Lovitură pentru vânători. Judecătorii au suspendat împuşcarea a 36 de specii de păsări

Lovitură pentru vânători. Judecătorii au suspendat împuşcarea a 36 de specii de păsări

Vânător foto arhivă

Instanţa a decis suspendarea vânătorii la 36 de specii de păsări pentru sezonul 2020/2021. În total, se puteau împuşca 40 de specii de păsări.

Curtea de Apel Braşov a dat o lovitură dură vânătorilor de păsări din România. Judecătorii au decis, pe 20 august, suspendarea cotelor de vânătoare aprobate la 36 specii de păsări sălbatice pentru sezonul 2020-2021 (din cele 40 care se pot împuşca).

Decizia instanţei „echivalează cu o interdicţie a vânării acestor păsări, pe perioada suspendării. Hotărârea, care survine unei acţiuni în instanţă deschise de Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor, nu este definitivă, dar este executorie, fiind aplicabilă de la momentul pronunţării”, spune Societatea Ornitologică Română (SOR).

Asociaţia Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor a atacat în instanţă art. 4, art. 10, alin. (1), (2) şi (3) din Ordinul Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor nr.1400/13.07.2020 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru unele specii de faună de interes cinegetic la care vânătoarea este permisă, pentru perioada 2020 - 2021, precum şi Anexele nr.3, nr.4 şi nr. 5 ale aceluiaşi Ordin, care conţin cotele de vânătoare aprobate pentru sezonul 2020-2021 la cele 40 de specii sălbatice de păsări care pot fi împuşcate conform legislaţiei în vigoare.

„Motivul cel mai probabil al suspendării este legat de faptul că nu există nici până în acest moment o metodologie clară a stabilirii acestor cote de vânătoare. SOR a atras atenţia prin nenumărate adrese către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor că nu este legală procedura prin care stabileşte cotele de vânătoare. Potrivit legii, statul român are obligaţia să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împuşcaţi fără ca populaţia speciei respective să fie afectată”, a declarat biologul SOR, Dorin Damoc.

Începând cu 20 august 2020 niciun vânător nu mai are dreptul să împuşte, să recolteze, să transporte, să utilizeze sau să valorifice vreo pasăre (toate aceste activităţi circumscriindu-se infracţiunii de braconaj) din cele 36 de specii: porumbel gulerat, porumbel de scorbură, turturică, guguştiuc, ieruncă, prepeliţă, ciocârlie de câmp, graur, sturzul de vâsc, sturzul cântător, sturzul viilor, sturzul de iarnă, stăncuţă, gâscă de vară, gârliţa mare, raţă mare, raţă mică, raţă fluierătoare, raţă cu cap castaniu, raţă moţată, raţă pestriţă, raţă sunătoare, raţă lingurar, raţă suliţar, raţă cârâitoare, raţă cu cap negru, lişiţă, găinuşă de baltă, sitar de pădure, becaţină comună, becaţină mică, cioară grivă, cioară grivă sudică, cioară de semănătură, coţofană, gaiţă.

„Deciziile Curţii de Apel Braşov reprezintă o premieră salutară pentru România, în condiţiile în care judecătorii acestei instanţe au reuşit să creeze jurisprudenţă la nivel naţional în domeniul protecţiei mediului şi biodiversităţii a cărei componentă deosebit de importantă o reprezintă speciile de păsări sălbatice”, spun cei de la SOR.

Citeşte şi:

Iohannis, întrebat dacă e mulţumit de activitatea şefului DIICOT: Nu fac o vânătoare de vrăjitoare. Evaluarea, o va face altcineva şi nu eu

Adevărat arsenal găsit în casa unor braconieri din Vâlcea. Au fost daţi de gol după ce au vânat un cerb

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările