Marii eroi ai României, umiliţi la pensii de ofiţerii de carton. Cât încasează la bătrâneţe un general care a doborât 18 avioane în Al Doilea Război Mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme ce un general care şi-a câştigat gradele pe timp de pace se poate pensiona în România anului 2017 cu un venit lunar de 20.000 de lei, eroii adevăraţi ai ţării, care au luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, îşi trăiesc bătrâneţea cu pensii mult mai mici.

Agenda publică din România este acaparată în ultimele zile de scandalul angajaţilor Ministerului de Interne şi ai Ministerului Apărării Naţionale care şi-au depus dosarele de pensionare pentru a beneficia de o lege specială care să le asigure venituri foarte mari.

În şedinţa de Guvern de vineri, 4 august, vor fi luate în discuţie schimbările legislaţiei care reglementează pensiile speciale, după ce premierul Mihai Tudose a calificat această situaţie ca „o problemă de moralitate“. „Nu mai există nicăieri pe planeta asta o situaţie, un loc, unde când ieşi la pensie să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la vârste de până la 50 de ani pe acest algoritm“, a completat premierul.

Eroii adevăraţi ai României, care au obţinut gradele militare după suferinţe crâncene pe câmpul de luptă al celui de-Al Doilea Război Mondial, unde se trezeau în miros de praf de puşcă, care şi-au înmormântat camarazi şi care au mâncat pâinea amară din lagăre, privesc la ceea ce se întâmplă în spaţiul public cu durere, dar şi cu indulgenţă. Au pensii decente, dar mult mai mici raportate la cele vehiculate c-ar urma să fie încasate de generali avansaţi în grad pe timp de pace.

„Nu e în regulă ce se întâmplă“

Gheorghe Constantin (96 de ani) este general-locotenent de aviaţie cu trei stele. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la 271 de misiuni de luptă, de vânătoare, de bombardament şi de cercetare. „Cel mai mare grad în Armată este de patru stele. Ca să am patru stele trebuia să merit. Când s-a terminat războiul, eram colonel. Ultima stea am obţinut-o în octombrie 2013“, spune el. După război, a fost primul comandant al Aeroportului „Mihail Kogălniceanu. A ieşit la pensie în 1951. Acum, are un venit lunar de 4.500 de lei. „Nu e în regulă cu ceea ce se întâmplă acum, dar am auzit că se vor mai mări şi pensiile noastre. Să vedem“, spune generalul.

Asul al aviaţiei - pensie de 3.000 de lei

Un alt erou încă în viaţă al celui de-Al Doilea Război Mondial este generalul de aviaţie Ion Dobran (98 de ani), din Bucureşti. A participat la 340 de misiuni, a doborât 18 avioane inamice şi a fost doborât, la rândul său, de trei ori. După război, a fost persecutat de comunişti, fiind dat afară din casă şi obligat să muncească din greu în fabrică.

„Am o pensie sub 3.000 de lei. La ea se adaugă indemnizaţii de la veterani şi de la decoraţie. Aşa, ajung la 6.000 de lei, dar îmi ajunge pensia“, spune el. Consideră că ceea ce se întâmplă în prezent, când militarii de carton ies la pensie cu sume fabuloase, nu este decât o manevră politică. „Aceste pensii sunt date ca o răsplată pentru că unii i-au susţinut pe alţii în trecut“, crede Ion Dobran.

Prizonier în trei lagăre - 470 de lei indemnizaţie

Ştefan Sohaciu (foto dreapta), ajuns la vârsta de 92 de ani, a fost prizonier în timpul războiului în trei lagăre: la unguri, la austrieci şi la nemţi. Statul a considerat că indemnizaţia de 470 de lei este suficientă pentru cele îndurate în tinereţe. „Suma se calculează în funcţie de anii făcuţi pe front, dacă ai primit decoraţii. Eu am trăit războiul din 17 septembrie 1944 până în 12 iulie 1945“, spune el. Pentru că i s-a pierdut foaia matricolă, a rămas cu gradul la caporal, ulterior urcând până la cel de sergent-major. După război, a fost profesor, fiind absolvent al Facultăţii Româno-Franceze la Universitatea din Bucureşti.

Înţelege că statul n-are bani să-şi plătească veteranii de război, dar se revoltă atunci când parlamentarii iau de două ori bani pentru ceea ce fac. „Eu, ca profesor, trebuia să cer întâi salariu că am diplomă şi după aceea să mă plătească pentru că mă duc la ore. Aşa e şi cu parlamentarii. Ei iau indemnizaţii pentru că sunt parlamentari şi, pentru că stau pe scaun la şedinţe, primesc alţi bani“, spune veteranul revoltat.

Discrepanţe uriaşe între Armată şi Interne

Un general în rezervă al Armatei Române ne-a dezvăluit sub protecţia anonimantului faptul că situaţia pensiilor la Ministerul de Interne este incomparabil mai bună faţă de cea din Armată. „La grade egale, funcţii egale, cei de la Interne au cu 300% mai mult la pensie faţă de cei din Armată. Dacă un general care a fost la comanda trupelor încasează lunar 6.000 de lei, un general de poliţie, care în perioada activă are grad profesional de chestor, şi apoi o primeşte pe cea de general, va câştiga la pensie în jur la 20.000 de lei“. Ofiţerul mai spune că, în cadrul Armatei, mai sunt, în plus, şi discrepanţe uriaşe de venit între militarii ieşiţi la pensie pe aceeaşi funcţie. Potrivit generalului, cei care au ieşit la pensie în urmă cu 20 de ani încasează mult mai puţin comparativ cu cei care trec în rezervă în prezent.

image

Vă mai recomandăm:

Aşii aviaţiei române persecutaţi crunt de comunişti. Ion Dobran, eroul dat afară din casă şi trimis la strung de bolşevici

Istoria miilor de români care au luptat voluntar pentru Armata Germană în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial

Povestea ultimului supravieţuitor român al Primului Război Mondial. A murit uitat de stat, în cel mai crunt anonimat

Eroul de pe frontul de Est decorat de mareşalul Ion Antonescu. „De trei ori am pus pistolul la tâmplă şi am vrut să mă împuşc“

Poveştile impresionante ale eroinelor în halate albe din spatele frontului: „Am tratat şi români, şi nemţi, şi ruşi“

Suferinţele unui ofiţer român în lagărul sovietic Oranki. „Şocul a fost când am văzut căruţe trase de români înhămaţi. Nu a fost o zi în care să nu-mi fie foame“

Distrugătoarele României, aşii Marinei care au ajuns la fier vechi din cauza ruşilor. Navele erau mai bine echipate şi mai rapide decât cele pe care le avem azi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite