Liderul sindical al angajaţilor din penitenciare: „Mi-e greu să cred că avem colegi la Poarta Albă care îl servesc pe Borcea ca pe un maharajah“

Liderul sindical al angajaţilor din penitenciare: „Mi-e greu să cred că avem colegi la Poarta Albă care îl servesc pe Borcea ca pe un maharajah“

Penitenciarele, păzite de confilictele din interior prin separarea deţinuţilor în funcţie de clasa socială

Ştefan Teoroc, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare, susţine că scandalurile publice care vizează privilegierea unor deţinuţi-VIP n-ar avea acoperire în realitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Odată cu primele condamnări în dosarele grele din justiţie, în penitenciare a apărut specia deţinutului-VIP, venit din casta milionarilor până mai ieri intangibili. Cu statutul lor a trebuit să se obişnuiască, însă, şi categoria „gardienilor“, cum li se spune în general.

Ştefan Teoroc, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare (SNLP), respinge această titulatură. „Pentru noi, «gardieni» este un termen peiorativ cu conotaţii comuniste, torţionare. Dacă societatea ne vrea altfel, moderni, deschişi, europeni, dar va continua să ne denigreze, schimbarea nu are nicio şansă“, arată Teoroc.

Liderul SNLP explică felul în care văd lucrătorii din sistemul penitenciar noua pătură de puşcăriaşi care au bani cât tot personalul la un loc.

„Chiar dacă pare greu de crezut, persoanele care au deţinut funcţii publice, odată ajunse în penitenciar, devin persoane vulnerabile, chiar dacă în libertate decideau soarta unor mase de oameni. Unii îşi arogă apelative care se vor populare în mediul carceral sau care să inspire teamă, ca «mafiot», însă în realitate nu înseamnă nimic. Respectivul se poate întâlni la curtea de plimbare cu un deţinut care nu a reuşit să înveţe să scrie, dar care îl duşmăneşte pentru un motiv minor şi care bagă cuţitul în el, dacă nu ne luăm măsuri de precauţie. Nu ne întrebaţi cum de există cuţite! Ele se găsesc şi în puşcăriile de tip supermax din SUA! Se pot face dintr-o coadă de lingură lustruită cu răbdare pe ciment şi legată la un capăt cu o cârpă pe post de mâner“, arată Teoroc.

„Dacă dotările sunt doar pentru VIP-uri, avem o problemă“

La ora actuală, închisorile sunt privite ca tabere de odihnă pentru deţinuţi-VIP, care mai scriu şi cărţi pentru care obţin reducerea încarcerării. Liderul de sindicat spune că dotările şi condiţiile din celule sunt la fel, indiferent de locul de detenţie.

„Camera de detenţie nu poate fi comparată, indiferent de eventuale peticeli, cu camera unui hotel chiar din cea mai proastă categorie. La puşcărie nu există intimitate şi nici lux. Camerele de detinere au acelaşi tip de cazarmament, la bază. Deţinuţii pot folosi lenjerie de pat proprie şi alte articole personale, televizoare şi alte dotări, conform legii. Funcţie de posibilităţi, unii deţinuţi îşi amenajează camerele, fără însă a putea ieşi din cadrul general. În mod normal ar trebui să existe săli de mese, duşuri cu apă caldă, frigidere şi alte dotări de bază, care nu ar trebui socotite un lux. Însă cât timp acestea nu pot fi puse la dispoziţie tuturor deţinuţilor, dacă sunt plasate doar în zonele unde îşi execută pedeapsa VIP-uri, avem o problemă“, admite Ştefan Teoroc.

Ştefan Teoroc, liderul Sindicatului Naţional al Lucrătorilor de Penitenciare Sursă foto SNLP

Este adevărat că deţinuţii-VIP împart celula cu alţi deţinuţi-VIP, iar liderul de sindicat explică de ce. „Se tinde spre cazarea deţinuţilor care au exercitat funcţii publice, pe cât posibil grupaţi, în camere cât mai mici, astfel încât riscul unor evenimente negative să fie minimizate. Cei cu un nivel scăzut de cultură, crescuţi poate în stradă şi acţionând pe bază de instinct, vor fi deranjaţi de tabieturile unei persoane instruite, care nu se va distra la manele sau filme indiene şi va protesta când TV este dat tare sau când se înjură în cameră. Riscul unei divergenţe devine iminent şi atunci toate părţile au de suferit, inclusiv personalul care trebuie să intervină şi va răspunde pentru orice vătămare produsă“, declară Teoroc.

Închisoarea-VIP de la Poarta Albă

Legat de condiţiile de la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa, ai căror faimoşi deţinuţi poartă numele de Becali, Borcea sau Mitrea, liderul de sindicat acordă încă prezumpţia de nevinovăţie colegilor săi din sistem.

„Mi-e greu să cred că avem colegi la Poarta Albă care îl servesc pe Borcea ca pe un maharajah. Totuşi avem servicii interne care monitorizează inclusiv faptele de corupţie, fără să mai punem la socoteală implicarea altor autorităţi în această direcţie. Nu suntem sfinţi, există uscături şi pe cât posibil le eliminăm. Avem colegi prinşi cu tentaţia în sac aducând telefoane sau făcând alte servicii, însă se întâmplă şi la case mai mari. Unii sunt mai intransigenţi şi îşi asumă riscurile unui comportament mai ferm, care însă nu garantează succesul unei intervenţii. Alţii sunt mai emotivi şi se lasă impresionaţi mai uşor de manevre psihologice sau de presiuni psihice exercitate de persoane foarte abile, care au manipulat partide sau chiar opinia publică. Dar implicarea organizată în asigurarea unor condiţii preferenţiale pentru deţinuţi VIP nu cred că poate fi făcută“, consideră Ştefan Teoroc.

Borcea depresivul

Un agent de la Poarta Albă, care a dorit să rămână anonim, a relatat pentru „Adevărul“: „De la Gigi Becali a început nebunia, care s-a prins că aici avem condiţii mai bune. Poarta Albă are o curte îngrijită, cu grădină şi flori, nu este construit pe înălţime cum sunt celelalte penitenciare, unde locul de plimbare este o cuşcă de beton de pe acoperiş. Deţinuţii-VIP sunt veniţi cu ordin de sus, nu noi îi protejăm, uitaţi-vă la legile care se dau. Noi ce să le facem? Borcea este depresiv continuu, se plânge că-l ucide tot ce apare la tv. Are o mare problemă cu femeile, toţi râd de el. Îl mai caută pe la vorbitor o duduie din Constanţa. Avem colegi care au fost sancţionaţi pentru Borcea, dar sunt şi multe legende, dă bine la tv. Sistemul penitenciar nu a fost niciodată pregătit pentru aceşti deţinuţi-VIP“.

Pe aceeaşi temă:

Ministrul Justiţiei a trimis inspectorii la Penitenciarul Poarta Albă, puşcăria în care Cristi Borcea era favorizat de gardieni

Puşcărie de vis pentru Cristi Borcea: gardienii i-au devenit slugi personale, celulă mobilată şi post telefonic privat

Ministrul Justiţiei despre o posibilă demitere a şefului ANP: „Pe 1 februarie veţi avea veşti de la mine”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările