Legionarul care şi-a paralizat gura muşcându-şi limba pentru a nu divulga unde se ascunde Corneliu Codreanu. A fost ucis şi aruncat în apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sterie Ciumetti (dreapta) la închisoare
Sterie Ciumetti (dreapta) la închisoare

În noaptea de 29 spre 30 decembrie 1933, pe malul Lacului Fundeni din Capitală, a fost asasinat economistul Sterie Ciumetti, secretar general al Partidului „Garda de Fier”.

Sterie Ciumetti era aromân, originar din Macedonia grecească, refugiat în România interbelică urmare a politicii Greciei de asimilare etnică a aromânilor. Ca urmare a protestelor macedo-românilor împotriva Legii Dobrogei Noi prin care aceştia erau nedreptăţiţi, limitîndu-li-se şansele de stabilire în Cadrilater, în 1930 este arestat şi închis la Văcăreşti. Aici l-a cunoscut pe Corneliu Codreanu, liderul Mişcării Legionare, de care a rămas legat până la moarte. 

Devine secretar general al Gărzii de Fier. Este rănit grav de jandarmi în timpul campaniei electorale din 1933.

La sfârşitul lunii aceluiaşi an, abia eliberat de câteva ore din închisoare, este din nou arestat şi torturat de Poliţie pentru a divulga unde se ascunde Corneliu Codreanu.

Când a simţit că nu mai poate suporta torturile, pentru a nu divulga ascunzătoarea acestuia, a preferat să-şi muşte o bucată din limbă, inflamaţia şi hemoragia produse paralizându-i vorbirea. În aceste condiţii, a fost dus de agenţii Siguranţei pe malul lacului Fundeni, în dreptul stăvilarului de pe şoseaua Fundeni de azi, fiind împuşcat şi aruncat în apă.

Temperaturile foarte scăzute, care au dus la îngheţarea lacului Fundeni, au făcut ca trupul neînsufleţit al lui Sterie Ciumetti să fie găsit abia în primele zile ale lunii ianuarie 1934.

 

Te-ar putea interesa şi:

 

Destine de luptători anticomunişti: „Haiducii Dobrogei“, aromânii care şi-au vărsat sângele în numele libertăţii. „Nouă ani nu am ştiut nimic de tatăl meu“

 

Povestea de film a lui Zoe Rădulescu, fiica de partizan născută în beciurile Securităţii: „Credeam că port genele unui criminal“

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite