Mihai Vasile, fotoreporterul premiat între viaţă şi moarte. A căzut la datorie încercând să salveze animalele din Orientul Mijlociu

Mihai Vasile, fotoreporterul premiat între viaţă şi moarte. A căzut la datorie încercând să salveze animalele din Orientul Mijlociu

Mihai Vasile - fotoreporterul căzut la datorie Sursă foto Vier Pfoten

Mihai Vasile, unul dintre cei mai apreciaţi artişti români ai presei vizuale, a murit la vârsta de 53 ani. Suferise o comoţie cerebrală în misiunea sa din Gaza, iar de atunci se afla în comă. La 14 noiembrie, o fotografie de-a lui făcută la ultima sa misiune a fost premiată la International PR Picture Award de la Hamburg. Se intitula „Parfumul dulce al libertăţii“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Lumea presei a pierdut un valoros fotoreporter, ale cărui imagini au făcut înconjurul lumii.

Fotojurnalist freelancer, Mihai Vasile a plecat în luna octombrie în Orientul Mijlociu, într-o misiune alături de organizaţia Vier Pfoten. Lucra cu ei de 20 ani. Activiştii aveau de salvat animale de la grădina zoologică din Fâşia Gaza, pe care trebuia să le mute într-un adăpost amenajat în Iordania.

Echipa a pregătit timp de două săptămâni intervenţia din Gaza. Animalele captive erau aşteptate la Amman, unde era stabilită baza Vier Pfoten. Activiştii au pus la punct întoarcerea în Gaza. „Avem adresele, avem scenariile, camerele sunt pregătite, bateriile - încărcate, putem porni la drum“, relatează Ioana Dungler, director de proiecte internaţionale Vier Pfoten.

O dată stabilite ultimele detalii, Mihai s-a ridicat să plece. Şi atunci s-a întâmplat ireparabilul. Fără niciun semn, fără niciun sunet, Mihai a căzut la pământ ca secerat.

Şi de atunci, n-a mai fost Mihai - plâng colegii.

După câteva zile de spitalizare la Amman, în care orele critice s-au scurs fără vreun semn de ameliorare, Mihai Vasile a fost adus la Bucureşti. A rămas în comă profundă, îngrijit de mama şi fratele lui. S-a stins din viaţă fără să-şi mai revină. Drumul spre lumină era fără întoarcere.Mihai Vasile a fost co-fondator al Centrului pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), înfiinţat în 2001. A lucrat ca fotoreporter din 1991 şi a organizat departamentele foto la Curierul Naţional, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Mediafax. A colaborat cu publicaţii româneşti şi cu agenţii de presă ca Reuters, Associated press şi EPA. În 1996 a câştigat premiul Fotografia Anului la secţiunea Politic, acordat de Fundaţia Culturală Română.

Duminică, 7 decembrie 2014, va avea loc ceremonia de despărţire de Mihai. „Cea mai mica ocazie de a ajuta a fost pentru Mihai o sursa de bucurie, facea parte din normalitate. Florile sunt, fara indoiala, un simbol sincer al pretuirii sale. Mihai s-ar bucura insa ca acesti bani, pentru flori sau aranjamente florale, sa fie indrumati catre copiii neajutorati de la Scoala Gimnaziala Speciala nr. 3. Sunt tot un fel de flori si ei...“, au scris prietenii lui pe Facebook.

Colegii de la Vier Pfoten i-au transmis un ultim mesaj.

„VIER PFOTEN deplânge dispariţia lui Mihai Vasile, excepţional fotograf şi colaborator al organizaţiei de foarte mulţi ani. Un fotograf care şi-a dedicat talentul şi viaţa animalelor, călătorind timp de 20 de ani alături de VIER PFOTEN în întreaga lume, mereu în căutarea fotografiei perfecte. Empatia extraordinară faţă de animale şi flerul pentru momentul cel mai bun transpar în fotografiile sale unice. Mihai ne-a părăsit mult prea devreme, însă el va continua să trăiască prin fotografiile sale.

Mihai Vasile a devenit parte a familiei VIER PFOTEN cu mulţi ani în urmă.  Era la finele anilor 90, când VIER PFOTEN începea proiectul Animale fără stăpân în România şi căuta un fotograf capabil să documenteze cât mai bine situaţia câinilor maidanezi. Graţie lui Mihai am reuşit să prezentăm într-un mod special, în întreaga lume,  realitatea situaţiei câinilor fără stăpân din România.

Modul în care el a reuşit să surprindă în imagini munca VIER PFOTEN venea dintr-un ataşament profund pentru animale şi pentru mişcarea de protecţie a animalelor. Mihai nu se intimida în nicio situaţie, indiferent cât de dificilă, şi era oricând pregătit să transpună  în imagini munca noastră în sprijinul animalelor, ori că era în în Zimbabwe – unde a aşteptat 10 ore cocoţat într-un copac ca să fotografieze o turmă de elefanţi - ori că era în Gaza, unde VIER PFOTEN salva animalele de la o grădină zoo. Nenumărate fotografii ale sale au fost preluate de cele mai mari agenţii de presă din lume, precum Associated Press sau Reuters, datorită calităţii lor excepţionale.

În urmă cu doar 2 săptămâni, fotografia sa intitulată ”Parfum de libertate” – care portretizează unul dintre urşii salvaţi de VIER PFOTEN dintr-o captivitate mizeră - a câştigat locul 2 la reputatul festival PR Image Award International.

Îi mulţumim lui Mihai pentru dedicarea sa necondiţionată şi munca de neegalat în sprijinul animalelor.

Pentru noi vei trăi în continuare prin fotografiile tale şi nu te vom uita!“

Citiţi şi:

FOTO Mihai Vasile a murit. Imagini tulburătoare realizate de unul dintre cei mai mari fotoreporteri din România

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: