordinului 5576, orice elev care în anul şcolar precedent a avut media generală mai mare decât 8,50 şi media 10 la purtare trebuie să beneficieze de bursă de merit. Din datele pe care le avem, la nivelul municipiului Constanţa nu se respectă legea. În prezent, aşteptăm răspunsul la cererea pe care am formulat-o, iar ulterior vom continua demersurile necesare“, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin-Alexandru Manda.

Vă mai recomandăm

Ministrul Educaţiei: „Disponibilitatea mea de dialog este maximă cu asociaţiile de elevi“

Elevii din Constanţa îl iau pe Radu Mazăre la bani mărunţi: „Unde sunt bursele şcolare?“

Andrei, posesorul primului abonament RATC pentru elevi redus cu 50%

Radu Mazăre, înfrânt de elevi. O lecţie în 11 paşi dată de juniorii democraţiei

Elevii, mai aproape de postura de administratori ai şcolilor. Comisia de învăţământ din Camera Deputaţilor susţine iniţiativa venită de la Constanţa

Elevii din Constanţa au depus plângere penală la DNA împotriva primarului. Liderii elevilor: „Radu Mazăre ne-a spus că îşi bagă p... în Legea Educaţiei“

Directorii atenţionaţi de Inspectoratul Şcolar să colaboreze cu elevii de la Consiliul Judeţean. Mazăre a promis tinerilor 1 milion euro

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările