Legenda argonauţilor şi a lânii de aur. Cruzimea Medeei, fecioara care şi-a tăiat fratele în bucăţi

Legenda argonauţilor şi a lânii de aur. Cruzimea Medeei, fecioara care şi-a tăiat fratele în bucăţi

Argo, Lorenza Coste Wikipedia

Una dintre cele mai frumoase legende legate de Pontul Euxin este cea a argonauţilor care au vâslit până aici în căutarea lânii de aur.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cine îşi lipeşte urechea de pământul Dobrogei poate auzi tropotind copitele cailor nărăvaşi ai sciţilor cei aprigi, strigătele de izbândă ale lui Darius, Filip şi Alexandru cel Mare.
 
Cine priveşte în amurg dealurile pontice, poate zări, printre tumuli, misterioasele movile care au înfricoşat de-a lungul vremurilor pe călători, o siluetă ecvestră, călăreţ şi cal, contopiţi într-o singură fiinţă, pe ceru sângeriu: este cavalerul trac.
 
Cine ascultă zbuciumul mării poate auzi gemetele unui rege al cărui fiu a fost tăiat în bucăţi şi resturile aruncate în valuri. Una dintre cele mai frumoase legede în legătură cu Dobrogea este cea a argonauţilor, cei care acum mii de ani au venit în Marea Neagră pentru a căuta celebra Lână de Aur. Legenda este consemnată de Constantin Cioroiu în cartea „Litoralul românesc – ghid sentimental“. 
 
Conform legendei, argonauţii au fost primii navigatori ce au vâslit spre apele pontice. Fantastica lor ambarcaţiune, Argo, condusă de temerarul Iason, a pornit în căutarea lânii de aur, la poalele Caucazului. Vâsleşte de-a lungul coastei Asiei Mici, în patria colchilor; isteţul Iason reuşeşte să câştige graţiile frumoasei Medeea, fecioara neîntrecută în tainele magiei, fiica lui Aieles, regele cel viclean şi neînduplecat, care îl ajută cu vrăji să treacă de capcanele care îl despărţeau de lâna de aur. 
 
Însoţit de Medeea, zoreşte să ajungă, urmând ţărmul Scyţiei, pe la gurile Dunării, în îndepărtata sa Tesalie, urmărit de mânia lui Aieles şi a fiului său Absyrtos. Regele colchid, cu puteri întreite de dorinţa răzbunării, este mai iute şi, în dreptul locului unde mai târziu va fi întemeiată cetatea Tomis, îi ajunge pe fugari. În lupta care se încinge, Absyrtos este răpus de Iason. Medeea taie în bucăţi trupul neînsufleţit al fratelui său şi îl aruncă în mare. Sfâşiat de durere, regele opreşte urmărirea pentru a aduna, bucată cu bucată, trupul fiului său, astfel că Iason, însoţit de Medeea şi cei 50 de argonauţi, ajung în patrie cu lâna de aur. 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările