Ministerul Culturii despre Muzeul Callatis: „Prin adrese, Primăria doar ne informează, nu solicită acordarea avizului Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale spun că transformarea Complexului Cultural într-o direcţie subordonată Primăriei Mangalia nu a primit acordul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor.

În 2013, muzeul a devenit secţie în cadrul Complexului Cultural Callatis şi şi-a pierdut personalitatea juridică. Ulterior, primarul Mangaliei, Cristian Radu, a propus o nouă organigramă prin care desfiinţa complexul cultural fără avizul Ministerului Culturii şi al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor şi unea muzeul, biblioteca română, biblioteca franceză, stadionul, sălile de sport şi cinematografele în Direcţia de Cultură şi Sport Mangalia. 

Vizavi de această situaţie, şi-au exprimat punctul de vedere şi reprezentanţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. Într-un răspuns înaintat cotidianului Adevărul, se precizează faptul că „Era necesar avizul prealabil al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, întrucât era vorba de o reorganizare. Remarcăm faptul că, prin adresele sale înaintate instituţiei noastre, în cursul anului 2017, Primăria Municipiului Mangalia doar ne informează, prin niciuna nu solicită acordarea avizului prealabil al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor“.

Pe lângă faptul că „Direcţia Cultură şi Sport este o denumire improprie“, se mai arată în răspunsul, primit că „Este important ca în Mangalia să existe un muzeu cu specialişti şi experţi în arheologie, care să realizeze cercetări arheologice sistematic eşi preventive pentru salvarea monumentelor arheologice şi a materialelor arheologice care apar cu prilejul oricăror săpături“. 

Istoria recentă a muzeului

În 2013, muzeul a devenit secţie în cadrul Complexului Cultural Callatis şi şi-a pierdut personalitatea juridică. Acest lucru a fost posibil după ce consilierii locali au aprobat hotărârea iniţiată de primarul Mangaliei, Cristian Radu. Complexul îngloba muzeul, casa de cultură, biblioteca română şi bibioteca franceză. 

Numai că s-a luat decizia în mod ilegal, fără avizul prealabil al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, deşi legea spune clar că orice reorganizare are nevoie de avizul prealabil al acestei comisii. Avizul a venit ulterior, după o lună şi jumătate.

În 2015, primarul Cristian Radu a vrut să transforme acest complex în direcţie în cadrul primăriei, în condiţiile în care muzeul are patrimoniu arheologic, care nu poate fi deţinut de orice instituţie. În acelaşi an, Ministerul Culturii s-a pronunţat ferm că nu se poate introduce acest complex în subordinea primăriei şi că a fost suficientă reorganizarea din 2013.

În toamna lui 2016, primarul a desfiinţat toate posturile de cercetător şi muzeograf care erau incluse în registrul arheologilor din România. Însă, la presiunile ministerului, ale direcţiei de cultură, ale academiei, primarul a revenit asupra deciziei iniţiale. 

Posturile de arheologi şi cercetători erau foarte importante pentru că în Mangalia, oriunde bagi cazmaua în pământ, dai de vestigii: un fragment de ceramică, un mormânt, un capitel.

În noiembrie, primarul a revenit cu o nouă organigramă pe care a propus-o spre aprobare consiliului local prin care desfiinţa doar un post de cercetător şi un post de muzeograf, şi toate celelalte posturi din muzeu deveneau vacante.

Datorită presiunii, primarul a renunţat să mai pună în dezbaterea consiliului local situaţia muzeului. În decembrie, cu trei zile înainte de Crăciun, primarul a propus o nouă organigramă prin care desfiinţa complexul cultural fără avizul Ministerului Culturii şi al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor şi unea muzeul, biblioteca română, biblioteca franceză, stadionul, sălile de sport şi cinematografele în Direcţia de Cultură şi Sport Mangalia. 

image

Ce spune Primăria Mangalia 

În răspunsul trimis de Biroul de presă al Primăriei Mangalia se specifică faptul că „Primăria Mangalia nu a modificat în niciun fel structura, patrimoniul şi activitatea muzeului. În fapt, pentru realizarea unor proiecte culturale, artistice şi sportive, atât de interes local cât şi naţional, municipalitatea a preluat de la fostul Serviciu Public de Adiministrarea Domeniului Public şi Privat bazele sportive şi terenurile de sport, astfel că s-a impus schimbarea denumirii din „Complexul Cultural Callatis Mangalia”, din care facea parte şi Muzeul, în „Direcţia de Cultură şi Sport Mangalia”, care are personalitate juridică şi se află în subordinea Consiliului Local, nu a Primarului. Ca atare, patrimoniul şi activitatea Muzeului De Arheologie Callatis nu au fost afectate în niciun fel, iar redenumirea instituţiei nu intră sub incidenţa art. 30 din Legea 311/2003“.

Însă, hotărârea Consiliului Local nr. 192 din 3 aprilie 2013 atabileşte faptul că Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia a fost desfiinţat ca instituţie cu personalitate juridică şi a fost transformat în secţie a Centrului Cultural Callatis, devenit ulterior, prin HCL 247/24.04.2013, Complexul Cultural Callatis. Prin urmare, Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia nu mai are personalitate juridică din anul 2013. 

Mai mult, la data de 3 aprilie 2013, la propunerea primarului, consilierii locali ai municipiului Mangalia au votat Hotărârea de Consiliu Local fără avizul prealabil al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, aşa cum prevede Legea 311/2003 a muzeelor şi colecţiilor publice.

Avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor a fost emis abia în data de 15 mai 2013, adică după o lună şi jumătate de la adoptarea Hotărârii de Consiliu Local nr. 192 din 3 aprilie 2013, prin care muzeul şi-a pierdut personalitatea juridică şi a devenit secţia Centrului Cultural Callatis, ulterior schimbându-şi denumirea în Complexul Cultural Callatis. 

În dreptul la replică se mai specifică faptul că „posturile de specialitate din cadrul instituţiei nu au fost desfiinţate”. În articolul publicat în ziua de 20 aprilie 2017 am precizat foarte clar: „...la presiunile ministerului, ale direcţiei de cultură, ale academiei, primarul a renunţat să desfiinţeze aceste posturi” Redacţia cotidianului „Adevărul” este în posesia proiectului de hotărâre privind aprobarea organigramei şi statului de funcţii ale aparatului de specialitate al Primarului, Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Mangalia şi Complexului Cultural Callatis Mangalia, ştampilat şi semnat de primarul Radu Cristian, prin care au fost desfiinţate trei posturi de cercetători grad III şi un post de Muzeograf IA. 

Analizând proiectul de hotărâre privind aprobarea schimbării denumirii Complexului Cultural Callatis Mangalia în Direcţia Cultură şi Sport Mangalia şi aprobarea organigramei şi a statului de funcţii aprobat în şedinţa  Consiliului Local din 21 decembrie 2016, se constată următoarele: se desfiinţează Complexul Cultural Callatis, care cuprindea Casa de cultură, Muzeul de Arheologie Callatis, Biblioteca Municipală şi Biblioteca franceză şi se înfiinţează Direcţia Cultură şi Sport, care cuprinde mai multe servicii şi un număr mai mare de posturi. Astfel, se separă secţia Muzeul de Arheologie Callatis din cadrul Complexul Cultural Callatis şi se transformă în serviciu în cadrul Direcţiei Cultură şi Sport, se înfiinţează serviciul Casa de cultură, biblioteci, cinematografe; se înfiinţează serviciul Sport şi agrement (bazele sportive din Mangalia) şi, de asemenea, se înfiinţează compartimentul Evenimente culturale, artistice şi sportive. 

„Municipalitatea are în vedere extinderea spaţiului muzeului, existând în acest moment un proiect de modernizare, etajare şi construcţie a unor anexe, foarte necesare desfăşurarii activităţii de depozitare, cercetare şi restaurare a artefactelor din patrimoniu. Acest proiect a fost făcut public încă de anul trecut. Primăria Mangalia are ca obiective imediate modernizarea şi revitalizarea activităţii muzeului, în niciun caz desfiinţarea acestuia, instituţia reprezentând un obiectiv turistic extrem de important, atât de interes local, cât şi naţional“, spun reprezentanţii Primăriei Mangalia.

    

Importanţa muzeului 

image

Muzeul Callatis este unul din cele mai importante muzee din ţară. Cu câteva sute de ani înainte de Burebista, în Dobrogea existau trei mari oraşe: Histria, Tomis şi Callatis. Callatisul era un centru important, mai mare decât Histria şi Tomis.

Muzeul Callatis prezintă mărturiile antichităţii în zona de sud. Cel mai important obiect din muzeu este papirusul antic, recuperat de la Moscova după 50 de ani de Sorin Colesniuc, directorul muzeului în perioada 2009 - 2013.

Muzeul a fost înfiinţat în 1924, la iniţiativa lui Vasile Pârvan, părintele arheologiei româneşti, funcţionând iniţial într-o clădire pe malul mării. Între timp acea clădire a fost demolată. În 1959, când s-a descoperit papirusul s-a înfiinţat din nou unitatea de cultură. Până în anii '90, Callatis a fost o secţie a muzeului din Constanţa. La 1 februarie 1990, muzeul din Mangalia s-a desprins de cel din Constanţa şi a devenit cu personalitate juridică.

Specialiştii şi experţii în arheologie ai Direcţiei Cultură şi Sport nu mai pot efectua cercetări arheologice, în condiţiile în care la Mangalia se construieşte în ritm alert, fiind staţiune turistică. Conform datelor publicate pe site-ul Primăriei Mangalia, în anul 2016 au fost eliberate peste 800 de certificate de urbanism.

Sub oraşul modern Mangalia se află ruinele cetăţii Callatis şi necropolele antice: elenistică, romană şi romano-bizantină, iar la marginea oraşului se află necropola tumulară şi aşezarea neolitică a culturii Hamangia.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite