Liber la picnicuri şi grătare la iarbă verde! Dar atenţie ce lăsaţi în urmă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Activitatea preferată a românilor - picnicul cu grătar la iarbă verde
Activitatea preferată a românilor - picnicul cu grătar la iarbă verde

Picnicurile se pot face în voie şi în acest an, căci prevederile noii Legi nr. 54/2012, adoptată în martie, nu vor fi aplicate încă. Autorităţile vor trata mai indulgent manifestările de bucurie a românilor care sărbătoresc la iarbă verde minivacanţa de 1 Mai.

Legea nr. 54/2012 stabilea o serie de reglementări privind „desfăşurarea activităţilor de picnic“ pe domeniul public sau privat. Practic, statul interzicea ieşirile la iarbă verde şi încinsul grătarelor în alte zone decât cele „consacrate“, „special amenajate“ sau „indicate“ pentru picnicuri.

Zonele trebuie să aibă un administrator care să asigure condiţii pentru petrecerea timpului liber şi pentru prevenirea unor accidente, iar oamenii trebuie să respecte aceste condiţii create. Sancţiunile sunt pecuniare şi prevăd inclusiv evacuarea din zonă a celor care se abat de la lege.

Dar fiind primul an în care se aplică această lege, autorităţile vor trata mai indulgent manifestările de bucurie a românilor care sărbătoresc la iarbă verde minivacanţa de 1 Mai.

Unde pot face constănţenii un grătar de 1 Mai

„Noi vom fi pe teren mai ales în acele zile de 1 şi 2 Mai, pentru a verifica buna desfăşurare a picnicurilor şi adunărilor populare şi pentru a opri la timp eventualele vandalizări. Zonele consacrate, rezervaţiile naturale ştiute, vor fi luate cu asalt de cei dornici de petrecere în aer liber. Anii trecuţi, la Cheia au fost 12.000 oameni. Rugăm cetăţenii să aibă grijă de locurile în care vor face picnicurile şi să se comporte civilizat“, a declarat Vasile Petro, comisar-şef al Gărzii de Mediu Constanţa.

Legea prevede că responsabilitatea amenajării corespunzătoare a zonelor de picnic revine primăriilor, dar acestea sunt mai degrabă preocupate de apropierea perioadei electorale ce are startul la 10 mai şi se încheie cu alegerile locale de la 10 iunie. Şi nu în ultimul rând, contează şi bugetul pe care trebuie ca primăriile să îl aloce amenajării acestor zone.

Ce prevede legea picnicului

„Anul acesta vom lăsa oamenii să se bucure de zilele astea, doar n-o să mă pun acuma pe ei cu amenzi şi sancţiuni. De la anul, când or fi bani pentru amenajat zonele, om vedea“, a spus şi primarul Constanţei Radu Mazăre.

Pentru constănţeni, cele mai apropiate zone de picnic sunt malul lacului Siutghiol din Mamaia şi parcul de la Dorally din Constanţa. În afara oraşului se merge la pădurea de la Valu lui Traian, la Murfatlar sau la Cheile Dobrogei, iar cei care au chef de călătorit se îndreaptă spre colţurile judeţului sau chiar spre pădurile din Tulcea.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite