Marian Munteanu a fost sursa „Ioan“ a Securităţii, fără să facă poliţie politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Munteanu a avut angajament, dar nu a colaborat cu Securitatea
Marian Munteanu a avut angajament, dar nu a colaborat cu Securitatea

Marian Munteanu, fostul lider al studenţilor din Piaţa Universităţii, nu a făcut poliţie politică, adică nu a colaborat în sensul legii cu fosta Securitate, însă a semnat un angajament cu Securitatea, având numele de cod „Ioan“, şi a dat mai multe note informative despre studenţi străini.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a decis, marţi, că Marian Munteanu nu a fost colaborator al Securităţii în sensul legii. Ce înseamnă colaborator al Securităţii conform Legii 293/ 2008?

„Colaborator al Securităţii înseamnă orice persoană care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului“. Aşadar, cei care au scris note informative care să nu ducă la asuprirea politică a celor despre care oferea informaţii, nu pot fi consideraţi, conform legii, colaboratori ai Securităţii.

Cotidianul „Adevărul” a publicat în exclusivitate în luna iunie a acestui an ce conţine dosarul de Securitate al lui Marian Munteanu, care a semnat, la 28 martie 1988, un angajament, primind numele conspirativ „Ioan”.

 „Subsemnatul Munteanu Marian Teofan-Dragoş, născut în data de 19.06.1962, fiul lui Vladimir şi al Mariei, student la Facultatea de Filologie, domiciliat în Bucureşti, mă angajez să sprijin în mod organizat şi secret organele de securitate. Mă angajez, totodată, ca în activitatea mea să dau dovadă de sinceritate şi corectitudine şi să nu fac cunoscut nimanui, indiferent de gradul de rudenie sau prietenie, nimic în legătură cu această activitate. Datele pe care le voi furniza le voi semna cu numele de Ioan”, aşa arată angajamentul său.

Sarcina secretă pe care o avea de îndeplinit „Ioan” era să-l urmărească pe un lector portughez, profesorul lui la Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii Bucureşti, cu care se afla într-o relaţie apropiată, şi pe care securiştii români îl numeau „obiectivul «Jean»”, dascălul fiind bănuit că ar fi fost spion al serviciilor secrete din Portugalia. Tot pe lista lui Munteanu, cu persoane despre care ar fi putut da informaţii Securităţii, mai sunt trecuţi şase studenţi străini.

Conform unui comunicat de presă al CNSAS, deieri, membrii Colegiului au infirmat prin vot „ notele de constatare şi a dispus eliberarea unor adeverinţe din care să rezulte că persoanele verificate nu au avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia şi pentru un membru al unei fundaţii“, categorie la care se încadrează Marian Munteanu.

Fostul lider din Piaţa Universităţii susţine în continuare şi că semnătura de pe angajamentul care face parte din dosarul lui de la Securitate nu îi aparţine. „Eu am luptat împotriva acestor oameni. Vreau să vă spun că Alianţa Noastră va merge mai departe şi cu decizie şi fără“, a spus Marian Munteanu, pentru „Adevărul”. 

image

Marian Munteanu, în timpul manifestaţiilor din Piaţa Universităţii, din 1990. FOTO: Mediafax

Vă mai recomandăm:

Spovedania ortacilor mânaţi la Mineriade: „Foarte mulţi securişti acoperiţi au coabitat cu minerii. Cozma a apărut prin grija Serviciilor estice“

EXCLUSIV Marian Munteanu, sursa „Ioan” a Securităţii: liderul „golanilor” din Piaţa Universităţii urmărea profesori şi studenţi străini. S-a lepădat şi de Ţuţea

Parlamentar PNL: „Menţinerea domnului Munteanu în cursa pentru Bucureşti ar fi distrus partidul“. Fostul profesor al lui Munteanu sare în apărare

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite