Litoralul românesc, sufocat de alge. Autorităţile spun că nu au soluţii să rezolve problema

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este invazie de alge pe litoralul românesc, fenomen care s-a mai petrecut în urmă cu un deceniu. Turiştii sunt cei mai afectaţi.

Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea, care au în administrare plajele, curăţă seara plajele, dar dimineaţă, la malul mării, se formează un alt covor verde de alge aduse din larg.

Bogdan Bola, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea, a declarat la Digi24 că fenomenul se întâmplă de mai multe săptămâni, dar nu cu intensitatea simţită miercuri.

„Aceste depozite de alge se colectează zilnic, dar de ieri, la prânz, a ieşit o maree de alge la ţărm, curenţii din mare şi-au schimbat direcţia şi au adus la mal toate algele din larg.Temperatura crescută a apei influenţează enorm fenomenul.

Despre aceste alge, specialiştii mi-au spus că de 10 ani nu s-au confruntat cu o aşa problemă.

Fenomenul se manifestă aşa din cauza iernii blânde care a fost şi a temperaturilor foarte ridicate din aer şi apă. Aceste temperaturi vor face ca algele să fie prezente în continuare pe litoral. Ne aşteptăm la tot mai mari cantităţi în fiecare zi.

Curăţăm plajele în fiecare seară. Nu există altă soluţie. Multă lume vorbeşte despre montarea unor plase care să le blocheze, dar la Marea Neagră curenţii nu sunt de suprafaţă, aşa că algele care se rup în timpul furtunilor sunt aduse târâş pe fundul mării, până la mal, nu vin la suprafaţă. Aceste plase, nu ar avea, astfel, nicio eficienţă“, a explicat Bogdan Bola.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite