Legăturile lui Miron Mitrea cu Constanţa. Ce-i datorează constănţenii fostului ministru închis la Poarta Albă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miron Mitrea, cel care a schimbat viaţa Constanţei în anul 2000 Foto Adevărul
Miron Mitrea, cel care a schimbat viaţa Constanţei în anul 2000 Foto Adevărul

Miron Mitrea are cu Constanţa legături mai vechi decât activitatea lui politică. Primul său loc de muncă a fost la o întreprindere de utilaj greu, unde a muncit timp de doi ani. În plus, pentru cele bune şi cele rele întâmplate cu judeţul Constanţa din anul 2000 încoace, constănţenii trebuie să-i mulţumească şi noului lor concetăţean, Miron Mitrea, care este acum închis la Poarta Albă.

Greii fotbalului Gigi Becali şi Cristian Borcea au de-acum compania unui fost ministru al Transporturilor, Miron Mitrea. Acesta s-a alăturat pleiadei de VIP-uri din care fac parte şi fraţii Ion şi Victor Becali care şi-au făcut urgent buletin de Constanţa sperând să scape de închisorile ilfovene. Mitrea a fost încarcerat astfel la Penitenciarul Poarta Albă, unde speră să beneficieze de un regim de detenţie mai puţin aspru şi mai ferit de ochii opiniei publice.

Legătura lui Miron Mitrea cu Constanţa începe din anii tinereţii sale. Născut în anul 1956 la Sighişoara, Mitrea a absolvit în 1981 Facultatea de Transporturi din cadrul Politehnicii Bucureşti, specializarea Autovehicule Rutiere. Studenţii comunişti primeau pe atunci repartiţie la locul de muncă, astfel că primul serviciu al lui Miron Mitrea a fost la Secţia de Utilaj Greu (SUGTC) de la Constanţa, unde a profesat în anii 1982-1983, ca inginer.

În doar doi ani de profesie, Mitrea a făcut un salt important în carieră. Stagiul de la Constanţa i-a fost atât de prielnic, încât inginerul începător a obţinut un transfer direct la Bucureşti, într-o funcţie cu răspundere. Autobaza Uzina Bucureşti avea nevoie de un şef de atlier şi l-a găsit tocmai la Constanţa, pe tânărul stagiar Miron Mitrea. Astfel că în perioada 1983-1989, Mitrea a fost şef atelier I.U.G.C. Autobaza Uzina Bucureşti. Revoluţia i-a rezervat un alt post de conducere. În 1990 a devenit lider de sindicat, fiind ales preşedinte executiv CNSLR-Frăţia pentru 5 ani.

În 1996 intră în politică, pe o funcţie foarte importantă: secretar general PDSR. În acelaşi an devine deputat de Vrancea, pentru două mandate (1996-2000, 2000-2004), apoi este numit ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei (2000-2003) şi ministru al Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. În 2004 se întoarce la mandatul de la Vrancea, asigurat de baronul local PSD Marian Oprişan, unde rămâne alte două mandate, până în 2012. Soţia sa, în schimb, a dat mandatele de Mehedinţi pe cele de la Constanţa, judeţ pe care îl reprezintă în calitate de deputat PSD.

Pe blogul său, Miron Mitrea trece printre realizările sale: începerea construirii căii ferate Bucureşti-Constanţa, Autostrada Soarelui („Prima autostradă construită după cea construită de comunişti pe ruta Bucureşti-Piteşti. Nimeni nu a mai făcut autostrada. Şi până acum tot pe asta o avem“) şi Portul Constanţa („Am refăcut digul de nord şi a introdus pentru prima dată managementul computerizat“).

Însă cea mai semnificativă contribuţie a lui Mitrea în viaţa Constanţei a fost impunerea echipei lui Radu Mazăre la conducerea filialei locale PSD. Momentul-şoc din 2000 a însemnat începerea unei dominaţii absolute a administraţiei Mazăre, care a început să se clatine sub barosul DNA abia după 14 ani.

În ianuarie 2014, imperiul de la Constanţa a cunoscut prima lovitură odată cu reţinerea cu mascaţi a lui Nicuşor Constantinescu şi a continuat cu arestul pentru o noapte a lui Radu Mazăre. Deznodământul este încă în aşteptare. Pentru cele bune şi pentru cele rele din această perioadă, constănţenii trebuie să-i mulţumească şi noului lor concetăţean, Miron Mitrea.

Miron Mitrea FOTO Eduard Enea
image

Nicuşor Constantinescu şi Radu Mazăre Foto Gelu Strâmboaia - Ziua de Constanţa

image

Vă mai recomandăm

VIDEO Fostul ministru Miron Mitrea, condamnat la doi ani de închisoare cu executare, a ajuns la Penitenciarul Poarta Albă

Miron Mitrea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită

Miron Mitrea, condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care este acuzat de corupţie

Mama lui Miron Mitrea: Lucrările de la casa mea, plătite din pensia primită din Germania

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite