Liceenii din Constanţa: „Examenul de admitere ar agrava discrepanţele dintre şcoli. Propunem ca admiterea să se facă după criteriul teritorialităţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Admiterea ar putea consta în Evaluare Naţională şi într-un examen pretins de fiecare liceu
Admiterea ar putea consta în Evaluare Naţională şi într-un examen pretins de fiecare liceu

Proiectul noii Legi a Educaţiei este combătut de Asociaţia Elevilor din Constanţa, structura nonguvernamentală care a obţinut o serie de victorii în sistemul educativ.

Liceenii arată dezavantajele pe care le va aduce introducerea - pe lângă actuala Evaluare Naţională - a unui examen de admitere la liceu, organizat de fiecare unitate de învăţământ în parte. 

„Această propunere ar agrava discrepanţele foarte mari între unităţile de învăţământ, extrem de vizibile în prezent. S-ar păstra astfel segregarea dintre liceele considerate bune şi cele considerate mai puţin bune. Dubla selecţie ar restrânge şi mai mult posibilitatea de a accede la un învăţământ de calitate“, consideră elevii. 

Ei vin şi cu o propunere. „Într-un învăţământ obligatoriu, selecţia este discriminatorie, astfel că propunem introducerea admiterii la liceu pe baza criteriului teritorialităţii. Trecerea la ciclul liceal să se facă în mod liber, la liceul din circumscripţia şcolară unde elevul îşi are domiciliul. Cine doreşte să facă altă alegere va fi liber să o facă, dar va fi excepţia, nu regula“, a declarat Alexandru Manda, vicepreşedintele AEC. 

Asociaţia mai atrage atenţia că în proiectul noii Legi a Educaţiei, reprezentantul elevilor îşi pierde dreptul de vot în Consiliul de administraţie, devenind doar invitat permanent.

„Ar fi un afront adus votului dat recent de cele două Camere ale Parlamentului, care au redat elevilor dreptul de vot în Consiliul de administraţie. Această nouă lege a Educaţiei trebuie să aducă reformele atât de necesare, mai ales că sistemul educaţional din România este catalogat printre cele mai slabe din Europa“, spun elevii din Constanţa care au obţinut victoria în Parlament.

Vă mai recomandăm 

Elevii au recâştigat dreptul la vot în Consiliul de administraţie al şcolilor

Elevii majori vor fi în conducerea şcolilor. Legea propusă de liceenii din Constanţa a fost adoptată de Parlament

Ce vor elevii din România, semnatari ai petiţiei: „La şcoală ar trebui să ne înveţe să gândim, nu să tocim. Dar este mai uşor să conduci oameni proşti“

Asociaţia Elevilor pedalează pentru 2% din Declaraţia ta de venit. Adolescenţii care au creat curierul pe bicicletă te scutesc de stat la cozile ANAF


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite