Lux de vânzare. Licitaţie cu obiecte de epocă, la Mamaia

Lux de vânzare. Licitaţie cu obiecte de epocă, la Mamaia

Licitaţie Artmark cu obiecte de epocă FOTO Adevărul

„Licitaţia de Marine şi marinărit“ şi „Licitaţia Eleganţă & Vanitas“, organizate de Casa Artmark, au sosit la malul mării. Exponatele vor fi admirate la Muzeul de Artă Constanţa (22-24 iulie), apoi la hotel Vega Mamaia (25-27 iulie). Aici va avea loc licitaţia, în seara de 27 iulie.

Ştiri pe aceeaşi temă

În Licitaţia de Marine şi marinărit, o constelaţie de artişti români - de la Gheorghe Petraşcu şi Ion Theodorescu-Sion, la Sabin Bălaşa şi Margareta Sterian - şi-au dedicat timpul navigând pe pânze.

Totodată, expoziţia licitaţiei spune povestea tuturor celor care au trăit pe mare prin ofiţerul britanic de marină, R. Hargraves, ale cărui lucruri personale sunt expuse alături de alte obiecte de colecţie spectaculoase.

Anii `50 îl găseau pe sublocotenentul de marină R. Hargraves la bordul navei HMS Hardy. Două jurnale de bord, documente confidenţiale, uniformele şi piesele de îmbrăcăminte păstrate într-o valiză de epocă reconstituie ani din viaţa ofiţerului britanic şi reprezintă mărturii istorice semnificative pentru perioada respectivă şi pentru istoria marinei militare. Preţul acestui lot porneşte de la 250 euro.

Alături de astfel de obiecte, colecţionarii vor putea admira şi uniforma de Comandor, Marina Regală Română, anii '40 (preţ de pornire: 200 euro), Sabia de ofiţer, marina militară a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (preţ de pornire: 250 euro), Binoclul Clermont de marină, începutul sec. XX (preţ de pornire: 200 euro), Busola navală, fabricaţie sovietică, anii '60-'70 (preţ de pornire: 300 euro).

De la pescari şi marinari la artişti plastici, cu toţii s-au lăsat îmbiaţi de voluptatea mării şi de imaginarul oraşelor port. Vedeta licitaţie este opera "Bărci la Balcic" (estimare: 12.000 - 18.000 euro) de Ion Theodorescu-Sion, ce a aparţinut colecţiei diplomatului român Vasile Stoica, fiind şi clasată la categoria fond a Patrimoniului Naţional.

De asemenea, "Case la Constanţa" (estimare: 12.000 - 16.000 euro) de Gheorghe Petraşcu, care a dezvoltat o adevărată direcţie estetică a acestor peisaje definite de mediul acvatic, se află printre cele mai valoroase opere.

Importantă este şi pictura "Natura statică cu creveţi şi scoici" (estimare: 3.000 - 4.000 euro) realizată de Mihail Ştefănescu, ce provine din colecţia Marinei Dimitropoulos, una dintre cele mai impresionante colecţii de artă românească dintotdeauna.

Alte picturi reprezentative pentru expoziţie sunt şi "Stânci la mare" (estimare: 3.000 - 4.500 euro) de Dumitru Ghiaţă, "Peisaj romantic" (estimare: 4.500 - 6.500 euro) de Mihail Simonidy, "Plajă la Carmen Sylva" (estimare: 700 - 1.200 euro) de Pan Ioanid, "Iole" (estimare: 2.000 - 3.000 euro) de Rudolf Negely sau "Apa vie" (estimare: 2.500 - 4.500 euro)  de Sabin Bălaşa.

Peisajul expoziţiei va fi întregit de Licitaţia Eleganţă & Vanitas, care prezintă obiecte de colecţie semnate de designeri importanţi. Astfel, pasionaţii de design vor avea ocazia de a-şi începe sau de a-şi completa colecţia cu obiecte vintage rafinate, de la eşarfe cu imprimeuri geometrice la poşete Chanel şi Louis Vuitton, de la ceasuri Patek Philippe şi Rolex la bijuterii extravagante.

Vă mai recomandăm

Vânzări de 250.000 de euro, la Licitaţia de Eleganţă & Marine a casei Artmark de la Mamaia

VIDEO Alexandru Bâldea, cofondator Artmark: „Dezavuăm să vorbim despre artă ca despre o investiţie“

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările