Maia Sandu sau Igor Dodon? Alegerile din Republica Moldova şi efectele lor asupra României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu si Igor Dodon FOTO Arhivă Adevărul
Maia Sandu si Igor Dodon FOTO Arhivă Adevărul

Maia Sandu a câştigat turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, fosta republică sovietică cu 3,5 milioane de locuitori, situată între Ucraina şi România. Experţii în geopolitică spun că dacă va câştiga Maia Sandu ar fi limitat considerabil terenul de joc geopolitic al Federaţiei Ruse la Chişinău.

Dorin Popescu, care a ocupat trei funcţii diplomatice: în Federaţia Rusă, în Ucraina şi în Bosnia-Herţegovina, în prezent preşedintele Asociaţiei de geopolitică „Casa Mării Negre Constanţa“, face o analiză a alegerilor care vor avea loc în Republica Moldova şi spune ce ar însemna pentru România schimbarea.

„Victoria candidatului pro-european Maia Sandu la alegerile prezidenţiale de duminică ar limita considerabil terenul de joc geopolitic al Federaţiei Ruse la Chişinău şi ar conferi mai multă stabilitate şi  predictibilitate vecinătăţii estice apropiate a României. S-ar putea consemna şi o reluare a agendei europene a Republicii Moldova, temperată cu aplomb de către actualul preşedinte Igor Dodon în ultimii patru ani“, consideră Dorin Popescu.

Pe de altă parte, cred specialiştii, victoria candidatei Maia Sandu ar proba şi amplitudinea şi forţa resursei umane din Republica Moldova care sprijină  orientarea pro-europeană a Chişinăului şi ar permite noului preşedinte să facă numiri-cheie în instituţiile din ţară cu rol decisiv în procesul de apropiere a Republici Moldova de România şi Europa. 

Dorin POpescu arhiva personala

Expertul (foto sus) consideră că, „Pe de altă parte, Europa nu se va mai lăsa amăgită de retorici  fără conţinut şi  fără valoare, aşteaptă de la Chişinău reforme de amplitudine, etici administrative moderne, măsuri de ridicare a calităţii vieţii cetăţenilor, de modernizare a infrastructurii, de implementare a practicilor si standardelor europene în toate domeniile etc. Preşedintele Dodon a blocat acest parcurs timp de patru ani, patronând şi generând sărăcii, alimentând fobii, întreţinând confuzii. Este timpul ca această paranteză de blocaj din istoria ţării să se închidă, iar singurul instrument de succes îl poate reprezenta  mobilizarea la vot“.

Duminică, încheie Dorin Popescu, mobilizarea la vot va face diferenţa şi va decide numele noului preşedinte. „Cozile din diaspora de la primul tur îmi oferă motive de optimism. Cred cu sinceritate că timpul nu mai are răbdare cu ţara şi că a venit vremea ca cetăţenii Republicii Moldova să aleagă de facto valorile occidentale, valorile lumii  libere“.

În al doilea tur se bat Maia Sandu şi actualul preşedinte Igor Dodon. Maia Sandu, în vârstă de 48 de ani, a lucrat la Banca Mondială şi a fost o scurtă perioadă de timp premier în 2019. Ea promite o apropiere de Uniunea Europeană şi crearea de locuri de muncă, pentru a pune capăt exodului masiv al populaţiei în străinătate.

Aflat la preşedinţie din 2016, Igor Dodon, în vârstă de 45 de ani, promite „continuarea cooperării benefice cu Rusia” şi învăţarea obligatorie a limbii ruse la şcoală, într-o ţară locuită în majoritate de populaţie românească. 

La primul tur de scrutin, Maia Sandu a obţinut 36,16 % din voturile exprimate la secţiile de vot din Moldova, iar actualul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a clasta pe cel de-al doilea loc, cu 32,61% din voturi, conform datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală. 

Într-o postare pe pagina de Fecebook, Maia Sandu transmite un ultim mesaj moldovenilor: „În ţara noastră trăiesc oameni minunaţi, care preţuiesc tradiţiile, credinţa şi omenia. Oameni buni şi corecţi. Oameni care merită să fie trataţi cu respect. Oameni a căror răbdare a fost pusă de prea multe ori la încercare. Şi cred că e datoria mea să lupt pentru fiecare dintre ei. Oamenii din ţara noastră merită o Moldovă mai bună.    Eu cred în aceşti oameni. Eu cred că Moldova poate fi o ţară bună, un stat fără corupţie. Un stat în care hoţii sunt pedepsiţi. Iar oamenii cinstiţi au locuri de muncă, salarii şi pensii mari. O ţară în care copiii cresc alături de părinţi, iar bunicii au sprijin la bătrâneţe. Aceasta este schimbarea pe care vreau să o fac. Duminică mergem la vot, cu speranţă şi bucurie. Noi avem puterea de a schimba lucrurile în Moldova“. 

Vă mai recomandăm:

Amintiri din lagărele siberiene. Marta Vasiliu a fost condamnată la 10 ani de muncă silnică în Siberia pentru o fotografie

Mărturiile de coşmar ale românilor exilaţi în iadul Siberiei: „Ruşii beau apă direct din lac, ca animalele“

Goniţi de istorie, mândri că sunt români. Basarabenii care au călătorit toată noaptea să ceară Unirea cu patria-mamă

FOTO VIDEO Cum şi-a primit Constanţa fraţii basarabeni. Mesajul Unirii cu Patria-Mamă, rostit la malul mării

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite