Maiorul de Securitate care a arestat copiii care se jucau de-a bandiţii: „Au fost arestaţi cinci luni şi bătuţi pentru a da declaraţii cum voia anchetatorul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bandiţii Dobrogei în arhivele fostei Securităţi Arhivă CNSAS
Bandiţii Dobrogei în arhivele fostei Securităţi Arhivă CNSAS

Un torţionar cu puţină şcoală a ajuns să-i aresteze pe copiii care se jucau de-a bandiţii la marginea unei păduri.

Pe lista torţionarilor există un nume care, de departe, s-a dovedit a fi cel mai crud: Fucs Beris. Numele maiorului de securitate care a lucrat în raionul Fălticeni la începutul anilor '50 este consemnat într-un raport de inspecţie, făcut de un locotenent-colonel de la Direcţia de Inspecţii din Securitate, Teodor Dincă,  efectuată în 1951 la mai multe servicii de anchetă teritoriale, spune istoricul Marius Oprea.

Fucs Beris era un anchetator în egală măsură prost şi crud. Iată ce constată inspecţia la Fălticeni: „Ca o consecinţă a sistemului birocrat şi a lipsei simţului de răspundere din sectorul de cercetări, am găsit la Serviciul judeţean Fălticeni, condus de fostul maior Fucs, o grupă de copii între 12-14 ani, în număr de vreo 8 sau 10, arestaţi pentru că jucîndu-se la marginea unei păduri de-a bandiţii şi care aveau o ţeavă de plici, au format o organizaţie contrarevoluţionară. Aceştia erau arestaţi de circa patru luni şi bătuţi pentru a da declaraţii aşa după cum voia anchetatorul“. 

Intrând în arest, împreună cu lt.col. Gluvacov şi col. Popescu Gheorghe, au descoperit şi alte fapte de-a dreptul criminale: „Într-una din camere se găsea o femeie arestată de circa opt luni; pe pat nu avea scînduri, ci stătea pe gratiile din balot de fier, care îi mîncaseră şoldurile, provocîndu-i grave răni. Nemaiputînd sta pe pat, stătea pe jos pe ciment, unde îţi făcea şi necesităţile. De jur împrejurul ei forfoteau viermii şi împrăştia un miros sufocant. Femeia înnebunise deja şi scotea nişte urlete de disperare când ne-a văzut“, se consemnează în raport. Mirosul din celulă era atât de greu, încât Gluvacov a început să vomite şi a ieşit la aer.  

Irina Itu, curiera personală a lui Iuliu Maniu şi-l aminteşte şi ea pe „fiorosul maior Fux  care i-a scos unghiile cu cleştele, se arată în Raportul final al Comisiei Prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România. 

Am găsit la Serviciul judeţean Fălticeni, condus de fostul maior Fucs, o grupă de copii între 12-14 ani, în număr de vreo 8 sau 10, arestaţi pentru că jucîndu-se la marginea unei păduri de-a bandiţii şi care aveau o ţeavă de plici, au format o organizaţie contrarevoluţionară. Aceştia erau arestaţi de circa patru luni şi bătuţi pentru a da declaraţii aşa după cum voia anchetatorul.   Teodor Dincă, locotenent-colonel MAI
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite