Limba turcă va putea fi studiată opţional în liceele din Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protocolul a fost semnat la Ankara de inspectorul şcolar general Răducu Popescu cu preşedintele Institutului Cultural Yunus Emre, Hayati Develi.

O delegaţie din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa a efectuat în perioada 27-29 mai o vizită de lucru în capitala Republicii Turcia, la Ankara pentru a pune bazele unei cooperări internaţionale.

ISJ Constanţa a fost reprezentat de prof. dr. Răducu  Popescu - inspectorul şcolar general, prof. Anefi Icbal - inspector şcolar de specialitate pentru minoritatea turcă şi prof. Anca Dragomir - inspector şcolar de specialitate pentru proiecte educaţionale,

Cu această ocazie, inspectorul şcolar general, prof. dr. Răducu Popescu, a semnat protocolul de colaborare cu  preşedintele Institutului Cultural Yunus Emre, prof. dr. Hayati Develi.

Documentul prevede derularea de proiecte şi activităţi comune între cele două instituţii şi mai ales promovarea studierii limbii turce, disciplină opţională, în unităţile şcolare de nivel liceal.

Evenimentul vine în contextul în care Muftiatul Cultului Musulman din România organizează joi, 6 iunie, o serie de festivităţi prilejuite de împlinirea unui secol de la oficerea primului serviciu religios la Moscheea Carol I din Constanţa.

Monument arhitectural unic în România, Moscheea Carol I a fost inaugurată la 31 mai 1913 în prezenţa Regelui Carol I si a reginei Elisabeta. Familia regală a dăruit edificiul musulmanilor de la malul Mării Negre pentru a le răsplăti loialitatea faţă de statul român.

„Celebrarea unui secol de existenţă a Moscheei Carol I constituie un eveniment istoric, dar şi cultural, intern şi internaţional, un nou exerciţiu de toleranţă şi deschidere  către  relaţiile inter-umane. Ziua de 6 iunie 2013 este o zi în care Constanţa devine capitala multiculturalităţii şi a toleranţei religioase, un pod al prieteniei care leagă ţările balcanice de alte state“, arată Yusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România.  

Muftiul Muurat susţine cu tărie cauza României. „Spuneţi-mi şi mie în care ţară din Uniunea Europeană, minorităţile religioase se bucură de asemenea drepturi ca la noi? Vă spun eu: nicăieri! Este păcat că se aduce un prejudiciu acestui model de convieţuire din cauza unor interese politice. Dobrogea ca entitate şi România ca ţară sunt un exemplu extraordinar de conlocuire, pe care noi îl avem de oferit altor popoare“, spune el.

Vă mai recomandăm

Moscheea Carol I din Constanţa împlineşte un secol de existenţă. Locaşul de cult poartă numele regelui care l-a dăruit „loialei comunităţi musulmane“

Muftiul Yusuf Muurat, liderul musulmanilor din ţara noastră: „Înainte de toate sunt român“

Musulmanii au intrat în lunile sfinte care preced cea mai importantă sărbătoare islamică - Bayramul

Muftiul, prieten al credincioşilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite