Manevra prin care Guvernul vrea să scape de plata navetei şcolare. Elevii avertizează: „Abandonul va creşte“

Manevra prin care Guvernul vrea să scape de plata navetei şcolare. Elevii avertizează: „Abandonul va creşte“

Elevii atrag atenţia că Guvernul României îşi propune să adopte un proiect ce are ca efecte dispariţia reducerilor şi decontării navetei pentru elevii din întreaga ţară. Astfel, şcolarii nu vor mai avea naveta decontată şi nu vor mai putea beneficia de facilităţi la transportul în comun. Acest fapt va duce la creşterea abandonului şcolar, deja cu o rată foarte ridicată în România – avertizează Federaţia Elevilor din România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Federaţia Elevilor din România atrage atenţia asupra efectelor nocive pe care proiectul de ordonanţă de urgenţă a guvernului privind transportul judeţean le poate avea asupra reducerilor elevilor la nivel judeţean, dar şi asupra decontării navetei elevilor.

În data de 2 aprilie a.c., Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a încărcat pe site-ul web al instituţiei un proiect de ordonanţă de urgenţă a guvernului, care are ca obiect eliminarea transportului judeţean din sfera serviciilor publice.

„Conform informaţiilor existente se va adopta săptămâna aceasta, ultima în care Guvernul are această posibilitate, înainte de încheierea sesiunii parlamentare.

Dorim să atragem atenţia asupra efectelor pe care aceasta le poate avea, dat fiind faptul că, odată cu intrarea transportului judeţean în regim comercial, dispar obligaţiile de serviciu public pentru transportatori, iar aceştia nu vor mai putea fi obligaţi să asigure tarife preferenţiale pentru elevi (în cazul navetei) sau să vândă abonamente la preţ redus, primind ulterior subvenţie.

Practic, Consiiliile Judeţene nu vor mai avea pârghiile legale pentru a impune aceste obligaţii în sarcina firmelor de transport, fiind o formă mascată de a le degreva de această responsabilitate.

În sensul acesta, în loc ca Guvernul să aloce mai mulţi bani pentru reducerile elevilor, acesta alege să elimine această responsabilitate.

Printre aceste obligaţii de serviciu public se regăseşte atât acordarea reducerilor la transportul judeţean pentru elevi, de către transportatori, drept prevăzut de art. 84, alin. (1) şi (2) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, dar şi respectarea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor, impuse de Ordonanţa Guvernului nr. 69/2016.

Din cauza dispariţiei reducerilor pentru elevi şi a faptului că transportatorii vor putea stabili preţurile pentru abonamentele elevilor fără vreo restricţie, presiunea financiară pusă asupra elevilor şi subsecvent asupra şcolilor va fi una prea mare.

De aceea, considerăm că Ministerul Educaţiei Naţionale nu va susţine decontarea integrală a navetei elevilor, deşi aceasta este prevăzută de lege.

Solicităm Guvernului României retragerea prevederilor privind eliminarea transportului judeţean din sfera serviciilor publice şi asigurarea că drepturile elevilor nu vor mai fi atinse în favoarea altor interese, în special având în vedere situaţia alarmantă a abandonului şcolar în România, rata părăsirii timpurii a şcolii fiind de 16,4%, aşa cum arată Comisia Europeană“, transmite Federaţia Elevilor din România.

Federaţia Elevilor din România (FER) este o organizaţie neguvernamentală în curs de înfiinţare, care îşi asumă reprezentarea drepturilor şi intereselor comune ale tuturor elevilor din învăţământul preuniversitar din România. FER este compusă din toate asociaţiile reprezentative ale elevilor din România existente la acest moment: Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bacău, Asociaţia Elevilor din Maramureş, Asociaţia Elevilor din Călăraşi, Asociaţia Vâlceană a Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov. 

Pe aceeaşi temă: 

Ziua Oraşului Constanţa, prilej de scandal. „Parada elevilor, reminiscenţă de dinainte de 1989”

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: