Mazăre, adus la instanţă. Primarul, acuzat că a luat şpagă 175.000 euro de la un afacerist

Mazăre, adus la instanţă. Primarul, acuzat că a luat şpagă 175.000 euro de la un afacerist

Radu Mazăre, cu cătuşe FOTO Ziarul Atac

Radu Mazăre este acuzat de luare de mită. Procurorii DNA Bucureşti l-au reţinut pe primar pentru 24 ore. El urmează să fie prezentat magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE ORA 16.25 Radu Mazăre a ajuns în faţa instanţei. Magistraţii vor decide dacă va fi cercetat în libertate sau îşi va petrece sărbătorile de Paşte după gratii.
 
Primarul Constanţei, Radu Mazăre şi afaceristul Avraham Morgenstern au fost reţinuţi de procurorii DNA Bucureşti pentru luare, respectiv dare de mită. 
 
Edilul este acuzat că ar fi primit 175.000 euro, pe căi ocolite, pentru a-l lăsa pe omul de afaceri, patron al Saphir Structures să câştige licitaţia de construcţie pentru cartierul 
"Henri Coandă". 
 
Atunci când a ieşit de la audieri, Mazăre l-a acuzat din nou pe Băsescu pentru ceea ce i se întâmplă.
 
"Am făcut case ieftine pentru săraci şi uite cu ce m-am ales. Ruşine Băsescu! Dacă îmi oferea cineva bani le făceam scumpe, nu ieftine"
 

Surse judiciare au precizat că în acelaşi dosar este cercetat şi senatorul Alexandru Mazăre, fratele primarului.

Alexandru Mazăre este şi el cercetat în acelaşi dosar de corupţie. FOTO Adrian Boioglu

Redăm comunicatul procurorilor anti-corupţie:

 
"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combaterea infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, a inculpaţilor:
- MAZĂRE RADU ŞTEFAN, primar al mun. Constanţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită; 
- MORGENSTERN AVRAHAM, reprezentant al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită; 
 
Radu Mazăre la ieşirea de la DNA. FOTO realitatea.net
 
Din ordonanţele de reţinere, întocmite de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora: 
 
La începutul anului 2011, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în calitate de primar al Municipiului Constanţa, a lansat Programul de construire locuinţe modulare grupate in Campusul Social “HENRI COANDA”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local al Mun. Constanţa.
Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei, ce urma a fi organizată.
Astfel, în cursul anului 2011, i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei, ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro).
 
Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate, în jurisdicţii cunoscute pentru condiţiile restrictive privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.
În schimbul acestor sume de bani, inculpatul Mazăre Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu (ex. iniţierea unor hotărâri de consiliu local, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Morgenstern Avraham).
 
Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de inculpatul Mazăre Radu Ştefan, în favoarea firmei respective, au fost cele, prin care, la solicitarea inculpatului Morgenstern Avraham, a fost aprobată creşterea valorii contractului de achiziţie cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro, în urma unei hotărâri a consiliului local, iniţiată de primarul Mazăre Radu Ştefan.
 
Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru emiterea mandatului de arestare preventivă pe 29 de zile.
 
În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane. 
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie."
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările